CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder” dediğini hatırlatan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 25 yıl süren bir konjonktür değişikliğine işaret etti. Millet İttifakının kurulmasıyla, tünelin ucunda kaybolan ışığın, son mahalli seçimlerle tekrar göründüğünü belirten Çıray, AKP iktidarının ömrünü tamamladığını ileri sürdü.

BELEDİYELERLE ZITLAŞMA

Ülke gündemini İz gazeteye değerlendiren Çıray, Başta İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere Büyükşehir belediye başkanlarının, hizmette çok daha iyisinin yapılabileceğini ortaya koyduğunu belirterek, “Bugün belediyelerle yapılan kavga, esasen 2023 seçimlerinin kavgasıdır. Bu belediye başkanlarının başarılı olması halinde, İktidarın bir çok iddiasının boş olmuş olduğu ortaya çıkmış oldu” dedi.

İktidarı maske dağıtımına hala çözüm bulamamasına sert tepki gösteren Çıray, “ Bu kadar zamandır bir maske dağıtamayan yönetimin, bundan sonra başarılı işler yapması imkansıza yakındır. Derhal siyasetten vazgeçerek, Türkiye’deki tüm belediyelerde, kendi koordinasyonları altında, büyük bir organizasyona girsinler. Belediyelerin önünü kesmek değil, tam tersi aktif hale getirsinler. Sen belediye başkanlarıyla zıtlaşarak onlara değil, hizmetin götürülmediği vatandaşa zarar veriyorsun. Bu tür inatlaşmaların zamanı değil” uyarısında bulundu.

YANLIŞ VERİ UYARISI

Korona virüsten ölenlerin sayısını Bakan Koca’dan sorduğunu ancak yanıtın ABD’den geldiğini kaydeden Çıray, Bentley Üniversitesi’nden akademisyen Onur Altındağ’ın şehirler üzerinden bir veri analizi yaptığı bilgisini paylaştı. Çıray, o analizde, İstanbul’da 12 mart, 11 nisan tarihleri arasında geçmiş yıllara kıyasla ortalamanın yaklaşık 2 bin üzerinde ölüm yaşandığı bilgisine dikkat çekti. Çıray, “İyimser olarak söylüyorum kovid teşhisi olarak en az ikiyle çarpın verilen rakamları. Bu konuda zaman zaman Tabipler Odası uyardı. Bunun üstünde ısrarla durmamızın nedeni ise hükümetin başarısızlığı olarak değil. O ayrı bir konu. Plato, pik denilen olaylara doğru zamanda doğru teşhisler koymazsak, yanlış yönetilir ve Türkiye’nin başını derde sokar” diye konuştu.

Test sayısındaki düşüşe dikkat çeken Çıray, insanları eve kaptırken onlara neden test uygulanmayışının nedenini sorguladı. 4 günde her gün 100 bin test yapılabileceğini belirten Çıray, Güney Kore’nin bu işin altından böyle kalktığını söyledi. Bakan Koca'nın verdiği bazı bilgilerin doğru olmadığını söyleyen Çıray, "Sağlık Bakanı çıktı, tüm yayınlar kesildi ve sadece propaganda yaptı. Doğru olmayan bir sürü bilgi verdi. Peki biz kaç kanalda konuşabiliriz, kaç gazete anlattıklarımızı yazar?" diye sordu.

LAİKLİK UYARISI

Ensar Vakfı üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış'ın Türk Tarih Kurumu'na atanmasına tepki gösteren Çıray, Atatürk'ün vasiyetine saygısızlık edildiğini vurguladı. Çıray, Anayasanın ilk dört maddesinin tartışılır hale geldiğini belirterek, “ Ben Müslüman bir insanım. Laiklikle Müslümanlığın alakası olmadığını çok iyi biliyorum. Tam aksine laiklik bizim inancımızın teminatıdır. Siz 23 nisanda Ensar Vakfından, İskilipli Akif hoca hayranını Atatürk’ün kurumuna atarsanız, bir şey söylüyorsunuz. Bu tesadüf olmaz” sözleriyle tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi