Cengiz Aldemir/ANKARA - Toplumun salgın sürecinde yaşadığı sıkıntıları sosyal medya aracılığıyla dile getirmeye devam eden İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 30 gündür kurallara uygun olarak gönüllü karantinada olduğunu belirtti. Çıray, bu süreçte gündeme dair açıklamalarını evinden ve sosyal medya aracılığıyla yaptığını söyledi.

İktidarı cehalet ve beceriksizlikle suçlayan Çıray, yaşananların skandal olduğunun altını çizerek, “ Açıklamasından iki saat önce basın toplantısı yapan Bakan Koca, ya sokağa çıkma yasağını biliyordu açıklamadı. Ya da bu karar Saray’da danışmanlarla alındı haberi yok. Her ikisi de skandal!.. Böyle bir yasak gecenin bir münasebetsiz saatinde mi ilân edilir? Devlet akılla, bilgiyle, beceriyle idare edilir. Bu iktidarda üçü de eksik. Akılları fikirleri her durumdan bir fırsat çıkarmak” eleştirisinde bulundu.

MİLLETİN ASFALYASINI…

İktidarı, salgından istifade sosyal medya ya sansür getirerek daha otoriter bir rejim peşinde koşmakla suçlayan Çıray, “Sayın Erdoğan!.. Milletin canı burnunda. Salgın hastalık, yakınlarının ölümleri, ölüm korkusu ve fakirlik içinde bunalan bu milletin tek boşalma alanı sosyal medyasına dokunmayın. Bu milletin asfalyasını attırmayın!” Üç kaz versek ikisini kaybederler. Taksit taksit karantina olmaz, diye sesimi yükselttim duyan çıkmadı” uyarısını hatırlattı.

Dünya tarihine geçecek bir salgında Türkiye’nin AKP’nin 18 yıllık kötü yönetimi sonucunda ortaya çıkan kötü bir ekonomiyle yakalandığını söyleyen Çıray, “Beceriksizlere sesleniyorum ; Şeffaf değilsiniz, güvenilirliğiniz kayboldu. O nedenle derhal TTB ve Eczacılar Odası temsilcilerini Bilim Kuruluna alın. Bilim Kurulunu hızlı ve kolay karar alabilecekleri sayıya indirin. Kurula bir sözcü seçerek her kafadan bir ses çıkmasını engelleyin” önerisinde bulundu.

TEST UYARISI

Virüs teşhisi için 3 farklı test bulunduğuna dikkat çeken Doktor Çıray, bunlardan PCR testinin Covid-19 tanısında şu an için en güvenilir olduğunu vurgulayarak, “Şu anda devlet ve özel tüm laboratuvarlar Sağlık Bakanlığı’nın geliştirilmesi için katkı sağladığı Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmaya zorunlu tutuldu. Ancak sahadan aldığımız bilgiler can sıkıcı. Çünkü bu kitin kullanımda teknik kusurları olduğu anlaşıldı. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var. Ancak sahadaki uzmanlar bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok, diyorlar. Test sonucu pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte, negatif sonuçlanan testlerin fazla oluşu şüphe oluşturmaktadır. Kayıtlara farklı yazmaktan ne medet umuyorsunuz?” diye sordu.

İllerde yapılan testlerde pozitiflik oranlarının istatistiklerinin tutulmadığına dikkat çeken Çıray, yapılan test ve sonuçlarının açıklanmasını istedi. Bilgiye ve doğru veriye dayanmadan yönetim olmayacağının altını çizen Çıray yaptığı videolu paylaşımında şunları söyledi: “Bazı yerlerde dikkatsizce yanlış bildirimler yapıldığına dair bilgiler var. Örneğin; vakanın ilk müracaatında test pozitif çıkıyor, aynı vakaya yapılan ikinci test, yani kontrol testi negatif çıkıyor. Ancak vaka klinik ve tomografik olarak COVİT-19 tanısı almış. Ama dosyasında viral pnömoni yazılıyor. Bundan ne medet umuyorsunuz? Test kitini derhal iyileştirin. İyileştiremiyorsanız ithal edin” çağrısı yaptı.

Editör: Haber Merkezi