Cengiz Aldemir/ANKARA - Uluslararası alanda yeterli başarıyı gösteremeyen Türk üniversitelerinin 2020 yılı Dünya Üniversite Sıralamalarında ilk 100’e giremediğini belirten İYİ Partili Dervişoğlu, İlk 500’e ise sadece Koç Üniversitesi’nin girdiğini anımsatarak, “Tüm bu başarısızlık tablosuna rağmen son yıllarda yapılan rektör atamalarında bilimsel başarı yerine ideolojik bağlılık baz alınmıştır” dedi.

YÖK’ün açıkladığı 2020 yılı istatistiklere göre; 7.940.133 öğrenci 209 üniversitesi 176.684 eğitim elemanı bulunduğunu vurgulayan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Türkiye’nin uluslararası akademik alanda yeteri kadar temsil edilmemesi ve eğitim kalitesi düşüklüğünün araştırılmasını istedi.

İLAHİYAT MEZUNU REKTÖRLER ARTTI

Quacquarelli Symonds kuruluşu tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan 2020 yılı QS Dünya Üniversite Sıralamasında Türk üniversitelerinin başarısız sonuçlar elde ettiğini ve ilk 500’e 451. Sırada yalnızca Koç Üniversitesi’nin girebildiğini anımsattı. Yapılan bir araştırmada, Rektörlerin en fazla tıp mezunu olduğunu ancak son 5 yılda ilahiyat mezunu rektör sayısındaki artışa dikkat çeken Dervişoğlu, “Aynı araştırmaya göre on yıl önce hiç ilahiyat mezunu rektör yokken 2016'dan sonra, Türkiye'deki her 37 ilahiyat profesöründen biri rektör oldu. 2016 sonrasındaki atamalardan sonra bazı üniversitelerin yerel ve uluslararası sıralamada geriledikleri de saptanmış” ifadelerini kullandı.

SEÇİM SİSTEMİNİ KHK İLE AKP KALDIRDI

Üniversitelere seçimle gelen Rektörlerin, atamayla getirilme uygulamasının 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan Yükseköğretim Kurumu (YÖK)’yla başladığını belirten Dervişoğlu, 1992'de ise rektörlerin belirlenme sürecini düzenleyen kanun maddesinin değiştirilerek seçimlerin geri getirildiğini anımsatarak, “2016'da AKP milletvekilleri TBMM'ye Cumhurbaşkanına doğrudan rektör atama yetkisi veren bir kanun tasarısı getirdi. Tasarı muhalefetin itirazları üzerine geri çekildi. Bundan 3 ay sonra yayımlanan bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu uygulama yürürlüğe girdi. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanıyor. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin belirlediği adaya YÖK'ün olumlu görüş vermesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor” diye konuştu.

BAŞARI YERİNE AKP BAĞLILĞI BAZ ALINIYOR

AB ülkelerinde ve ABD’de seçim sürecine idari personel, öğretim görevlileri ve öğrencilerin de dahil edildiğini, başarısızlık tablosuna rağmen son yıllarda yapılan rektör atamalarında bilimsel başarı yerine ideolojik bağlılığın baz alındığına dikkat çeken Dervişoğlu, “2018'de Yalova Üniversitesi Rektörü olan Suat Cebeci, AKP Sakarya Milletvekili aday adayıydı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü'ne AKP Milletvekilli ise Öznur Çalık'ın kız kardeşi Aysun Bay Karabulut atandı. Necmettin Erbakan' Üniversitesi Rektörlüğüne getirilen Cem Zorlu da AKP Konya eski milletvekiliydi. Kars Kafkas Üniversitesi atanan Hüsnü Kapu da AKP'den Kars milletvekili aday adayı olmuştu. AKP eski Milletvekili Vural Kavuncu halen Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürüyor. 2019'da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne getirilen Hamdullah Şevli de, AKP vekil adayıydı. AKP eski Milletvekili Necdet Ünüvar, 2020'de Ankara Üniversitesi rektörlüğüne atandı. AKP Kayseri eski Milletvekili Havva Talay Çalış'ın eşi Mustafa Çalış da 2018'de Kayseri Erciyes Üniversitesi rektörü olmuştu. AKP Ankara eski Milletvekili Aşkın Asan, Avrasya Üniversitesine, AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Mazhar Bağlı Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesinde rektör oldu. 2007'de AKP'nin Milletvekili aday adayı Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesinde rektörlük görevine devam ediyor. 2020’de Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP milletvekili aday adayı ve Sarıyer Kurucu İlçe Başkanı Melih Bulu atandı” diyerek rektörlerin AKP geçmişlerini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi