Soru önergelerine yanıt alamayan milletvekillerinin, soruların yanıtları için yeni bir yöntem olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na (CİMER) başvurduğu gündeme geldi.

Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, bugünkü yazısında “Milletvekilinin en önemli görevi denetimdir. Bunu soru önergesi, Meclis araştırması, Meclis soruşturması, genel görüşme önergesiyle yapabiliyorlar. TBMM 27. Dönemi'nin başladığı 8 Temmuz 2018'den, 20 Temmuz 2019'a kadar TBMM Başkanlığı toplam 13 bin 488 yazılı soru önergesini işleme aldı. Önergelerden 2'si geri alındı. Sorulardan 815'i 15 gün içinde yani zamanda, 4 bin 399'u süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı. Milletvekillerinin 7 bin 439 önergesinde yer alan tüm sorular cevapsız bırakıldı. Aynı dönemde TBMM Başkanlığı'na sunulan bin 915 kanun teklifinden 39'u, bin 459 araştırma önergesinden de sadece 5'i kabul edildi” ifadelerini kullandı.

SELÇUK CEVAPLANDIRSAYDI

Saygı Öztürk “CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabayık'ın, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu üniversiteye tarihi TCDD misafirhanesinin verildiği iddiasıydı” diyerek yaşanılan örneği şöyle aktradı:

“4 Mart'ta verilen soru önergesine Ziya Selçuk hâlâ cevap göndermedi. Lale Hanım da işin peşini bırakmamak adına 28 Nisan'da araştırma önergesi verdi. O da gündeme alınmadı.

Eğer, Bakan Selçuk zamanında önergeyi cevaplandırmış ve gerçeği ortaya koymuş olsaldı hem TCDD binası, hem de Atatürk Orman Çiftliği'nin 555 bin metrekarelik arsası kurtarılmış olacaktı. Bakan Koca'nın da bu konularla ilgili koca bir sessizliği var. Peki, Ziya Selçuk'a ne demeli? Yapılan işlem hakkında suskunluğu neden? Bakıyorsunuz birisi üniversitenin, diğeri ise özel okulların kurucusu. Aralarında böyle bir dayanışma var.”

“EN AZINDAN SORULARIMIZ KAYDA GİRİYOR”

“TBMM Başkanlığı'na soru önergesi yağdıran bir milletvekili de kendisine başka bir yöntem bulmuş” diyen Saygı Öztürk şunları kaleme aldı: “Soru önergesini TBMM Başkanlığı'na veriyor. Nasıl olsa ya hiç cevap verilmeyecek ya da ilgisiz ve yetersiz cevaplar verilecek. Ne yapıyor? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na (CİMER) başvuruyor. TBMM Başkanlığı'nın yapmadığını CİMER yapıyor ve genelde 15 gün içinde milletvekilinin soruları cevaplandırılıyor. Yani, sıradan bir yurttaş da o soruları yöneltse cevap alabiliyor. Bu durum, meclis faaliyeti değil aslında. Ama başka türlü hiç cevap alınamıyor.”

CİMER yöntemini kullanan isimlerden birinin İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray olduğunu belirten Öztürk şöyle devam etti:“TBMM Başkanlığı'ndan cevap gelmemesi üzerine bazı soruları CİMERe yöneltiyor. Çıray nedenleri ve yaşanan sorunu şöyle anlatıyor: ‘Çünkü anayasaya göre cevap vermesi gereken bakanlar, milletvekillerinin yazılı soru önergelerine cevap vermiyor. Cevap verilme oranı çok küçük. Verilen cevaplar gerçek durumu da yansıtmıyor, baştan savma oluyor. Bu nedenle birçok milletvekili CİMER'e soru gönderiyor. Parlamentoda cevap verilmeyince, soru sayısında da azalma oldu. Bu da sanki milletvekili faaliyetlerini azaltmış gibi izlenim yaratıyor. Şu anda parlamentonun eski işlevinin olmadığının en büyük göstergesi de bu. Tek denetleme mekanizması kaldı milletvekillerinin o da soru önergesi. Yeni anayasa ile ne yazık ki en önemli denetim mekanizması olan gensoru ve sözlü soru önergeleri kaldırıldı. Bir anlamda parlamento fiilen denetim işlevini yerine getiremiyor. CİMER'e başvurmakla en azından sorularımız kayda giriyor. Sorularımıza cevap vermek zorundalar. Onlar da soruların etrafında dolaşarak veriyorlar. Bu gelişmeler, anayasamızın büyük sorunları olduğunu ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir anayasa tartışması bekliyorum.”

ODA TV

Editör: Haber Merkezi