Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, konuşmasının başında evde uzun süreli oksijen makineleri kullanmakta olan hastaların elektriğe yapılan fahiş zamlardan kaynaklı mağduriyetlerine dikkat çekti.

ELEKTRİK ZAMMI KRONİK HASTALARI VURDU

Kronik solunum yetmezliği olan binlerce KOAH hastası, kalp yetmezliği, astım ve akciğer kanseri hastaların oksijen tedavisi için elektrikle çalışan konsantratör adlı bir cihaz kullandığını belirten Dervişoğlu, "Bu hastalar, yaşamları için gerekli olan, elektrikle çalışan solunum cihazlarını günde en az on beş saat çalıştırmak mecburiyetinde. Bu zamanı dikkate alırsak 1 hastanın, 1 cihazı aylık 210 kilovatı aşmaktadır. Üstelik bazı hastalar 2 cihaz birden kullanmak durumunda kalıyorlar; bu durumda da fatura katlanarak artıyor. Solunum yetmezliği olan ve evinde konsantratör cihazları kullananlar için elektrik faturaları yapılandırılmalı, yaşama tutunmak için nefes almaya çalışan hastalar mağdur edilmemelidir" dedi.

ELEKTRİĞE YÜZDE 127 ZAM YAPILDI

Elektriğe 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren konutlarda 150 kilovatın  altında kalan abonelerin tüketimi için yüzde 52, üzerindeki tüketimlere yüzde 127 zam yapıldığını anımsatan Dervişoğlu,  "Elektrik faturalarına gelen yüzde 127'lik zam geçim sıkıntısı çeken milletimizin belini bükmüş, enflasyon altında ezilen vatandaşımızın tencere kaynatmasını zor hâle getirmiş ve bunun üstüne bir de vatandaşlarımız evlerinde karanlıkta oturmak zorunda kalmıştır. Konutlardaki 150 kilovat sınırı, gelen tepkiler üzerine 210 kilovata çıkarılmış ama bu da yeterli olmamıştır.

Özellikle pandemi sürecinde esnaf büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kalmıştır. Bir de bunların üzerine zamlarla birlikte gelen elektrik faturasıyla esnaflarımız kepenk kapatma noktasına getirilmiştir" eleştirisinde bulundu.

ELEKTRİK DAĞITIMINI DEVLET YAPMALI

2021 Ocak ayından bugüne kadar elektriğe yapılan zam oranının yüzde 162'ye çıktığını ifade eden Dervişoğlu, işçiye, memura, emekliye yüzde 25 ile yüzde 30 arasında yapılan zamların elektriğe yapılan zammın çok gerisinde kaldığını vurguladı. İktidara seslenen Dervişoğlu, "Elektrik temel bir insani ihtiyaçtır, elektrik dağıtımı ise millî bir politika olup devlet eliyle yapılmalıdır. Hükûmeti artık sarayın çevresinde biriktirdiği müteahhitlere değil, milletimize hizmet etmeye davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİNDE AYRIM YAPMAYIN

Sağlık çalışanları arasında yapılan ayrımcılığı eleştiren Dervişoğlu, sektör çalışanlarını bir bütün olarak görülmesi gerektiğini savunarak şöyle konuştu: "1 Aralık 2021 Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen teklifle uzman doktor, pratisyen hekim ve diş hekimlerinin maaşlarında 2.500 ile 5.000 lira arasında bir iyileştirme yapılmasının planlanmasının ardından sağlık teşkilatlarındaki çalışanlar arasında yapılan bu ayrımcılığa tepkiler yükselince geri çekilen ve bugüne kadar da neticelenmeyen iyileştirme çalışması vardır; bu, unutulmamalıdır. Sağlık sektörünün bir bütün olduğunu ve sağlık çalışanlarına kendi içlerinde ayrımcılık yaşatılmamalıdır. Aralık ayında uzman ve pratisyen hekimlere yapılması planlanan iyileştirme ve zamların hemşireler, sağlık memurları, ambulans ve acil bakım teknikerleri, acil tıp teknisyenleri, veteriner hekimler, fizyoterapistler, radyoterapistler, ortopedi ve tıbbi laboratuvar teknikerleri gibi çeşitli sağlık çalışanlarına da yapılması artık bir zaruret olarak karşımızda durmaktadır. Sağlık sektörüne bir bütün olarak bakmak lazım. Bununla birlikte, görevi başında vefat eden sağlık çalışanlarımızın ailelerine ölüm aylığı bağlanabilmesi, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddette cezaların artırılması, 3600 ek göstergenin verilmesi gibi sağlık çalışanlarının haklı talepleri de bir an önce yapılacak çalışmayla karşılanmalıdır. Bu beklentilerinin karşılıksız kalmaması icap etmektedir. Hükûmeti sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyorum."

Editör: Haber Merkezi