Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, yeni yasama yılı konuşmasının başında bütün siyasi partilere ve milletvekillerine başarılar diledi.

KATLANAN FİYATLARI GÖRMEZDEN GELEN ERDOĞAN

Enflasyonun eylül ayında yüzde 1,25 artarken yıllık bazda yüzde 19,58 olduğunu belirten Dervişoğlu, TÜİK'in verdiği resmî rakamlarda bile yüzde 20'ye dayanan enflasyon oranlarının halk, çarşı ve pazarda daha yüksek bir biçimde, en az 2 kat hissedildiğini vurguladı. Market alışverişi sonrası fiyatların makul olduğunu ifade eden partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren Dervişoğlu, "İki yıl önce aynı marketten alışveriş yapan Sayın Erdoğan, iki yılda birçok ürünün fiyatlarının en az yüzde 100 arttığını ve fiyatların ikiye katlandığını görmezden gelmiştir. İki yıl önce ayçiçeği yağının teneke fiyatı 36 lirayken bugün 69 liradır yani ayçiçek yağına iki yılda yüzde yüze yakın zam yapılmıştır. Yine, aynı markette iki yıl önce 5 litre sızma zeytinyağının fiyatı 99 lirayken bugün 197 liradır. Sızma zeytinyağının fiyatlarına da iki yılda yüzde yüze yakın zam gelmiştir. Yine, aynı markette iki yıl önce 200 mililitre bir kutu sütün fiyatı 1 lirayken bugün 1,85 lira olmuş ve sütte de yüzde 85 oranında zama rastlanmıştır. İki yıl önce 1,5 liraya satılan mandalina bugün yüzde yüzden fazla artışla 3 lira 40 kuruşa satılıyor. 4 lira 90 kuruş olan üzüm bugün 8 lira 40 kuruştur. İki yıl önce 3 lira olan salkım domates yaklaşık yüzde 300 zamla bugün 11 liraya satılmaktadır. Sayın Erdoğan'ın fiyatlar uygun dediği markette bile ürünler iki yılda yüzde yüz artmıştır. Bu durum ekonominin kötü gidişinin, alım gücünün azaldığının, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını, memura, çiftçiye, emekliye ve asgari ücretliye gelen zamların yetersiz kaldığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır" sözleriyle tepki gösterdi.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ EZDİ

2021 yılı içinde çiftçilerin tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü, tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalıştıklarını kaydeden Dervişoğlu, çiftçinin iklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki yükselişle birlikte artan girdi maliyetlerinin altında ezildiğini söyledi.

Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken bu sayının 2021 yılının Haziran ayı itibarıyla 541bin 346'ya düştüğüne dikkat çeken Dervişoğlu, 500 bine yakın insanın çiftçilikten uzaklaştığına vurgu yaptı.

TEMEL GİRDİLERDE YENİ DÜZENLEME YAPILSIN

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tarımsal girdi maliyetlerinin temmuz ayında yıllık bazda yüzde 29,38 arttığını anımsatan Dervişoğlu, 2016 yılında başlatılan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin şimdiye kadar görülmemiş en yüksek seviyeye ulaşmasından dolayı, borçlarını ödeyemeyen çiftçinin ürününü yetiştiremediğini belirterek şöyle konuştu: "Bu Hükûmet tarımı bitirmiş, üretimi durdurmuştur ama hâlâ tarım alanındaki üstün faaliyetleriyle övünmektedir. Çiftçimizin üretimden kopmaması için borç erteleme ve yüksek elektrik fiyatları gibi birçok sorun var, bunlar maalesef çözümsüzdür. Hükûmeti bu sorunlara eğilmeye, tarımsal ekipman maliyeti, mazot, elektrik, gübre, tohum, ilaç ve yem gibi temel girdilerde birtakım düzenlemeye gitmeye davet ediyorum. Yargıda, dış politikada, eğitimde, ekonomide, sağlıkta, kısaca her alanda söz verilip de yapılmayan, 

vaat edilip de gerçekleştirilemeyen o kadar çok şey var ki bu yasama yılında bunun İYİ Parti olarak takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum."

Editör: Haber Merkezi