İZ GAZETE- Sağlık Bakanlığı’nın haziran ayından itibaren ekonomik endişeler sebebiyle yeni normalleşme süreci adı altında günlük açıklanan Covid-19 verilerinin gerçeği yansıtmadığı uyarılarını günlerce kamuoyuyla paylaşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Doktor Aytun Çıray, topluma salgının kontrol altına alındığı algısının aşılanmasının insanlarda rehavete ve bireysel tedbirlerde gevşemeye sebep olduğunun bir kez daha altını çizdi.

PAYLAŞTIĞIM BİLGİLER YALANLANMADI

“Ne önergelerimize bir cevap verildi ne de kamuoyu ile paylaştığımız bilgiler yalanlandı” sözleriyle Sağlık Bakanı Koca’yı eleştiren Çıray, Bakanlığın başından beri yapmış olduğu bilimsel ve samimi uyarılarını dikkate almadığı için Covid vakalarında olağanüstü bir artış ile karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Şimdi de grip aşılarının geciktiğini belirterek Fahrettin Koca’ya seslenen Çıray, “yine gecikiyorsunuz; mevsimi çoktan gelmiş olmasına karşın grip aşıları neden hâlâ getirilmedi?” dedi.

HAKLI ÇIKTIK

Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarında büyük artışın olduğunu günlük turkuaz tablodan entübe hasta sayısı gibi verilerin çıkarılarak gerçeklerin gizlendiğine dikkat çeken Çıray, Bakan Koca’ya uyarılarda bulunduğu 4 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “ Bu şekilde devam edildiği takdirde Eylül ve Ekim aylarında vaka sayılarında ciddi artış yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu, derhal şeffaf veriler ışığında bilimsel tedbirler alınmazsa yoğun bakımların yetersiz kalmasıyla sağlık sisteminin çökme noktasına gelebileceğini’ dile getirdim. Bu samimi uyarımızda ne yazık ki haklı çıktık” dedi.

VATANDAŞA KİRA BEDELİ ÖDETİLİYOR

Tedbir alınmazsa sağlık sisteminin çökebileceği uyarılarında bulunurken, iktidarın hastane işletmelerine çökmekle meşgul olduğunu vurgulayan Çıray, yaptığı yazılı açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın açıkladığı harcama kalemlerine göre, yapımı tamamlanarak hizmete açılan 11 şehir hastanesi için bu yılın Ocak ve Haziran aylarını kapsayan ilk altı ayda bakanlık kasasından 3.2 milyar TL harcandığı belirtildi. Şehir hastanelerinde iyi bir sağlık hizmeti almakta bu kadar zorluk yaşayan vatandaşa bir de bu hasta garantili hastanelerin kira bedelleri ödetiliyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi geçtiğimiz günlerde Fahrettin Koca’nın geçen ay görevden alınan özel kalem müdürünün yakınlarının şehir hastanelerindeki 6 işletmeyi 10 yıllığına kiraladığı ortaya çıktı” bilgisini paylaştı.

DSÖ RAPORUNA UYGUN YAPIN

Çıray yaptığı açıklamada Bakan Koca’nın, “her vaka hasta değildir” diyerek enfekte olmuş ancak semptom göstermeyen hastaların turkuaz tabloda yer almadığı açıklamasını hatırlatarak şu bilgileri paylaştı: “Yalnızca hastanede yatanların sayılara dahil edildiğini, yani açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını Sağlık Bakanı bizzat kendisi söylemiştir. Bakanın bu yankı bulan itirafından sonra İngiltere’nin, Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 vakalarını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) gibi uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımladı ve Türkiye’den döneceklere karantina şartı getirdi. Fahrettin Koca’nın DSÖ’nün uyarısını çarpıtarak paylaşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa bölgesinde Covid-19 veri raporlamasını uyumlu hale getirmek için yayımladığı basın bildirisinde Türkiye’ye vaka sayılarının raporlanmasını DSÖ rehberlerine uygun şekilde yapılması çağrısında bulunmuştur.”

Editör: Haber Merkezi