CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - NATO Zirvesinin AKP dış politikasındaki büyük fiyaskolardan biri olarak tarihe geçeceğini söyleyen İYİ Partili Aytun Çıray, “ Milli gururumuzun zedelendiğini ifade etmek isterim” dedi. Konu ile ilgili mecliste basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, bu zirvenin önemine değinerek, “Türkiye açısından tam bir başarısızlık ve fiyaskoyla sonuçlandı. Buna üzüldüğümüzü ve milli gururumuzun zedelendiğini ifade etmek isterim” dedi.

Yaptığı tespitlerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’liler ve onun etkisindeki yeni medya düzenini konuyu farklı algı yaratarak vereceğini belirten Çıray, “Nitekim dün akşam saatlerinden itibaren bu servis başladı. Ancak bu kez mızrak, hiçbir çuvala sığdıramayacak kadar uzun! NATO üyesi ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarının, İttifakın kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla katıldıkları toplantıda alınan kararlar, Sayın Erdoğan’ın ve AKP yönetiminin hiçbir iddiasının ve talebinin gerçekleşmediğini açıkça ortaya koymuştur. Bunun en temel nedeni de üzülerek söylüyorum, sayın Cumhurbaşkanı ve onun dış politika anlayışından kaynaklanmaktadır. Dış politikada önemli unsurlardan birisi katılacağınız toplantıların mahiyetini ve anlamını doğru değerlendirmektir” eleştirisinde bulundu.

PYD-YPG MASAYA BİLE GELMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, NATO Zirvesine gitmeden önce Türkiye’de YPG-PYD’nin NATO tarafından terör örgütü olarak tanınmadığı takdirde, Baltık Ülkeleri için hazırlanan savunma planını veto edeceklerini sert bir dille ilan ettiler. Ancak YPG/PYD’nin bırakın NATO üyesi ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmalarını…Tartışma masasına bile gelmediği NATO yetkililerince açıklandı” diye konuştu.

BİZİMKİLER HİÇ ENGEL ÇIKARMADILAR

ABD Başkanı Turump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna etiğini, NATO’nun Baltık Ülkeleriyle ilgili savunma planının oybirliği ile geçtiğini ifade eden Çıray, “Bizimkiler hiçbir engel çıkarmadılar. Bildirgede tek bir cümleyle dahi YPG’den bir terör örgütü olarak söz edilmesini sağlayamadılar” dedi. Erdoğan’ın Trump’la kişisel dostluk ilişkisi NATO Bildirgesi içinde YPG’nin adının bir terör örgütü olarak tek cümleyle dahi geçirilmesini sağlayamadığına vurgu yapan Çıray, şöyle konuştu: “Fransa’dan alına uçaklar, Başkan Macron’un YPG’yi bir müttefik, Türkiye’yi de utanmazca bir IŞİD destekçisi olarak gösteren sözlerini ve Baltık savunma planı vetosu bağlamında S-400’ler meselesini gündeme getirmesini engelleyememiştir. Üstelik S-400’leri sadece Macron değil, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO Bildirgesi bağlamında dile getirmiştir. Stoltenberg S-400’lerin asla NATO sistemiyle entegre edilemeyeceğini net olarak belirtmiştir” tespitini paylaştı.

İYİ Partili Çıray Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Trump tarafından bu kadar kolay ikna edilecektiniz de neden veto kartını masaya sürdünüz? NATO Zirvesinin asli önemini ve anlamını neden doğru değerlendiremediniz? “ diye sordu.

Editör: Haber Merkezi