Cengiz Aldemir/ANKARA - Protez bacak takılması gereken gazilerin bu ihtiyacı bir sorunu dönüşmüş durumda. Protez bacağına kavuşmak isteyen bir gazinin en az 8 ay beklemesi gerekiyor. Protez ve ortez malzemelerinin tümünün yurt dışından geldiği göz önüne alındığında, Sağlık Uygulaması Tebliği (SUT) fiyatları piyasa fiyatlarının altında kalmış, bu da tahsisin tek merkezden yapılmasının önünün açılması tartışma konusu olmuştu. Ürünlerin tek bir firmadan alınması, sektörde rekabeti engellediği, İthalatçı firmanın fiyatlarını yükselterek 20 bin lira maliyetli bir protez ayak, SGK'ya 50 bin liraya mal olduğu belirtilmişti.

PROTEZ TEMİNİ UZUN SÜRÜYOR

Konuyu tekrar gündeme getiren İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, geçtiğimiz yıllarda periyodik olarak artan maliyetlere rağmen, SGK'nin 2012'den beri uyguladığı sabit fiyat tutumu nedeniyle gazilerin, protez ve ortezlerini temin edemeyecek hâle geldiğini söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu meclis de yaptığı konuşmasında,“ 2017 Yılında SGK'nin bu sorunun sözde çözümü amacıyla mevcut listede yer almayana veya listedeki fiyatların üstünde olan protez, ortez ihtiyaçlarını yalnızca Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptırmaları şartıyla ödeyeceğini yayınladığı tebliğle duyurdu. Hastanede oluşan yoğunluk nedeniyle gaziler, protez ve ortezlerini 8 ila 9 ay gibi uzun sürelerde temin edebilmeye başladılar” dedi.

2017 ÖNCESİNE DÖNÜLSÜN

Protezlerin kalitesi ve gazilerin istedikleri protezi komisyonun uygun görmediğini ve büyük bir sorun olarak durduğunu kaydeden Dervişoğlu, yürürlükte olan sistemin bir an önce değişmesi gerektiğini belirterek, “ Vatanı için kanını ve uzuvların feda eden gazilerimizi mağdur eden bu sistemin bir an önce değişmesi gerekmektedir. Gazilerimizin tekrara 2017 yılı öncesinde olduğu gibi sorun yaşamadan istedikleri protezleri, evlerine en yakın fizik tedavi merkezinde yaptırmalarının önü mutlaka açılmalıdır. Bu topraklarımızı korurken kolunu, bacağını kaybeden gazilerimize olan bir borcumuzdur” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi