YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen depremin ardından barınma sorunu yaşayan ailelerin kışı sıcak bir yuvada geçirmeleri için Uzundere Toplu Konutları’nın kapılarını açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerin buradaki barınma sürelerini bir kez daha uzattı. Deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıllığına Karabağlar ilçesindeki Uzundere Toplu Konutları'na yerleştirilen ve bu tahsis süresi geçen yıl Kasım ayında dolan aileler, sürenin bir kez daha uzatılması sayesinde 2022 yılının sonuna kadar bu konutlarda oturmaya devam edecek. Depremzedelerin elektrik, su ve kira giderleri bu süre zarfında da yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

Karar İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı son Meclis birleşiminde oy birliğiyle onaylandı.

‘ELİNDEN GELENİ YAPTI’

Uzundere’deki depremzedelerin barınma sürelerinin uzatılmasına ilişkin gazetemize açıklama yapan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, depremzedeler için çok acil şekilde ‘kalıcı çözümler’ üretilmesi gerektiğini söyleyerek hükümeti göreve çağırdı. Barınma süresinin daha önce de uzatıldığını hatırlatan Aydın, “Bu konutlar depremzedeye geçici olarak tahsis ediliyorsa o zaman süre dolduğunda bir şekilde bazı gerçeklerle yüzleşeceğiz! AFAD’ın Bayraklı’daki konteyner kentinde de sorun yaşanmış, depremzedelerin alanı boşaltması istenmişti… Onlar da yasal gereği uygulamaya çalıştılar… Israrla söylüyoruz bu konuda kalıcı çözümler uygulanmak zorundadır. Bunu da merkezi hükümet yapabilir… Büyükşehir ise kendi görev sınırlarını da zorlayarak konuyla ilgili elinden gelen her şeyi yaptı, yapmaya da devam edecek” dedi.

‘HÜKÜMETE SORUYORUZ…’

Depremzedeler üzerinden İBB Başkanı Tunç Soyer’in hedef alınmasına ilişkin de konuşan Murat Aydın, “Sayın Başkan gerekli açıklamaları yaptı aslında. Depremzedeler için kalıcı çözümler üretmeyen iktidar partisi yetkililerinin, Büyükşehir’in bir haksızlık yaptığını ya da depremzedeler adına hiçbir şey yapmadığını söylemeleri çok üzücü! Yapılanları yetersiz bulabilirler, ‘şunu da yapın’ diyebilirler ama ‘hiçbir şey yapmadınız’ demek çok üzücü. Biz de tabii hükümete soruyoruz; siz ne yaptınız? İmar mevzuatında ve kentsel dönüşümde kolaylaştırıcı hükümler getirmediniz, İzmir’i afet bölgesi ilan etmediniz, beklenen kredileri onaylamadınız… Ben onlar gibi ‘hiçbir şey yapmadılar’ demem ama yaptıklarının eksik olduğunu, yapabilecekleri halde yapmadıkları şeyler olduğunu da söylemek zorundayım. Büyükşehir’in Dünya Bankası’ndan orta hasarlı binalarla ilgili temin ettiği kredi niye gelemedi! Bütün sorunları bir belediyenin tek başına çözmesi beklenemez. Ama biz yine de kimsenin sorununa sırtını dönecek değiliz. Elimizden geleni yapmaya da devam edeceğiz. İzmir halkı çabamızı görüyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi