TUGAY CAN / İZ GAZETE – HDP’ye yönelik gözaltılar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta HDP’ye yöenlik başlayan sosyal medya paylaşımı nedeniyle yapılan gözaltılar bu hafta da devam ediyor. Gözaltılarla ilgili HDP İl Başkanlığı’nda Halkların Demokratik Partisi tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına HDP bileşeni siyasi partiler de katılırken basın açıklamasında konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, toplam gözaltı sayısının 30 olduğunu ancak bunun içerisinde sosytal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınanlar da olduğunu söyledi.

Tekgür, ”Faşizan sisteme karşı geri adım atmayacağız. Arkadaşlarımızın yanında duracağız.” dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baybur “AKP-MHP faşist ittifakının başta partimize olmak üzere bütün muhalefete baskı politikaları devam etmekte. Aralarında parti üyelerimiz, bileşen partilerden arkadaşlarımızın bulunduğu toplam 30 kişi gözaltına alındı.” şeklinde konuştu.

‘DEMOKRASİDEN YANA OLANLARI HDP’YE DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Baybur,“Bu baskıların yerel seçim öncesinde HDP’yi zayıflatmaya yönelik olduğunu biliyoruz. Demokrasi’den yana olan güçleri HDP’den yana olmaya çağırıyoruz. Bundan sonra yapılacak olası operasyonlar seçim programımızı aksatmaya yönelik olduğunu biliyoruz. Demokrasiden yana olan bütün siyasi patileri HDP’den yana olmaya devam ediyoruz.” dedi.

ESP adına konuşan Sathiye Ok ise AKP iktidarının emekten, demokrasiden yana olan muhalefeti yıpratma çabası içinde olduğunu söyledi. Ok, “AKP bugün de bunu yapıyor. Yerel seçimleri giderken HDP’nin PM üyelerinin, İlkçe yöneticilerini gözaltına almasının sebebi bu. AKP kendi gücünü böyle kuruyor. Dolayısıyla HDP’yi siyasetin dışına atarak kendi gücünü buradan kurmaya çalışıyor. Bugüne kadar HDP ile dayanışma içerisindeydik.” şeklinde konuştu.

‘ŞİDDETİ POLİTİK BİR ARGÜMAN OLARAK KULLANAN BU İKTİDAR…’

Yeşiller ve Sol Gelecek temsilcisi Atilla Kılıç şu ifadeleri kullandı;

 “Demokrasinin insan haklarının bu şekilde hiçe sayılmasına artık şaşırmıyoruz. Ancak arkadaşlarımızın serbest bırakılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Şiddeti politik argüman olarak kullanan iktidar, başta HDP olmak üzere demokratik güçlerin önünü kesmeye çalışıyor. Barışı savunmaya devam edeceğiz. Gözaltılar devam etse de biz gücümüz oranında bu baskıların karşısında duracağız. Hukuk olmamasına rağmen yine de talebimizden vazgeçmeyeceğiz.  Arkadaşlarımızın serbest bırakın diyoruz.”

‘AKP-MHP FAŞİZMİ TOPLUMU MUHALEFETTEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞACAKTIR’

SYKP adına konuşan Levent Gedik ise, önümüzdeki süreçte AKP-MHP ittifakının milliyetçiliği körükleyebileceğinin altını çizdi. Gedik, “AKP-MHP faşizmi önümüzdeki süreçte toplumu muhalefetten vazgeçirmeyi çalışacaktır. Bu sindirmeye çabalamaktadır. Geçtiğimiz günlerde İzmir Kongresi öncesinde tutuklamaların ardından yine güçlü bir kongre ile toplumun önderliğini üstlenecek. Tüm gücüyle HDP dostlarını gözaltına almaya devam etmektedir. Bu nedenle 25’e yakın kişi gözaltına almıştır.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi