Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon kanalında Türkiye’nin dış politikasında yaşanan kırılmalar ve Kudüs’de ki Mescid-i Aksa Cami’ye yapılan İsrail baskını konusunda değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Doktor Aytun Çıray, İYİ Parti’nin Uygur Türkleri üzerinde yapılan baskı ve zulmü dile getirmesini mazeret olarak gören Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarını eleştirdi.

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı baskı ve asimilasyonlarla gerçeklerden kaçtığını belirten Çıray, Sinovac aşısını tehdit olarak kullanma anlayışının ise bir insanlık suçu olacağı uyarısında bulundu.

AKP İDEOLOJİK TAKINTILI

Çin’in Uygur Türklerine yaptığı mezalimle insanlık suçu işlediğini vurgulayan Çıray, Sağlık Bakan Koca’nın bunu mazeret olarak gündeme getirmesinin bir ayıp ve kaçış yolu olduğunu söyledi.

Çin’in bir muhalefet partisinin açıklamalarıyla ilaç vermekten çekinmesinin gerçek bir insanlık suçu olacağının altını çizen Doktor Çıray, “Sağlık Bakanı bu açıklamasıyla bizi bahane ederek Çin’i küçük düşürmüştür. Bu beyan küçültücü bir beyandır. Aklı sıra başarısızlığına kılıf arayacaktır ama olmadı. Bu durum devleti yönetenlerin ciddiyetten uzak olduğunu göstermiştir. AKP iktidarının ideolojik takıntılı politikaları nedeniyle dostlarını düşman haline getirmiştir. Çin’den İYİ parti yüzünden aşı alamıyorlarsa ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden alabilirlerdi” eleştirisinde bulundu.

TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALAMA SİYASETİ

Başta Erdoğan olmak üzere İhvancılara yakın ideolojileri yüzünden Mısır, Libya ve Suriye politikalarından çark ettiğini, AKP’nin ayrıldığı limanlara geri dönme çabasına düştüğünü vurgulayan Çıray, “Fakat terk ettikleri limanlar yerinde yok. Mısın Yunanistan’la, İsrail’le anlaşmalar yapmış, Türkiye’nin en iyi ilişkileri olan Suriye ve Mısır’la ilişkilerini bozdun ve şimdi onların ayağına gidiyorsun. Onlar da “ madem benim ayağıma geldin, şimdi Libya’dan askerlerinin ayağını çek” diyerek bir takım şartlar ortaya koyuyorlar. Bu durum tükürdüğünü yalamak siyasetidir” sözleriyle tepki gösterdi.

ERDOĞAN’IN MESCİD-İ AKSA KINAMASI ETKİSİZ FİLM

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İsrail’in Mescid-İ Aksa Camiye karşı yaptığı saldırıyı küçük perdeden kınayan ve bunu ‘etkisiz film’ sözleriyle eleştiren Çıray, dış politikanın iç politikaya malzeme yapıldığını belirterek, “Bu yanlış anlayış bir gün gelir sizi vurur. Parti oylarını artırmak için İsrail Cumhurbaşkanına “One minute” gibi şovlar yaparsınız. Sonra problem çıkınca ortadan kaybolursunuz. Yine hiçbir iktidar zamanında söylenmeyen ‘Soykırımı’ sözü bu iktidar zamanında söylendi. Bu iktidar zamanında ilk defa bir Başbakan Kudüs’de Ariel Şaron tarafından kabul edilerek, “İsrail’in Başkenti Kudüs’e hoş geldiniz” denildi. Kime denildi? Recep Tayyip Erdoğan’a denildi. Cevap verildi mi? Hayır. Bu konuda partim adına 15/12/2017 tarihinde konuyla ilgili soru önergesi verdim. Sorularıma AKP’li Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yanıt vermedi” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ TEMSİL EDEMİYOR

AKP’nin Filistin davasına katkı vermiş gibi göründüğünü, Erdoğan’ın, “Ben Gazze’ye gideceğim “ demesine rağmen hala gidemediğini, Mavi Marmara baskınını da anımsatan İYİ Partili Çıray, AKP’nin ortaya koyduğu politikaların Filistin’e çok büyük zararlar verdiğinin altını çizdi. Türk askerinin başına çuval geçirilmesi, soy kırımı gibi bir çok yanlışın AKP iktidarı döneminde yaşandığını anımsatan Çıray ,“Dünyada ilişkileri belirleyen senin bir takım hayallerin veya başka şeylerin değil, karşılıklı çıkar ilişkileri. Filistinli senin Müslüman olmanı önemsemiyor. Gitti Rumlar ile bir takım doğalgaz gibi anlaşmalar yapıyor oralarda. Her şeyi gerçekçi bir zemine oturtmalıyız artık. AKP’nin siyaseti bu ülkenin milli siyaseti değildir. Bu ülkenin dış siyaseti iktidarı, muhalefetiyle birlikte yüz yıllara dayanan bir birikimin ve uzlaşmanın sonucudur. Bu iktidar Türkiye’nin gücü ve büyüklüğünü temsil edemiyor” diye konuştu.

MEİS ADASINA ABD ÜSSÜ İDDİASI

AKP iktidarının zaafları nedeniyle Yunanistan’ın uluslararası destek aldığını ve karasularını genişletme içerisinde olduğunu belirten Çıray, “İnşallah yanılırım” diyerek Türkiye’nin dibindeki Meis adasına yeni bir ABD üssü kurulacağını ileri sürdü.

Editör: Haber Merkezi