CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA - Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın,"Şehirlerin kurtuluş yıldönümleri kutlanıyor. Kesinlikle karşıyım… İzmir'in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet. Cihan harbi bitti, müstevliler alacaklarının birkaç kat mislini aldı” sözlerine tepki yağıyor.

Tepki gösteren isimlerden İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray konuyla ilgili İz Gazete'ye konuştu. 

KAHRAMAN BİZİ ŞAŞIRTMADI 

İsmail Kahraman'ın daha öncede, "Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” sözlerini anımsatan Çıray, "Ülkenin toplumsal barışını yok etmeye çalışan İsmail Kahraman gibi kişilerin Laiklik ilkesini yok saymasına şaşırmamalıyız. Din ve vicdan özgürlüğü ve guvencesi demek olan laiklik konusunda, devlet; etnik kimlik ve inanç konusunda herkese eşit mesafede olmak zorundadır. İsmail Kahraman her halde oluk oluk kan akan Ortadoğu'yu görmek istemiyor, ders almıyor belli ki. Siyaset kurumu yurttaşların inancına müdahale edemez. Laiklik o yüzden çok önemlidir. Laiklik insan olmak, insana saygı duymaktır. Belli ki insana saygıdan uzak bir zihniyete bunları anlatmak çok zor" dedi.

SARAYA GÜVENEREK KONUŞUYOR

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Başkanvekili ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Dindar anayasa yapalım, ilk dört madde değişebilir” sözlerini de anımsatan Çıray, Kahraman'ın, umarsızca konuşmasını Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekiliği ve Meclis eski başkanı olması sıfatlarından hareketle laiklik karşıtı söylemlerini her geçen gün yenilerini ekleyerek devam ettirdiğini söyledi. Çıray, "Bu söylemleri Saray'a güvenerek konuşuyorsa yanılıyor. Kahraman 2016 yılında da benzer söylemlerde bulunmuştu. Hatta öylesine yalanlara başvuruyor ki 1961, 1982, 1924 Anayasalarında devletin dini olduğu iddiasında bulunmaktadır. Ne tarih biliyor, ne bilgi sahibi, vatan ve millet duygusundan uzak bu şahsiyet ne dediğini bilmiyor" sözleriyle tepki gösterdi.

NAMUSU VE ŞEREFİ ÜZERİNE YEMİN ETMİŞTİ

Kahraman'ın TBMM'de Anayasa üzerine yemin ederek milletvekilliği ve Meclis Başkanlığı yaptığını anımsatan İYİ Partili Çıray, "Kahraman Gazi Meclis'te demokratik, laik, hukuk devleti ilkelerinden ayrılmayacağına namusu ve şerefi üzerine yemin etmişti. Bu yeminin dışında, yeminine sadık kalmayarak Anayasa dışı ve Anayasa'yı ihlal edici eylemlerde bulunmaktadır. Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek 4 maddesinin Anayasa’dan çıkartılması gerektiğini söyleyebilme cüretinde bulunuyor. Ayrıca Anayasa’nın 24’üncü maddesinin son fıkrasında da hiçbir kimseye Anayasa’da tanımlanan hakları, bunu istismar edemeyeceği yönünde düzenlemeler getirilmiştir. Bu Anayasal kuralları çok iyi bilen İsmail Kahraman, Türkiye’nin orta çağ kalıntısı şeriatçı bir din devletine doğru götürülme sürecinde bilinçli bir şekilde bu tür konuşmalar yapıyor. Bu söylemlerle  toplum karşısında gittikçe küçülmektedir" ifadelerini kullandı.

31 AĞUSTOS'U BEKLE

Son açıklamalarıyla Başkanlığı dönemindeki kabarık siyasi sabıka dosyasındaki cürümüyle iyice ağırlaştığını vurgulayan İYİ Partili Çıray, " Kahraman'a 31 Ağustos'u beklemesini söylüyorum.Bu cümleleri sosyal medyadan da paylaştım.

İsmail Kahraman; Meclis Başkanlığı dönemindeki kabarık siyasi sabıka dosyası son cürümünle iyice ağırlaştı. Altında kalacaksın.Yüce Meclis zamanı geldiğinde gerekeni yapacaktır. Gereken mi? Kahraman'a 31 Ağustos'u bekle diye sesleniyorum. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın meclis başkanları tarihinde yeri olamaz. Kahraman'ın meclis başkanlığında yok hükmünde olması için kanun teklifi vereceğim."dedi.

Editör: Haber Merkezi