Cengiz Aldemir/ANKARA

Konuyu meclis gündemine taşıyan İyi Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile doğal gaz alımı için yapılan sözleşmelerin süresinin dolduğunu, bunlardan sadece Rusya ve Azerbaycan ile olan sözleşmelerin yenilendiğine dikkat çekti.

KRİZ GELİYORUM DEMİŞ

Doğal gaz alım sözleşmelerinin geç yenilenmesi ve bazılarının yenilenmemiş olmasının Türkiye'nin doğal gaz arzında yaşayacağı krizin habercisi olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, Türkiye'nin dünyada etkin bir güce kavuşması için enerji bağımsızlığı konusunda gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini söyledi.

KRİZİN NEDENİ İKTİDARIN ÖNGÖRÜSÜZLÜĞÜ

TANAP ve Türk Akım Projelerinin revize edilmesi ve ülkenin ihtiyacı olan doğal gazın buralardan daha fazla sağlanabilmesi gerektiğini aktaran Dervişoğlu, "Son iki yılda doğalgaz piyasasında yaşanan fiyat artışlarına rağmen iktidarın bu sözleşmelerden yalnızca bazılarını yenilemiş olması iktidarın öngörüsüzlüğü ve sürdürülebilir bir enerji politikası üretilememesinin sonucudur. Daha düşük fiyatlardan yapılabilecek olan doğalgaz alım sözleşmelerinin geç yenilenmesi ve hatta bazılarının henüz yenilenmemiş olması, ülkemizin doğalgaz arzında yaşayacağı krizin habercisi olmuştur. Yaşanılan bu plansızlık sürecinin üzerine; İran'dan boru hattı ile ithal edilen doğalgazda kesintiye gidilmesi yeni bir enerji krizine yol açmıştır. İran tarafında kalan doğal gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle yaşanılan bu sorun doğrudan sanayicilerimize fatura edilmiştir. BOTAŞ tarafından dağıtım şirketlerine gönderilen yazı ile sanayicilerimize iletilen doğalgazda yüzde 60 kesintiye gidilmiştir. Bu karar sanayicilerimizi zor durumda bırakmışken TEİAŞ tarafından Türkiye'deki tüm organize sanayi bölgelerinde üç gün elektrik kısıtlaması yapılacağı açıklanmıştır" bilgisini paylaştı.

FABRİKALAR ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİ

Ülkede acil durum uygulama planlamalarının yapılmadığını, enerji kısıtlamalarının sektörlere kademeli olarak uygulanmadığını ve tüm sektörlerin mağdur edildiğini belirten Dervişoğlu, ülke genelindeki tüm fabrikaların üretim yapamaz hale getirildiğini söyledi. 

KONU ARAŞTIRILMALI

Konunun araştırılmasını isteyen Dervişoğlu, "Ülkemizde yaşanan doğal gaz ve enerji krizinin sebeplerinin tespit edilmesi, sanayi tesislerinde üretimin durdurulmasının neden olacağı sorunların araştırılması, doğal gaz ve elektrik kısıtlamaları nedeniyle sanayicilerimizin mağduriyetinin çözüme kavuşturulması, bunun gibi aksaklıkların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması ve bu zamana kadar eksik olan stratejik planlamaların yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederim."

Editör: Haber Merkezi