İçerisinde kuru gıda, çocuk maması ve çocuk bezi bulunan 2 tır yardım paketi 13 Nisan 2016 tarihinde Şırnak ve Cizre’ye gönderilmişti. Şimdi de Hakkâri, Şırnak, İdil ve Cizre’ye içerisinde kuru gıda, çocuk kıyafetleri ve çocuk maması bulunan 3 tır yardım paketi daha hazırlanıyor.

Daha önce 4 kez Güneydoğu’daki sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı bölgelere heyet gönderen CHP, son olarak 4 Mart 2016 tarihinde Cizre’ye, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Başkanlığında; İstanbul Milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Mersin Milletvekili Fikri sağlar ile Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’dan oluşan bir heyet gönderdi.

Basın metni şu şekilde:

Cumhuriyet Halk Partisi,16 Ağustos 2015 tarihinden bu yana Diyarbakır​'ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve İdil, Mardin’in Nusaybin ilçeleri başta olmak üzere toplam 22 ilçede,​ hiçbir yasal dayanağı olmaksızın sokağa çıkma yasağı uygulanan ve çatışmaların yaşandığı bölgelere heyetler göndererek sivil halkın içinde bulunduğu sorunları yerinde inceleyip çözüm önerileri içeren raporlar hazırlamıştır.

18 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’a ( İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı)

25 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır Sur’a(Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İzmir milletvekili Zeynep Altıok, Denizli milletvekili Malike Basmacı ve Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen)

11 Ocak 2016 tarihinde, Diyarbakır Sur’a(Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Ankara Milletvekili Murat Emir, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal)

9-10 Şubat 2016 tarihlerinde Diyarbakır ve Mardin’e(Grup Başkanvekili Levent Gök, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş)

Ve son olarak 4 Mart 2016 tarihinde İnsan ve Doğa Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Başkanlığında İstanbul Milletvekilleri İlhan Cihaner, M. Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Şeker, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile Kocaeli milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’dan oluşan heyetle Cizre’ye gidilerek devam etmiş ve çatışmalardan doğan sivillere yönelik hak ihlalleri yerinde incelenmiştir.

CHP heyetleri tarafından bölgede yapılan incelemelerin ardından, CHP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na toplam 21 adet kanun teklifi, meclis araştırma ve yazılı soru önergeleri verilmiştir. CHP’nin 23 Aralık 2015 tarihinde “Kürt sorununun çözümü ve terörle mücadelede Hükûmetin uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, başta eğitim ve sağlık olmak üzere, kamu hizmetlerinin verilmez hâle gelmesi, vatandaşların can ve mal güvenliği üzerindeki tehditler, yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlar ile bunlara karşı alınacak önlemleri belirlemek” amacıyla verilen meclis araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmüş AKP ve MHP oyları ile reddedilmiştir. Verilen diğer kanun teklifleri ve soru önergeleri yine AKP tarafından bugüne kadar işleme alınmamıştır.

Heyet ziyaretleri ile tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerilerini içeren rapor ile bölgede yaşayan sivil yurttaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için CHP tarafından,(Silivri, Beylikdüzü, Ataşehir, Avcılar, Kartal ve Seferihisar belediyelerinin de katkılarıyla) bölgeye yardım paketleri gönderilmiştir.

Son olarak Cizre heyetinin girişimi ile 13.04.2016 Salı günü CHP tarafından içerisinde kuru gıda, çocuk maması ve çocuk bezi bulunan 2 tır yardım paketi (Kartal ve Kadıköy belediyelerinin katkılarıyla) Şırnak ve Cizre’deki yurttaşlarımıza ulaştırılmış, yine önümüzdeki günlerde(Beylikdüzü, Sarıyer, Maltepe, Silivri belediyeleri ve İstanbul İl Örgütü katkılarıyla) İdil ve Cizre’ye 1 tır, (Çukurova Belediyesinin katkılarıyla) Hakkâri ve Şırnak’a 2 tır yardım paketleri ulaştırılacaktır.

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi