CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dün olağanüstü topladığı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en derin yönetim krizlerinden birini yaşıyor. Erdoğan ile Davutoğlu’nun çekişmesi devleti işlemez hale getirdi” dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, Ankara’daki son katliamın ardından dün Sabah MYK üyelerini olağanüstü topladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu’nun, 10 Ekim katliamının ardından Davutoğlu ile görüştüğünü anımsattığı, ancak bu kez bu yönde bir girişimde bulunmayacağını kaydettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Böyle bir görüşme yapmanın bir anlamı yok. Bu iş artık onun da iradesini aştı. Davutoğlu, Ankara Emniyet Müdürü’nü bile atattıramıyor. Kendisi başkasını istiyor, Erdoğan başkasını istiyor. Davutoğlu’nun getirdiğini Efkan Ala imzalamıyor, onun getirdiğini Başbakan imzalamıyor” ifadesini kullandığı belirtildi.

‘Erdoğan’ın tahakkümü’

Kılıçdaroğlu’nun şu değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı: “Erdoğan ile Davutoğlu çekişmesi, ne yazık ki devleti işlemez hale getirdi. Bu ülkenin daha neler yaşaması gerekiyor. Bu ülkede bazen siyasi partiler birbirine düştü ve ülke zor zamanlar geçirdi. Ancak şimdi hükümet birbirine düşmüş durumda. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kavgası ülkeyi bu hale getirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en derin yönetim krizlerinden birini yaşıyor. Davutoğlu, kendisini Erdoğan’ın tahakkümünden kurtarmadan, devletin mekanizmalarının yeniden işlemesi mümkün değil. Bu nedenle hükümete ya da Cumhurbaşkanlığı’na bir çağrı yapmaktansa TBMM Başkanı’na bir çağrı yapmak daha doğru olur. TBMM Başkanı, liderler toplantısı yapmak durumundadır. Liderleri çağırması ve tüm genel başkanların ortak bir masa etrafında ne yapılması gerekiyorsa yapmak için görüş alışverişinde bulunması gerekiyor. Parlamentoda grubu bulunan dört partinin lideri elini terörün durması için taşın altına koyması gerekiyor. Bu terörden fayda gören yok.”

‘Ala durdukça yönetemez’

Kılıçdaroğlu’nun hükümetin toplu istifası yerine şu aşamada İçişleri Bakanı Ala’nın istifasını istemekle yetineceklerini anlattığı, “İçişleri Bakanı’nın istifası demek Saray’ın boyunduruğundan kurtulmuş bir Başbakan demek, yönetebilen bir Davutoğlu demek. İçişleri Bakanı durdukça Davutoğlu bu ülkeyi yönetemez” değerlendirmesinde bulunduğu dile getirildi.

Görevini yapamıyorsa

CHP lideri basın açıklaması sırasında da Efgan Ala’yı hedef alarak, “Anayasanın 112. maddesinin gereği yapılmalı. Bir bakan görevini yapamıyorsa, annelerin feryatları ve acıları bile onun kulaklarına henüz ulaşmamıssa o kişi oradan ayrılmalı. Bu görev Davutoğlu’na düşüyor. 112. maddenin gereğini yerine getirsin” dedi.

‘Başkanlık umudu var’

Kılıçdaroğlu’nun, “Parlamenter sistemin tıkanmış görüntü vermesini isteyenler var. Bu görüntü verildiği müddetçe başkanlık sistemi isteyenlerin sayısının artacağını düşünen ve bunu umut eden bir Cumhurbaşkanı var. Bu nedenle parlamenter sistemin çalışması için tüm siyasi partilerin inisiyatif alması gerekiyor” dediği kaydedildi

Bahçeli’ye sitem

MYK toplantısı devam ederken MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek için randevu talep ettiği ve Davutoğlu’nun bu talebi kabul ettiği haberi geldi. Bu haber üzerine Kılıçdaroğlu’nun tebessüm ederek, “Keşke bu diyalog kurmaya yönelik tavrını yaz aylarında gösterseydi, ülke bu halde olmazdı” sözleriyle “manidar” bulduğunu MYK üyeleriyle paylaştığı öğrenildi.

 

Meriç Tafolar / Milliyet

Editör: Haber Merkezi