Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığı makamından, yargıya, kadın haklarında, çevreye kadar kapsamlı yeni sistem önerisiyle ilgili konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bu önerinin Anayasa perspektifi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

ANAYASA VENEDİK KRİTERLERİNE GÖRE YAPILMALI

Sistem önerisinin omurgasını mutlak güçler ayrılığı, tarafsız başbakan, güçlü bir parlamenter sistem ve en önemlisinin de tam bağımsız yargı, yargıç teminatı olduğunu vurgulayan Çıray, bu konudaki hedeflerinin katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi sağlamak olduğunu kaydetti. Anayasanın toplumsal bir mutabakat olduğunun vurgulayan Çıray, “Bırakın siyasi partileri sivil toplum örgütleri, kamuoyu önderleri, parlamentoda olmayan siyasi partiler dahil Toplumun bütün kesimlerinin olduğu Venedik kriterlerine göre yapılmalı ve Anayasa tartışmalarının Türkiye’de çok çok uzun yıllar tartışmaları ortadan kalkmalıdır. Anayasa yapılırken 21. Yüzyıl çağdaş şartları da göz önünde alınmalıdır” dedi.

VATANDAŞ OLAN HERKES FİKRİNİ İFADE EDECEK

Millet ittifakının anayasa önerilerinin bir mutabakat olarak seçimlerden sonra ortaya çıkacağını belirten Çıray, bunun seçim sonrası neler yapacaklarının bir işareti olduğunu söyledi. Cumhur ittifakının büyük bir anayasa mutubakatı yapılmasının önünü kesmek için, siyasi operasyonlar yapacağını ileri süren Çıray, “Bir toplumsal mutabakat oluşabilmesi için talep ettiğimiz erken seçim sonrası millet ittifakı iktidarıyla bir demokrat, çoğulcu, katılımcı anayasayı tüm kesimlerin tartışmasıyla ortaya çıkartmasıdır. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes bu anayasa konusunda fikrini ifade edecektir” ifadelerini kullandı.

AKP’DE OY KAYBI PANİĞİ YAŞIYOR

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Genel Başkanları Akşener’i tehdit eden sözlerine tepki gösteren Çıray, Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı yeminini anımsattı. Erdoğan’ın bu sözleri Cumhurbaşkanı sıfatıyla söyleyemeyeceğinin altını çizen Çıray, İYİ Partinin oyları yükselirken, AKP’nin oy düşüşü yaşadığını vurgulayarak, “ Bu bir çöküş dönemi paniğidir. Bu panik duygusuyla Cumhurbaşkanlığı makamında oturan birisi milletinde yakıştıramayacağı bir tehdit, hakaret dili kullandı. Ülkenin her yerine bir muhalefet parti lideri özgünce ve güvenlik içinde gidebilmeli. Bunu da sağlayacak olanlar da Türkiye’yi yönetenlerdir. Eğer sayın Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra sayın genel başkanımızın ayağına taş değerse, Türk milleti bu iktidarı vicdanında çok büyük bir şekilde mahkum eder. Bu gibi şeylerden korkmayacağımızı bilmeliler” değerlendirmesinde bulundu.

AKP’Lİ ERDOĞAN’IN SİNİRLERİ BOZULMUŞ

Organize suç örgütü lideri Peker’in iddiaları yüzünden AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın sinirlerinin bozulduğunu, yaptığı açıklamalarla Türkiye’yi küçük duruma düşürdüğünü vurgulayan Çıray, AKP’li Cemil Çiçek’in, “Bu iddiaların binde biri doğru olsa dahi bir felakettir” sözlerine katıldığını söyledi. İddialarla ilgili meclis de bir araştırma, soruşturma komisyonu kurulması gerektiğinin önemine işaret eden Çıray, Erdoğan’ın iddialarla ilgili yeşil ışık yakmadığı sürece hiçbir savcının de savcıların harekete geçemeyeceği eleştirisinde bulunan Çıray, geçmişte yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadele eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i örnek gösterdi. Çıray, güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerinin bu yüzden önemli olduğunu vurguladı.

2023’E KADAR BU YÜKÜ TAŞIYAMAZLAR

Seçimlerin 2023 Haziranında olacağını söyleyen Erdoğan’a karşın Kılıçdaroğlu ve Akşener’in erken seçim çağrılarını da değerlendiren Çıray, “Ben o güne kadar bu yükü taşıyamayacaklarını düşünüyorum. Çünkü milletin güvenini kaybetmiş bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Yolsuzluklarla birlikte fakirlik altında ezilen bir halk var. Türkiye tarihinde görülmemiş bir işsizlik yaşanıyor. Türkiye’de bu yükü 5 müteahhit ten başka kimse taşıyamaz hale geldi.”

Editör: Haber Merkezi