CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Ülkede ve dünyanın tek gündemininkoronavirüs salgını olduğunu ifade eden İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Virüsün ciddi tehditler içerdiği uyarısında bulundu. Türkiye’deki vaka sayısının dünyadaki diğer ülkelere göre az olmasının bir avantaj olarak görülmemesini ve bilinçli hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, gerekli tüm tedbir ve önlemelerin alınmasının önemine değindi.

Meclis genel kurulunda konuşan Dervişoğlu, “Dünyada giderek yayılan ve ölümle sonuçlanan bu virüsün toplumsal yaşamın her noktasında etkili olduğu, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Virüsün ülkemiz üzerindeki ekonomik etkileriyle baş edilebilmesi için başta kamu alacakları olmak üzere, vatandaşlarımızın, ticari işletmelerimizin ve esnafımızın fatura ve kredi benzeri zorunlu ödemelerinin bir süre ertelenmesi gibi tedbirlerin düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konudaki araştırma önergesi teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduk” dedi.
 

EKONOMİ TAVSİYELERİ

Sağlık hizmetleri ve testlerin, korona virüsüyle mücadele adına ücretsiz hijyen ürünleri yardımlarının sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunu hatırlatan Dervişoğlu, iktidara çalışma yaşamı ve ekonomi konusunda tavsiyelerde bulundu. Dervişoğlu, “Bu doğrultuda, ekonomik destekler ve maddi altyapı acilen temin edilmelidir. Ayrıca, hijyen ürünleri üretimi yapan firma ve sektör üreticilerine KDV indirimleri ve faiz veya ceza uygulanmaksızın, vergi ödemelerinde ertelenmeye gidilmesi de süreç için avantaj sağlayacaktır.Öte yandan, alınan karar gereği okullar, umumi açık istirahat ve eğlence yerleri işletmelerinin faaliyetleri durdurulmuştur ve görünen odur ki bu önlemler artarak devam edecektir. Özellikle küçük ve orta büyüklükte işletmeler bu önlemler çerçevesinde ciddi ekonomik sorunlar yaşayacaklardır. Bu işletmelerimizin kamu eliyle desteklenmesi icap eder. Esnafımızın kepenk kapatacak olduğu bu süreci en az hasarla atlatması adına, doğru ve ihtiyaç duyulan adımların atılmasının gerekliliğine inanıyoruz.Bu çerçevede, elektrik, su, doğal gaz faturalarının, banka kredilerinin, stopaj ve KDV ödemelerinin, vergi cezalarıyla yapılandırma sonucu ödedikleri vergilerin geçici bir süreliğine ertelenmesi kısmen de olsa onları rahatlatacaktır” diye konuştu.

VİRÜS RANT DEĞİL

Korona virüs salgınının rejim tartışmasına dönüştürülmemesi temennisinde bulunan Dervişoğlu,konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle değil, demokratik parlamenter sistemle de yönetilmiş olsaydık böyle bir felaketle karşı karşıya kaldığımızda elbette ki Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bir birlik görüntüsü sergileyecektik. Bugün bir afetle karşı karşıyayız, işin ucunu siyaseten rant devşirilebilecek alanlara doğru çekmekte bir yarar görmüyorum. Cumhurbaşkanımız da şu anda halkın içinde değil, risk gruplarına giren birçok insan da bugün halkla temastan azami ölçüde uzak durmaya gayret sarf ediyor.Bugün bir olağandışı, olağanüstü demiyorum dikkat ederseniz bir durumla karşı karşıyayız. El birliğiyle bu mücadeleyi müştereken gerçekleştireceğiz. Hiç olmazsa korona virüsünü bari rejim tartışmasına dönüştürmeme temennisini buradan ifade etmek istiyorum.”

Editör: Haber Merkezi