CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada hükümetin hem dış politikada, hem de ekonomideki başarısızlığına vurgu yapan İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “Mısır polisi tarafından Anadolu Ajansının Kahire ofisine baskın düzenlenerek 4 çalışanın gözaltına alınmasını endişeyle takip ediyor ve İYİ Parti olarak şiddetle kınıyoruz. Yaşanan bu vahim ve üzücü durum Hükûmetin yıllardır sürdürdüğü başarısız ve yanlış dış politikasının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

DEVLETE ZARAR VEREN POLİTİKALAR

Yanlış politikaların devletin caydırıcı gücüne zarar verdiğini belirten Dervişoğlu, “ Çalışanlar gözaltına alındıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la bir telefon görüşmesi yapmış ve bu görüşmeden sonra ise Amerika Birleşik Devletleri, Mısır'dan çalışanların serbest bırakılmasını istemiştir. Şu duruma bakınız ki aralarında 1 Türk vatandaşımızın da olduğu 4 çalışanımızın akıbeti Trump'ın ricasına ve Sisi'nin merhametine kalmıştır. Yaşanan bu durum, bölge ülkeleri nezdinde itibarımızın ne hâle getirildiğinin somut bir göstergesidir. Yanlış politikalar devletimizin caydırıcılık vasfına tarifi mümkün olmayan zararlar vermeye devam etmektedir” eleştirisinde bulundu.

2019’DA 114 BİN 977 ESNAF İFLAS ETTİ

Son yıllardaki esnaf iflaslarına dikkat çeken Dervişoğlu, bu durumu iktidarın ekonomi yönetimindeki başarısızlığının bir sonucu olarak değerlendirdi. Dervişoğlu eleştirilerini şöyle sürdürdü: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch geçen hafta Türk bankalarının 2020 yılı sonu itibarıyla batık kredi oranlarının yüzde 8'e çıkacağını açıklamıştır.Kasım 2019 tarihi itibarıyla yüzde 5,23 olarak gerçekleşen batık kredi oranı böylelikle 2008 kriz seviyelerine ulaşmış oluyor. Aralık 2019 itibarıyla Türk bankalarındaki toplam kredi hacmi ise 2,5 trilyon liraya ulaşıyor. Fitch'in öngörüsünün gerçekleşmesi hâlinde 2020 sonuna kadar yaklaşık 200 milyar liralık kredi borcu batık yani ödenemez hâle gelecek. Açıklanan rapora göre, Türkiye'de batık krediler son bir yılda yüzde 41 artmış, batan kredi miktarı ise 142 milyar liraya ulaşmıştır. Bununla beraber, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun verilerine göre, Türkiye'de sadece 2019 yılında 114 bin 977 esnaf iflas etmiştir. Son dokuz yılın en yüksek rakamına ulaşan bu iflaslar, 2018 yılına göre yüzde 8,2 nispetinde artmıştır. Bir yanda borçlarını ödeyemediği için iflas edenler, diğer yanda bankaların bozulan bilançoları sorunları büyütürken Hükûmetin 2020'de bu konuyla ilgili atacağı adımlar da bilinmemektedir. Hükûmetimizi bu konuda daha şeffaf ve azami ölçüde gerçekçi olmaya davet ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi