Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis'te konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Partinin kurulduğu günden itibaren sorumlu muhalefet anlayışını rehber edinerek siyaset üretmeye devam ettiklerini söyledi.

VATANDAŞA DOKUNAN KONULARI MECLİSE TAŞIDIK 

Ülkeye dair yapılan yanlışları eleştirirken çözüm önerilerini de beraberinde getirdiklerini kaydeden Devişoğlu, " Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunduğumuz üç yıl içerisinde vatandaşlarımızı doğrudan etkileyen 250'den fazla Meclis araştırması önergesi vermiş bulunmaktayız. Emeklilerimizi ilgilendiren, emeklilikte yaşa takılanlar ve en düşük emekli maaşının asgari ücretle eşit olması hakkında önergeler vermiştik. Çiftçilerimizi ilgilendiren, mazot, gübre, tohum, ilaç ve yem gibi temel girdilerde yapılacak düzenleme, borç erteleme ve yüksek elektrik fiyatları gibi birçok sorun hakkında da çeşitli önergeler verdik. Öğrencilerimizi ilgilendiren, bursların yetersizliği, harçların yüksekliği ve yetersiz yurt sayılarıyla ilgili sorunları gündeme getirdik. İşçiye ve memura verilen zamların enflasyon karşısında yetersiz kaldığını yaptığımız konuşmalarla da Türkiye'nin gündemine taşıdık. Yüksek olan genç işsizliğin sebeplerini ve çözüm önerilerini belirlemek adına Meclisinin dikkatini çekmeye çalıştık. Kadına şiddet, hayvan hakları, engellilerin istihdamı gibi toplumun genelini ilgilendiren temel konuları, Pandemi süreci başlamadan önce Türkiye'de olası bir ölümcül enfeksiyon salgınının önlenmesine dair araştırma önergesini de İYİ Parti olarak 30 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirmiştik" dedi.

ERDOĞAN'IN KARARI DÖVİZ VE ENFLASYONU ARTIRDI 

Toplumun her kesimini ilgilendiren gündem maddelerini ve çözüm önerilerini meclis gündemine geçirmeye devam edeceklerini söyleyen Dervişoğlu, hükümetin muhalefete ve partilerine yönelik "Ülke gündemine dair çözüm önerileri yok." eleştirisini kabul etmediklerini vurguladı. Parti olarak vatandaşlara doğrudan dokunacak her konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söyleyen Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı imzalı kararla Merkez Bankasında 2 Başkan Yardımcısı ile 1 Para Politikası Kurulu üyesinin  görevinden alınmasıyla, doların 9,19'la en yüksek seviyeye yükseldiğini kaydetti. 2016 yılı sonlarında dolar 3 lira seviyesinde iken beş yıl sonra, 9 lira seviyesini aştığını belirten Dervişoğlu, aynı zaman aralığı içinde Euro'nun 3,5 lira seviyesinden 10,4 liraya yükseldiğini ifade ederek, "Dolar 7 lirayla ilk zirvesini 2017 referandumunda Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesini takip eden süreçte görmüştür, enflasyon için de benzer bir seyir söz konusudur. 2017 yılı başlarında yüzde 9 civarında olan enflasyon 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçildikten sonra resmî rakamlara göre yüzde 20'leri aşarak uzun yıllar sonra en yüksek seviyesini görmüştür. Ayrıca hissedilen enflasyon, açıklanan resmî enflasyon oranlarından da en az 2 kat yüksektir" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI VESAYET SİSTEMİ

Ekonomideki çöküşün temel sebebinin Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminden kaynaklı güvensizlik ortamından kaynaklı olduğunu kaydeden Dervişoğlu, tek bir kişinin kontrolündeki ekonominin yonetilemediğini, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ise Cumhurbaşkanlığı vesayet sistemi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: Kuvvetler ayrılığını yok sayan ve yetkiyi tek elde toplayan tek adam sistemin işlemediğini, Hukuksuzluğa, keyfîliğe, liyakatsizliğe, adaletsizliğe dur diyerek milletimizin huzur ve refahı ve gençlerimizin geleceği için iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden inşa etmeliyiz. Bu sorumluluk, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere iktidarın bir numaralı gündemi olmalıdır."

Editör: Haber Merkezi