HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, İzmir İli Aliağa İlçesi Şehitkemal Mahallesi, Akçekise Mevkiinde, Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından yapılması planlanan, ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi ile ilgili soru önergesi verdi. Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için verdiği önergede, “Aliağa’nın telafisi imkansız bir şekilde kirli olduğu ve yeni tesisleri kaldıramayacağı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Aliağa'da yeni tesislerin kurulmaması ve var olanların rehabilite edilmeleri için Bakanlığınızın çalışması var mıdır?” diye sordu

‘YARGIYA TAŞINMIŞTI’

Tesisis kurulmasına ilişkin bölge halkının verdiği mücadeleyi hatırlatan Çepni, “ TÜBİTAK, cürufu, tehlikeli, zararlı atık olarak belirtmiştir. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmını birinci derece tarım alanı ve su toplama havzasıdır. Bal ormanı, gölet ve yeraltı su kaynakları ile meraların bulunduğu Yukarı Şehitkemal ve 5 köyün tam ortasına yapılmak istenen cüruf bertaraf tesisine karşı yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri büyük tepki göstermiş ve ÇED olumlu raporunu yargıya taşıyacaklarını belirtmişlerdir” dedi.

‘ANAYASAYI İHLAL’

Çepni, yıllardır kirlilikle mücadele eden Aliağa’da bu tesisin yapılmasının anayasanın 56 ncı maddesinde belirtilen ‘herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını’ ihlal ettiğini söyleyerek, “Aliağa’daki endüstriyel tesislerin, başta çinko, kadmiyum, klor, demir olmak üzere ağır metallerden zengin ve tehlikeli atık niteliğindeki .cüruflarının depolandığı Foça Gölyüzü mevkiindeki atık depolama alanında çıkan yangınlar dikkate alındığında Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisinin de ciddi yangın riski yaratacağı dikkate alınmakta mıdır?” diye sordu.

UYARILARI DİKKATE ALMIYORLAR

‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ ile ilgili bakanlığın bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını söyleyen Çepni, “İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa’dan getirilecek cürufların Aliağa’da tarım alanlarına, su varlıklarına, ekosisteme ve halk sağlığına vereceği zararlar nasıl engellenecektir? Bu konuda bilim insanlarının uyarıları neden dikkate alınmamaktadır?” dedi.

Editör: Haber Merkezi