15 Temmuz hain darbe kalkışmasından sonra şehit ve gaziler için düzenlenen yardım kampanyasında 338 Milyon TL toplandığını ve sonrasında şehit yakınlarına ve gazilerilere düzenli gelir olması amacıyla kurulan bir vakfa  devredildiğini kaydeden İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, daha sonra ise PKK'nın, Dolmabahçe bombalı saldırısında ölen ve yaralananlar için başlatılan kampanyada toplanan 52 milyon TL'nin de aynı vakfa devredildiğini anımsattı.

TOPLANAN PARALARA NE OLDU?

Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen toplanan paraların akıbetini sorgulayan Çıray, " Toplanan paraların akıbetiyle ilgili gerek gazeteciler gerekse siyasiler tarafından defalarca gündeme getirilse de henüz paraların nasıl değerlendirildiği ile ilgili net ve güvenilir bir açıklama yapılmamıştır.

Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfının Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın açıklamasına göre şehit ailelerine ve gazilere ayda 1500 Türk Lirası ödenmektedir. Aynı şekilde 2020 Nisan — 2021 Temmuz döneminde 15 Temmuz şehitlerimizin ailelerine ve gazilerimize toplam 56,9 Milyon Türk Lirası ödeme yapıldığı yine sayın bakan tarafından açıklanmıştır. Diğer yandan Beşiktaş saldırısında şehit olanların yakınlarına ve  gazilere ne ödendiği ise bilinmemektedir. Önemli bir internet haber sitesine de yansıdığı üzere bu kampanyalarda toplanan paraların nereye harcandığının ve kurulan vakfın para hareketleri ile ilgili  bilgilerin ticari sır kapsamında değerlendirilemeyeceği açıktır. Vatansever Türk Milletinin kendisinden toplanan paraların nasıl değerlendirildiğini bilmeye hakkı vardır ve bu hakkı sağlamak yine milletin evi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin asli görevlerindendir" dedi.

VAKFA NE KADAR GETİRİ SAĞLANDI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan İYİ Parti'li Çıray, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a, "Bu zamana kadar vakfa ne kadar getiri sağlandı? Toplanan yardım paraları hangi yolla "nemalandırıldı?" sorusunu yöneltti.

Çıray şu sorularına da yanıt istedi: 

Vakfın kurulduğundan bu yana giderlerinin toplamı ne kadardır?

Söz konusu vakıfta kaç kişi çalışmaktadır? Vakfın yöneticilerinin toplam maaşları ve yıllık ücret ödemelerinin toplamı ne kadardır?

Vakfın genel gider kalemleri nelerden oluşmaktadır? Temsil vs. gibi harcamaların tutarları  nelerdir?

15 Temmuz ve Beşiktaş saldırısı mağdurlarına yapılan ödemeler eşit olarak mı yapılmaktadır?

Vakfın kuruluşundan bugüne kadar kampanyalarda topladığı paraların toplam tutarı nedir? 

Vakfın kuruluşundan bugüne kadar hak sahiplerine yaptığı ödemelerin toplamı nedir?

Editör: Haber Merkezi