Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye'nin tarihinin hiçbir döneminde tecrübe etmediği ölçüde, büyük, ağır ve yoğun, giderek derinleşen, çok boyutlu, çok katmanlı bir sosyoekonomik buhran süreci yaşadığını söyledi.

Buhranın en ağır yan etkilerinden birinin uyuşturucu kullanımı olduğunu ve bunun çok ciddi kamu sağlığı ve toplum güvenliği meselesi hâline geldiği uyarısında bulunan Çıray, "Doğal olarak uyuşturucu teminini ve dağıtımını, illegal uluslararası bağlantılarıyla birlikte kara para trafiğinin ve mafyatik yapıların güçlenmesini de içermektedir. Söz konusu kirli, karanlık para trafiği siyasi aktörlerin ve bürokratların genellikle toksik yöntemlerle iş birliği yapmalarıyla gerçekleşebilir. Nitekim, kara para aklanmasının önlenmesinde OECD'ye bağlı Mali Eylem Görev Kuruluşu Türkiye'yi 2021 yılında kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele yaklaşımındaki eksikliklerinden dolayı gri listeye almış, bununla birlikte, mesele gitgide daha büyük bir vahamet arz etmektedir" dedi.

METAMFETAMİN UYARISI

Ucuzluğu nedeniyle kokain, eroin, bonzai gibi diğer uyuşturucu maddelerine göre çok daha kolay ulaşılabilen ve çok büyük bir hızla ölüme götüren metamfetamin kullanımı 2004'ten itibaren katlanarak arttığı uyarısında bulunan İYİ Partili Çıray, "Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin her yıl yayınladığı raporlar bu vahim manzarayı olanca açıklığıyla ortaya koymaktadır. Güney Amerika'da üretilen ve Avrupa ve Asya'ya sevkiyatı yapılan uyuşturucu kaçakçılığında Türkiye bir transit olma ülkenin yanı sıra, artık bir hedef ülke hâline gelmiştir" sözleriyle tespitini paylaştı.

ÜLKE NARCOS TÜRKİYE'YE DÖNÜŞTÜ

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in ifşaatları sonrasında ele geçirilen kokain miktarlarına dikkat çeken Çıray, "Güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen uyuşturucular, uyuşturucu miktarlarının yalnız yüzde 10'una tekabül etmektedir. Bunun neden böyle olduğunu Meclise pandemide dezenfektan ve kolonya pazarlayan firmanın sahibi Ali Osman Akat'ın 111 kilo kokainle yakalanmasına rağmen, geçen cuma tahliye edilmesinden anlıyoruz. Bu durum ülkemizin Narcos Türkiye'ye dönüştürülmesidir. Bunun zeminini hazırlayan beceriksiz iktidar, evlatlarımızın zehirlenmesini karanlık güçlerin servetlerine servet katmanın bir fırsat penceresine dönüştürmüşlerdir" diye konuştu.

UYUŞTURUCU BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR

Emniyet Genel Müdürlüğü 2021 yılı verilerini içeren rapora göre, uyuşturucuya başlama yaş ortalamasının 21'e kadar düştüğünü, bazı araştırmaların ise uyuşturucu kullanım yaşının 20'nin altına kadar indiğini ve suç oranının artmasına da neden olduğunu belirten Çıray, "Bu durum, toplum sağlığını tehlikeye atarak, âdeta çürüterek bir millî güvenlik sorununu da beraberinde getirmektedir. Uyuşturucu maddelerin yasa dışı yollarla kim ya da kimler tarafından Türkiye'ye sokulduğunun, yasa dışı uyuşturucu ticaretini kimlerin yaptığının, ülkemizde uyuşturucu ticaretiyle kara para aklayanların siyasilerle bir bağlantısının olup olmadığının; bu anlamda, Türkiye'de uyuşturucu satışı ve kullanımdaki artışın sebeplerinin araştırılmasına vereceğiniz desteği siyasetüstü olarak vermenizi Türk milleti adına rica ediyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi