Kamuoyunda uzun süre tartışılan ve darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "bir kereye mahsus" geri çekileceği açıklanan "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davalarına bir yenisi daha eklendi. İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan Murat Bingöl isimli yurttaş hakkında sosyal medya hesabında HDP Genel Merkezi'nin açıklamaları ile Sırrı Süreyya Önder'in söylemlerini paylaşması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan soruşturma açıldı.

7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası yapılan paylaşımlar soruşturma dosyasına konu olurken, paylaşımlarda ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve Sırrı Süreyya Önder'in konuşmaları ile HDP Genel Merkezi'nin çağrı ve açıklamaları bulunuyor. Söz konusu suça konu olan 93 paylaşımdan yalnızca bir tanesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgiliyken, o paylaşım da Erdoğan hakkında Mısır'da duvarlara asılan bir afiş fotoğrafı. HDP paylaşımlarında hakaret içerikli herhangi bir söylem bulunmamasına rağmen soruşturma kapsamında evinden gözaltına alınan Bingöl, İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'de ifade verdi.

YALNIZCA BİR TANESİ ERDOĞAN İLE İLGİLİ

Konuya ilişkin konuşan Bingöl, ifade vermeye gittiğinde polislerin kendisine dosyanın içeriğine ilişkin doğru düzgün bir gerekçe sunamadıklarını ve soru sormakta dahi zorlandıklarını belirtti. Paylaşımlarının bir tanesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili olduğunu söyleyen Bingöl, "HDP'nin paylaşımlarını yapmam haricinde herhangi bir gerekçe sunulmadı. Soruşturma dosyasında 60 tane Sırrı Süreyya Önder sayfasının gönderilerini paylaştığım, 33 tane de HDP'nin kendi programlarını paylaştığım görülüyor. Cumhurbaşkanı ile ilgili bir tane paylaşımım var. O da Nisan ayında, Mısır'da Erdoğan ile ilgili sokak afişlerine ilişkin bir paylaşım. Ancak onda da herhangi bir yorum yapmadığım görülüyor" dedi.

'BU HUKUKSUZLUKLA İLGİLİ GEREKLİ BAŞVURULARI YAPACAĞIM'

Kendisine yapılan hukuksuzlukla ilgili gerekli başvuruları yapacağını ifade eden Bingöl, şöyle devam etti: "HDP, Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'nde grubu bulunan halkın onayı ile girmiş bir partidir. Ben gönül verdiğim bir partinin çalışmalarını takip etmeyeceksem, sosyal medyada paylaşmayacaksam neyi paylaşacağım? Bu hukuksuzlukla ilgili gerekli başvuruları yapacağım. Mahkeme gününü bekleyeceğiz. Bir yurttaş olarak hakkım olanları paylaşacağım. Hiçbir paylaşımım suç teşkil etmiyor."

'DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİDİR'

Açılan soruşturmayı değerlendiren ÇHD'li avukatlar ise, HDP Genel Merkezi'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaların yöneticileri, üyeleri ve sempatizanları tarafından paylaşılmasının herhangi bir suç teşkil etmediğini belirtti. Mısır'da Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yapılan afişin paylaşılmasının ise düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden avukatlar, ayrıca sosyal medya hesabında paylaştığı her gönderinin kişi tarafından onaylandığı anlamına gelmediğini de aktardı.

DİHA

 

Editör: Haber Merkezi