Cengiz Aldemir/ANKARA - Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği Çocuk istismar artışını raporlarında yayınladı. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, kamuoyuna açık kaynak olan internet sitesin veri erişimine kapattı. Sitenin erişime kapatılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yayınlanan raporu İz gazeteye değerlendirdi. Sertel, çocuk istismarını önlemek için tedbir alması gereken iktidarın, artan istismarları görmezden geldiğini ve gizleme tedbirleri almasına sert tepki gösterdi.


 

ERİŞİME KAPATILDI

Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği’nin raporuna göre Türkiye’de çocuğa yönelik cinsel istismar 2014’e oranla 2017 yılında yüzde 67.9 artarak 18 bin 623’e çıktı. 2014-2017 yılları arasında ise 7 bin 466’sı oğlan, 51 bin 818’i kız çocuğu olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuk cinsel istismara uğradı. Derneğin, bu verileri açıklayacağını duyurmasının ardından Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, verilere erişimi kapattı.

İSTİSMAR DAVALARI ARTTI

Derneğin, verilerin toplanması, analizlerinin yapılması, haritalandırma ve istatistiksel raporlamaların hazırlanmasının uzun süre önce tamamlandığını ve 23 Ekim 2019 tarihinde çalışmanın yayınlanacağını sosyal medya hesaplarında duyurulduğunu hatırlatan Sertel, bu duyurular sonrasında 31 Ekim 2019 tarihinde kamuoyuna açık kaynak olarak Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan verilerin erişime kapatıldığına dikkat çekti.

İstismara uğrayan çocuk sayısı ile birlikte, davaların da arttığını vurgulayan CHP’li Sertel, 2014-2017 yılları arasında 7 bin 466’sı erkek, 51 bin 818’i kız çocuğu olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuğun cinsel istismara uğradığı bilgisini paylaştı. Sertel, “Raporda vurgulamak istediğim bir başka durum ise 2005-2015 yılları arasında davaya dönüşen vaka sayılarıdır. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Çözülmesi gereken toplumsal bir sorunun gizlemekle neyi çözeceksiniz? Davaların artışını nereye kadar gizleyeceksiniz? ” diye sordu.

AYIBIN ÜSTÜNÜ ÖRTEREK…

Her gün artan çocuk istismarı ile mücadele etmesi gerekirken iktidarın, bu vakaları görmezden gelerek gizlediğini söyleyen Sertel, tepkisini şöyle dile getirdi: “ Çocuk istismarının 7-8 kat artması ve bunun verilere yansıması iktidarı rahatsız eder boyutlara ulaşması onları önlem almaya yöneltmiş. Tedbir çocuk istismarının önlenmesine yönelik değil, istismar sayılarının görmezden gelinmesi ve vakaların gizlenmesine yönelik. Bu iktidar ülkemize her türlü kötülüğü, çirkinliği bulaştırdı. Bu iktidar döneminde fuhuş mahalle aralarına kadar girdi. Sapıklar ve sapıklıklar korunduğu sürece, çocuk istismarının üzerine kararlılıkla gidilmediği sürece ve veriler karartıldığı sürece azalmak bir yana artışın önüne geçemezsiniz. Ayıbın üzerini örterek, yokmuş gibi davranarak bu işin üstesinden gelemezsiniz.”

Editör: Haber Merkezi