CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamaları ve sonrasında yaşananların bir rejim ve devlet krizi olduğunu söyledi.

Gerçek resmin büyüklüğünün ortaya çıkmadığını belirten Çıray, 17-25 Aralık darbe tabanlı yolsuzluk olayından sonra meclis de yaptığı konuşmasında o dönem yaşanan dinleme olaylarını anımsattı. Çıray, gerçek resmi görmek için sistem, rejim ve milli güvenlik boyutuna bakmak gerektiğini vurguladı.

ANAYASADA CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ YOK

Cumhurbaşkanlığı kabinesi diye bir kabinenin olmadığının altını çizen İYİ Partili Çıray, Anayasanın 6. Maddesini anımsattı. Cumhurbaşkanlığı kabinesi bakanlar kurulu iptal edildikten sonra, Anayasanın hiçbir maddesinde yazılmadığına dikkat çeken Çıray, “Anayasanın 123. Maddesine göre idarenin kuruluş görevleri ancak kanunla düzenlenebilir. Cumhurbaşkanlığı kabinesi kanunlarımızda da yok. Esasen bu rejimi değiştiren 16 Nisan Anayasasından sonra çıkan 539 sayfalık bir numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesidir. O 539 sayfa içerisinde Cumhurbaşkanlığı kabinesiyle ilgili tek bir kelime yok. Ben buradan bütün hukukçuları bu konuyu tartışmaya çağırıyorum” dedi.

YETKİLER BİR KİŞİDE OLUNCA SAVCILAR DURUYOR

Susurluk olayı patladığında resen harekete geçen Cumhuriyet savcılarının, bugün harekete geçmediğini kaydeden Çıray, yasama, yargı ve yürütme yetkilerinin tek bir kişiye verilmesinden kaynaklandığını söyledi. Türkiye’nin anayasal kurumlarının çalışmaz hale geldiğinin altını çizen Çıray, AKP iktidarı gittikten sonra kuvvetlendirilmiş parlamenter sisteme geçileceğini söyledi.

PROVOKASYON DEVLET KAYITLARINDA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e karşı Rize’de yapılmak istenen provokasyonların Rize halkını temsil etmediğinin altını çizen Çıray, “Bizim Rizelilere sevgimiz ve saygımız her zaman devam edecektir. Yapılan provokasyonlar Rizelileri bağlamaz. Bu yapılanlar devletin kayıtlarına geçmiştir. Bu devlet 3-5 kişiden ibaret değil ve bu ülke bu iktidara rağmen 20 yıldır ayakta kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

AKP ÇÖKÜŞ YAŞIYOR

AKP'nin çöküş dönemi yaşadığını ve etrafındakilerin bu döneminde iktidarı yavaş yavaş terk etmeye başladıklarını vurgulayan Çıray, "İktidarın içindeki büyük kavgalar yavaş yavaş suyun yüzeyine çıkmaya ve gemiyi de terk etmeye başlarlar. Totaliter rejimler kokuşmaya açıktır. Kapalı rejimler karanlık işler kapalı kapılar arkasında çok daha fazla döner. Milletin haber alma özgürlüğü varsa ve medyanın prangaları yoksa o ülkede yolsuzluk, usulsüzlük yapmak çok zordur" diye konuştu.

ERDOĞAN SOYLU’YU İSTİFAYA ZORLUYOR

Organize suç örgütü lideri Peker ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında yaşanan tartışmalarla ilgili sosyal medya üzerinden paylaşım da yapan Çıray,“Erdoğan görevden alamadığı Sayın Soylu’yu istifaya zorluyor” diye yazdı.

Editör: Haber Merkezi