Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sosyo-ekonomik sorunlar yüzünden ülkeyi terk etmek isteyen insan sayısının olağanüstü yüksek olduğunu vurgulayarak, “Bu da 18 yıllık AKP iktidarı sonucunda geleceğimizin geleceğinden ümidini kestiğini gösteriyor. Esas problemimiz orada. Tarikatlar ve benzerleri 18 yıldır ellerinden geleni yaptılar. Önümüzdeki seçimlerde iktidarın sonu geldi, ilk seçimde gidecekler. Bundan sonra yapacakları hiçbir şey de etki etmez, etmediği ortaya çıktı. Türkiye zaman kaybediyor” dedi.

AKP’NİN EĞİTİM FİYASKOSU

İktidarın çağdaş yöntemlerle uğraşmayıp insan gücü planlaması yapmayışını eleştiren Çıray, ihtiyaçtan fazla İmam Hatip okulları açmak yerine, yardımcı sağlık personeli meslek okulu açılmış olsaydı, pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıların yaşanmayacağını söyledi. İktidarın 21. yüzyılın iletişim çağında gençleri bir kalıp içine sokarak yetiştirmeyi denemelerinin 15 temmuz da sona erdiğini ve tutmayacağını vurgulayan Çıray, Türkiye’nin milli güvenliği ile karşı karşıya kaldığı bir süreçten geçtiğine dikkat çekti.

İHVANCI POLİTİKALAR İFLAS ETTİ

İktidarın ihvancı dış politik anlayışının iflas ettiğini kaydeden Çıray, “ Ama kurucu aklın, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”lafını pasifist dış politikanın tercümesi olarak söylememiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Osmanlı paşaları 600 yıllık deneyimden yola çıkan muazzam bir fikir ortaya atmışlardır. Bu pasifist olmayı gerektirmez. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana hiçbir zaman mezhepçi bir dış politika yapmadılar. Bizi Ortadoğu’da laik ve demokratik ve barış odaklı politikalar güçlü kılmıştır. AKP’nin stratejik derinlik adını verdikleri dış politikaları ülkeyi çok düşmanlı yalnızlığa getirmiştir. İhvancı siyasi anlayış iflas etmiştir” eleştirisinde bulundu.

SCHENGEN UYARISI

Türkiye’nin devlet kararı olan ve 12 mil sorunu gibi bazı meselelerinin uluslararası hukukla çözülemeyeceğini ve 12 milin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Çıray, bu konuda taviz verdiği andan itibaren ege denizine Schengen vizesi ile girmek zorunda kalacağı uyarısında bulunarak iktidara,“ Kıbrıs’ı Annan planıyla tartışma konusu yaparak, Rumların AB’ye girmelerinin önünü açtılar. Oradan yola çıktılar İdlib’de 36 şehit verdiğini unutan Türkiye, Suriye politikasında yapılan yanlış adımlarla orada da kaybettik. Libya hakeza öyle” sözleriyle tepki gösterdi.

KRİZİ KATMERLEŞTİREN EYY SÖYLEVİ

Türkiye’yi yönetecek olanların milli siyasete dönmeleri gerektiğini belirten Çıray, iktidarın iç siyaseti dış siyasete alet etmekle eleştirdi. Çıray, devletlerin ve ülkeyi yönetenlerin bir ağırlığı olduğunu vurgulayarak, “ Macron bile ortalıkta gezip bize laf söylüyor. Sen eyy Macron demeyeceksin 12,5 milyar dolarlık uçak anlaşmasını gözden geçireceksin hemen. Yaptırım böyle olur lafla olmaz. Kovid ve yanlış dış siyasete harcanan paralar ülkenin ekonomik krizini katmerleştiriyor” uyarısında bulundu.

KENDİ HUKUKUNA DA GÜVENMİYOR

Türkiye’de gen soru veremeyen, bütçeyi oylayamayan denetim yetkisinin elinden alındığı meclisin yanı sıra anayasal kurumların işlevsiz hale geldiğini ve hiçbir konunun tartışılamadığını kaydeden Çıray, Türkiye’de otokratik bir rejim olduğunu ve yatırımcılar açısından dış dünyaya güven veremeyen bir ülke durumuna düşmüş olduğu belirterek, iktidarın kendi mahkemelerine güvenmediği için yap -işlet-devret anlaşmalarında çıkacak sorunların İngiliz mahkemelerinde çözülmesine imza attığını hatırlattı.

Editör: Haber Merkezi