Cengiz Aldemir /ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, asgari ücretin 4 bin lira olması gerektiğini ifade etmiştiğini anımsatarak, "O gün dolar 12,1 liraydı. Ben dolardan bahsediyorum, "Dolara endeksleyemeyiz asgari ücreti." diyecekler ama bugün dolar 16,08 liraya oldu. Bu asgari ücretin çok yeterli olduğu kanaatinde değilim. Biz bunları ifade ettiğimizde, 4 bin liralık asgari ücretin yanında 500 liralık da bir destek talebinde bulunmuştuk; bugün bu, 450 lira civarında açıklandı. Demek ki muhalefet iyi bir şey yani" dedi.

MUHALEFETİN SESİNE KULAK VERİN ÇAĞRISI

Emeklilerde asgari ücretin altında kalmış emekli maaşları olduğunu anımsatan Dervişoğlu, "Hükûmetin bu konuda yine, muhalefetin sesine şayet kulak verirse asgari ücretin altında emekli maaşı olmamasını temin edecek adımları atmasını bekliyoruz. Bunun yanında çeşit çeşit öğretmenlik var, tıpkı emeklilik gibi; kadrolusu, ücretlisi, sözleşmelisi var. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin maaşları da artık onlar da mevcut asgari ücretin altında kaldı. O sebeple hükûmet yine, diler ve umarız ki muhalefetin sesine kulak vermeye devam eder" temennisinde bulundu.

ASGARİ ÜCRET 3 AYLIK PERİYOTLARLA DEĞERLENDİRİLSİN

Cumhuriyet tarihinin en büyük kur kriziyle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Dervişoğlu, Asgari ücretin yıllık periyotlarda değil, mümkünse kur farkından, enflasyondan kaynaklanan gelir kaybını ortadan kaldırmak bakımından üç aylık periyotlarda değerlendirilmesi önerisinde bulundu.

ÜLKENİN BORÇ STOKUNU 4.8 TRİLYON ARTTI

Büyük kur krizi nedeniyle bütçenin yüzde 40'ının mecliste oylanmadan tükendiğini ve görüşülen bütçenin yok hükmünde olduğu eleştirisinde bulunan Dervişoğlu, son kur dalgalanmaları sonucunda borç stokunun 4,8 trilyon lira arttığını söyledi.

BAKAN'IN KARDEŞİ SUÇ İŞLEDİ SAVCILAR NEREDE

İktidarın yaşananlardan ders çıkartmadığını, kayırmacılık ve liyakatsizliğin hâlâ son hızıyla da devam ettiğini vurgulayan Dervişoğlu, "Merkez Bankası tarafından açıklanmadan bir gün önce faiz kararının Sayın Bakan'ın kardeşi tarafından bilinip kamuoyuyla paylaşılması vahim bir durumdur. Açıklama yapıldığında dolar 15 liranın altındaydı, şimdi ise 16,08 civarındadır. "Insider trading" diye bir kavram var, Türkçe karşılığı "Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek henüz kamuya açıklanmamış bilgileri menfaat sağlamak amacıyla üçüncü şahıslarla paylaşarak piyasada işlem yapmak ve rant temin etmek." anlamına geliyor. Bu, doğrudan doğruya bir suçtur. Dünden bugüne kimler hangi menfaati sağlamıştır ve savcılar durumdan haberdar olup harekete geçecek midir merak konusudur" sözleriyle tepki gösterdi.

BAKAN NEBATİ'YE DERS ÇIKARIN ÇAĞRISI

Hükûmetin yanlış ekonomi yönetimi sebebiyle Merkez Bankası'nın mart ayından bu yana politika faizini kademeli olarak indirdiğini ifade eden Dervişoğlu, 19 Mart 2021 tarihinde politika faizinin yüzde 19 iken doların 7,27 olduğunu anımsattı. Dervişoğlu, Bakan Nebati'ye, "24 Eylül tarihinde politika faizini düşürerek, yüzde 18'e indirdiniz. Dolar 8,82'ye yükseldi; 22 Ekim tarihinde yine yüzde 16'ya indirdiniz, dolar 9,59'a yükseldi; 19 Kasım 2021 tarihinde politika faizini yine yüzde 15'e çektiniz, dolar 11,03'e yükseldi. 16 Aralık 2021 yani geride bıraktığımız gün içinde politika faizini yüzde 14'e indirdiniz, dolar 15,67'ye fırladı. Hâlâ gerçekleri görüyor değilsiniz. Tercihen yükselttiğiniz dolar kurunu düşürmek için Merkez Bankasından döviz satmaya da devam ediyorsunuz. "Faiz sebep, enflasyon sonuç" teorisi de bu yönüyle bir işe yaramamıştır. Politika faizinin siyasi baskılarla düşürülmesi döviz kuruyla beraber enflasyonu da yükseltmiştir. 19 Mart 2021'de beş yıllık devlet tahvili faizi yüzde 14,75 iken bugün yüzde 23,58 seviyesine gelmiştir. Bunlardan ders çıkarmanızı istirham ediyorum" diye seslendi.

SAYIN BAKAN ADRES VERSİN ORADAN ALIŞVERİŞ YAPALIM

Bakan Nebati'nin, "Bugünkü mevcut asgari ücretle 46 kilogram dana eti alınabiliyor" sözlerinin doğru olmadığını vurgulayarak Dervişoğlu eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Şu anki asgari ücretle 33 kilogram et alınabilmektedir. Yine, Bakana göre mevcut asgari ücretle 22 adet tüp alınabilmekte olduğunu söyledi. Oysa, şu anki ücretle 13 adet tüp alınabilmektedir. Yine, Sayın Nebati'ye göre mevcut asgari ücretle 368 litre benzin alınabilmektedir. Oysa, şu anki asgari ücretle 271 litre benzin alınabilmesi mümkündür. Yine, Bakanımıza göre mevcut asgari ücretle 361 kilogram ekmek alınabilmektedir. Oysa, bizim yaptığımız araştırmalara göre mevcut asgari ücretle 282 kilogram ekmek alınabilmektedir. Ayrıca, 2003 yılındaki asgari ücretle 13 çeyrek altın alınırken 2021 yılındaki asgari ücretle maalesef ancak 2,5 çeyrek altın alınabilmektedir. Ben, Sayın Bakanımdan rica ediyorum, bize alışveriş yaptığı kasabın, fırının, tüp gaz bayisinin adresini versin. Hatta aynı istasyondan benzin ve motorin alalım."

Editör: Haber Merkezi