Cengiz Aldemir/ ANKARA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Tamamen, yüzde 100 yerli, Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen TURKOVAC ile aşı olmalarını, özellikle hatırlatma dozlarını da TURKOVAC ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum” dedi. Koca'ya tepki İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Doktor Aytun Çıray'dan geldi. 

İz Gazete'ye konuşan İYİ Partili  Çıray,  'BioNTech'den vazgeçmeyin' çağrısı yaptı.

BIONTECH'DEN VAZGEÇMEYİN

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüse karşı acil kullanım onayı verdiği yerli aşı Turkovac'la ilgili uyarılarda bulunan Çıray, "Bu aşı, Sinovac'ın eşdeğeridir. Koruyuculuk oranları düşük. Vatandaşlar BionTech’ten vazgeçmesinler. Turkovac, Sinovac'ın eşdeğeridir. Koruyuculuk oranı düşük. Şimdi koruyuculuk oranları düşük olan bir aşıyı yeniden vatandaşımıza yapmak, onları adeta yeni varyantlar karşısında korumasız duruma düşürmektir. Hükümete şunu tavsiye ediyorum: BionTech’ten, yani messenger RNA aşılarından vazgeçmesinler" dedi.

FAZ SONUÇLARINI BİLMEK İSTİYORUZ

Hükümetin Sinovac aşısının eşdeğeri olan Turkovac'ı yeni bir buluşmuş gibi ortaya koymaya çalıştığını ifade eden Doktor Çıray, Turkovac aşısının bilimsel sonuçlarının 'derhal paylaşılması gerektiğini vurgulayarak, "Turkovac aşısının Faz 1-2-3 sonuçlarını bilmek istiyoruz. Turkovac'ın henüz bilimsel standartlara göre aşı niteliği kazanmadan Sağlık Bakanlığı'nın acil kullanım onayı vermesi insan sağlığı üzerine kumar oynamaktır" uyarısında bulundu.

HIFZISSIHHA'YI KAPATMAK BÜYÜK HATA 

AKP'nin iktidara geldiğinde yaptığı en büyük yanlışlardan birisinin  dünya çapında başarılara imza atmış Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü kapatmak olduğunu anımsatan Çıray, enstitünün özerk ve bilimsel bir kuruluş olmadığını belirtti. Çıray, Turkovac aşısı sonrası oluşacak olumsuzluklardan AKP iktidarının sorumlu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu felaket başlayalı 2 yılın sonuna geldik. Ne yazık ki hem Covid'le mücadele hem de aşılama sürecini kötü yönettiler. Öncelikle hangi aşıdan başlayacaklarına karar veremediler. Çin'den Sinovac aşısını aldılar. Daha sonra Sinovac'ın yeni varyantlar üzerinde daha az etkili olduğu, Covid'in bizzat kendisinde de messenger RNA aşıları yani BionTech kadar etkili olmadığı ortaya çıktı. Bu kez de messenger RNA aşılarına geçiş yaptılar. Hıfzısıhha'yı kapattıkları için aslında bir merkezde yapılması gereken aşı araştırmalarını 13 ayrı yerde yaptılar. Çok geciktiler, hala faz çalışmalarını bitiremediler. Turkovac diye ilan ettikleri, Sinovac'ın eşdeğeri olan aşıyı sanki yeni bir buluşmuş gibi ortaya koymaya çalışıyorlar. Tabii ki Türkiye'de aşı yapılmasından çok memnun oluruz. Geçmişte bizim yönettiğimiz Türkiye'de Hıfzısıhha açıkken Türkiye aşı üretti. Hatta Cumhuriyet’in ilk yıllarında aşı üreterek yabancı ülkelere de gönderdi. Türkiye'nin aşı yapması yeni değil.

OTOKRAT REJİM İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

Anayasanın 56. maddesine göre ‘Devlet, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde yaşamasını sağlamakla yükümlüdür' yazar. Turkovac aşısının yetersiz bilimsel verilere rağmen acil kullanım onayı vererek yaygın kullanımına geçilmesi insan sağlığını riske atmak demektir. Oluşacak tıbbi komplikasyonlar ve istenmeyen ters etkiler görülürse bunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Otokrat rejim insanlık suçu işliyor."

Editör: Haber Merkezi