Konak Belediyesi Fuar Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen panelin Moderatörlüğünü CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse yaparken, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve Kapatılan YARSAV Başkan Yardımcısı Hakim Murat Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kadın Kolları MYK üyeleri, il ve ilçe örgütlerinden çok sayıda kadın katıldı.

"EMEĞİMİZ VARSA SÖZÜMÜZ DE OLMALI"

Panelin açılış konuşmasını CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı yaptı. Balcı konuşmasında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına verdiği değere vurgu yaparak, “Bizler bugün kanun önünde erkeklerle eşit tutuluyorsak, bilmeliyiz ki bunu sağlayan Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet sayesindedir. Bizler istediğimiz okula gidebiliyor, özgürce çalışıp, kamusal alanlara girebiliyorsak, bunlar Cumhuriyet’in eseridir. Bizler bu kazanımlarımızı korumak zorundayız! Eğer koruyamazsak, bizleri bilinmez bir gelecek bekliyor” dedi. Kadınların siyasette çok emek harcamasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Balcı, “Emeğimiz varsa sözümüz de olmalı. O yüzden yerel seçimlerde belediye başkanlığı ve meclis üyeliklerinde yüzde 50’yi istiyoruz” diye konuştu.

"CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR"

Panele izleyici olarak katılan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise davet üzerine çıktığı kürsüde kadın özgürleşmediği sürece toplumların özgür olamayacağını dile getirdi. Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür eden Pekdaş, Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğunu vurguladı. Kadınların daha çok çalışarak, daha çok iş başaracağını dile getiren Pekdaş, “Bizler çalışarak başarabiliriz. Başarırsak ,Türkiye başarır” dedi.

"GÜCÜNÜZÜN KIYMETİNİ BİLİN"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ise, hukukun yerle bir edildiği ve kadın haklarının gericileştirildiği, kadının görmezden gelindiği bir iktidar varken bu panelin düzenlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. “Türkiye Cumhuriyeti bir ulusun kurtuluş mücadelesinin simgesidir” diyen Köse, kadınlar olarak hakları için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Kadın gücümüzün çok az olduğu bölgeler var. İzmir’de gücünüzün kıymetini bilerek ve birbirinizden güç alarak mücadelemizi sürdürmemiz lazım. Bir kişi bile kalsak dahi yine de umut var demektir. Biz gücümüzü birleştiriyorsak bu ülkede umut var demektir. İzmir’in bu gücü, bu direnci Anadolu’ya dalga dalga yayılır. Cumhuriyet hep var olacaktır. Atatürk’ün fikirlerini silip atmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Birlikten cumhuriyet doğar o nedenle birlikte olalım. İyi ki varsan Atatürk, iyi ki varsın Cumhuriyet...”

“CUMHURİYET KADINA NEFES ALDIRIR”

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen panelde ilk sözü İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Misket Dikmen aldı. Dikmen konuşmasında Cumhuriyet öncesi Osmanlı dönemde kadınların verdiği hak mücadelesine değindi. O günlerden bugünlere kolay gelinmediğini dile getiren Dikmen, “Cumhuriyet kadınlar için bir nefes gibidir. Cumhuriyet kadını yaşatır, özgürleştirir” dedi. Dikmen ayrıca Türk basınının kadına bakışını elen alan haberlerinden de örnekler vererek, medyanın hem kadından faydalandığını hem de kadına karşı mücadelede bilgilendirme yaptığını söyledi.

“KADINI HAYATTAN ÇEKERSENİZ CUMHURİYET YIKILIR”

Kapatılan YARSAV Başkan Yardımcısı, Hakim Murat Aydın ise konuşmasında Osmanlı’dan gümünüze kadınların verdiği hak mücadelesine değindi. Kadınların kendilerine verilenlerle yetinmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Aydın, “Kadınları büyük iktidardan uzak tutmak için küçük iktidarlar yaratırlar. Kadınlar bununla yetinmemeli, büyük iktidar için çabalamalıdır” dedi. Kadınların toplumsal alandan çekilmesinin yaratacağı tehlikeye de değinen Aydın, “Cumhuriyeti yıkmak isimleri kaldırmakla olmaz, laik bilimsel eğitimi ve kadının sosyal alandaki görünürlüğünü yok etmekle olur” diye konuştu. Konuşmasında Atatürk’ün kadını hep öne çıkarmaya, yanında tutmaya çalıştığına vurgu da yapan Aydın, “Kadınlar dayatılanın dışına çıkmalı, bakış açınızı değiştirin. ‘Kaderimse çekerim değil değiştirebilirim’ deyin” diyerek kadınlara erkeklerin arkasında değil, yan yana olmaları çağrısında bulundu. Soru cevapların ardından Başkan Sema Pekdaş, konuşmacılara günün anısına teşekkür çiçeği sundu.

Editör: Haber Merkezi