İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, Türk Hava Kurumu(THK)na ait yangın söndürme uçaklarının 4 milyon dolar bulunmadığı için hangarda bekletilirken, Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe yapılması kararını meclis gündemine taşıdı.

ERDOĞAN'IN SOMALİ SEVGİSİNİN NEDENİ NE?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, "Türkiye yanarken Erdoğan'ın Somali sevgisinin nedeni ne?" diye soran İYİ Partili Çıray, "Türk Hava Kurumu'nun (THK) 6 tane yangın söndürme uçağı 4 milyon dolarlık bakım/onarım masrafı karşılanmadığı için hangarda çürümeye terkedilirken Somali’ye 30 milyon dolar hibe edilmesi kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.

30 MİLYON DOLARI MÜTEAHHİTE VERECEK İDDİASI!

30 Milyon doların Somali’de liman işleten ve dev tankerler ile İsrail’e petrol taşıyabilmesi için saray müteahhitlerinden birisinin firmasına hibe adı altında yatırım olarak gönderileceği iddialarını dile getiren Çıray, bu parayla tam 6 tane yangın söndürme uçağının alınabileceğini vurgulayarak, "Bu millet ciğeri yanarken kendi imkanlarıyla itfaiye arabaları yaptı, kovalarla yangına su taşıdı. Böyle devlet yönetimi olmaz.  Türkiye yanarken Erdoğan'ın Somali sevgisinin nedeninin arkasındaki gerçekler derhal açıklanmalıdır" ifadelerini kullandı.

SOMALİ’YE 5 YILDA 500 MİLYON DOLAR

Yaşanan her felakette "vatandaşımız cömerttir" diyerek geçim sıkıntısı ve işsizlikle boğuşan, vergisini düzenli ödeyen vatandaştan para isteyen ancak ilişkisini tamamen koparan iktidarın yolun sonuna geldiğini vurgulayan Çıray, "Somali’ye yapılan yatırımların milli çıkarlara hizmet etmemektedir. Bu çabalar beşli müteahhit çetesinin ve yandaşların cebini doldurmak olduğu apaçık ortadadır. Son 5 yılda Somali’ye 500 milyon dolardan fazla yatırım yapılmış. Pandemi boyunca işçiye, emekçiye, müzisyenlere, esnafa, çiftçiye yardım yapamayan, orman yangınlarında evi yanan vatandaşlara krediyle ev yapma vaadinde bulunan AKP İktidarı söz konusu Somali olunca bir çırpıda 30 milyon dolar hibe gönderebiliyor. Bu hibe, milleti aptal yerine koymaktır ancak Türk Milleti aptal değildir ve yangınlarda yanan bir ağacın bile hesabını bu ülkeyi yönetenlerden soracaktır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, "Türkiye'nin bu hibeden sağladığı milli çıkarı nedir?" sorusunu yönelten Çıray, şu sorularına da yanıt istedi:

THK uçaklarına bakım ve onarım için 4 milyon dolar vermeyip ormanların yanmasına göz yumulurken, Somali'ye neden 30 milyon dolar hibe edilmiştir? 

30 milyon doların Somali'de liman işleten yandaş firma ya da firmalara yapılacağı doğru mudur? Söz konusu limanları işleten firmalar kimlere aittir?

Söz konusu limandan İsrail’e petrol taşındığı doğru mudur? Bu limanlarda başka hangi ülkelerle ne gibi ticaretler yapılmaktadır?

Ekonomik olarak büyük bir krizin içinden geçen Türkiye’nin bu hibe ile sağladığı milli çıkarı nedir? 

Editör: Haber Merkezi