Türkiye’de siyasi partiler yeni yılla birlikte rotayı 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlere kırdı. Adalet ve Kalkınma Partisi  ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında kurulan Cumhur İttifakı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile İYİ Parti arasında oluşturulan Millet İttifakı’nın kıyasıya rekabetine sahne olacak sandık mesaisi için şimdiden nefesler tutuldu.

MHP ve İYİ Parti Ankara, İstanbul ve İzmir’de büyükşehir belediyeleri noktasındaki adaylık yarışına girmeyeceklerini daha önceden kamuoyuna duyurmuştu. 3 büyükşehirde MHP, AKP’nin, İYİ Parti ise CHP’nin adayının arkasında duracak. Fakat partilerin hem genel merkezler nezdindeki hem de yerel ölçekteki temsilcileri süreçte esas olarak ilçelerin paylaşımı noktasında ter döktü.

Cumhur İttifakı’nın İzmir ayağında AKP İl Başkanı Aydın Şengül ve MHP İl Başkanı Veysel Şahin’in temasları oldu. Ege'de Son Söz'de yer alan habere göre, iki başkan genel merkezlerinin çizdiği yol haritası kapsamında basına kapalı olarak toplantılar düzenledi ve fikir alışverişinde bulundu. İki başkan gün içinde (2 Ocak Çarşamba) Başkent’in yolunu tuttu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ocak Cumartesi günü kente gelerek 30 ilçe adayını kamuoyuna duyuracak olması öncesinde ittifakın net bir karar alması bekleniyor.

Önceki süreçte AKP İzmir Büyükşehir Belediyesi noktasında eski Ekonomi Bakanı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nihat Zeybekci’yi sahaya süreceğini kesinleştirmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda İzmirlilere ilan etmesi gereken liste büyük ölçüde belli oldu. Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında 3 saat süren toplantıya Meclis Başkanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Nihat Zeybekci, AKP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Özhaseki, Hamza Dağ, AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün yer aldığı zirveden çıkan sonuca göre AKP'li 7 başkandan 5 ile yola devam edilme kararı alındı. Diğer yandan MHP’ye ise iktidarda olduğu Aliağa’ya 5 ilave yapılarak 6 ilçe bırakıldı.

LİSTEDE KİMLER VAR?

İşte Cumhur İttifakı’nın İzmir’deki listesi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi: AK Parti’nin adayı Nihat Zeybekci

Aliağa: MHP’li mevcut Belediye Başkanı Serkan Acar

Balçova: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Evrim Özen

Bayındır: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Uğur Demirezen

Bayraklı: AKP’nin adayı Ali Aslan

Bergama:AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Hakan Koştu

Beydağ: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Ogün Asil Aydoğdu

Bornova: AKP’nin adayı Çamdibi Esnaf Odası Başkanı Reşat Gençtürk

Buca: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Mustafa Arslan

Çeşme: MHP’nin adayı Sema Aydın

Çiğli: AKP’nin adayı doktor Okan Korkmaz

Dikili: MHP’nin adayı Buğra Akın

Foça: MHP’nin adayı Serdar Mersin

Gaziemir: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Nazmi Yılmaz

Güzelbahçe: AKPİlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Burcu Dereci

Karabağlar: İlçede yürüttüğü kaymakamlık görevinden istifa ederek AKP’nin adayı olan Mehmet Sadık Tunç ya da İzmir Büyükşehir Belediye Grup eski Başkanvekili Bilal Doğan. İki ismin Ankara’ya çağrıldığı öğrenildi. Son karar verilecek. Büyükşehir Adayı Zeybekci ile AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın Doğan’dan yana tavır sergilediği belirtildi.

Karaburun: AKP’nin adayı Ferhan Eroğlu

Karşıyaka: AKP’nin adayı Ayda Saryal. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir dönem şube müdürlüğü, 2009-2014 yılları arasında CHP’li Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın danışmanlığını yapan Saryal ayrıca İl Başkanı Aydın Şengül’ün yakın çalışma arkadaşı.

Kemalpaşa: AKPli mevcut Belediye Başkanı Arif Uğurlu

Kınık: AKPli mevcut Belediye Başkanı Sadık Doğruer

Kiraz: AKPli mevcut Belediye Başkanı Saliha Özçınar

Konak: AKP’nin adayı Melek Eroğlu. Eroğlu 24 Haziran genel seçimleri sürecinde 2. Bölge 5. Sıra adayıydı.

Menderes: AKPli mevcut Belediye Başkanı Bülent Soylu

Menemen: AKP’nin adayı Savcı Durmaz Bayraktar

Narlıdere: MHP’nin adayı Süleyman Kocabıyık

Ödemiş: AKP’nin adayı Münir Bezmez

Seferihisar: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Serdar Kısaağa

Selçuk: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Osman Başterzi

Tire: AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Selman İçelli. İçelli ilçede 2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Sıtkı İçelli’nin kardeşi.

Torbalı: AKPli mevcut Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez

Urla: MHP’nin adayı seçime girecek

Editör: Haber Merkezi