CENGİZ ALDEMİR/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, iktidarın zora girdikçe kilometresini sıfırlama gibi bir alışkanlığı olduğunu belirterek, “ Damadın gitmesiyle, geçmişte görev yapan yeni iki bakanın göreve gelmesiyle, “hukuk reformu yapacağız” sözlerinin yanı sıra kontrol ettikleri yüzde 95’lik medyasıyla böyle bir bombardumana başladılar” dedi.

MUHALEFET HALKA İYİ ANLATMALI

İktidarın ortaya attığı sanal söylemleri, muhalefetin halka iyi anlatması gerektiğinin altını çizen Çıray, tek adam rejimin Türkiye’yi daha da kötüye götüreceği uyarısında bulunarak, dış politikada yaşanan tehlikelere dikkat çekti. İktidarın ideolojik takıntılar yüzünden Suriye’nin parçalanmasında aktör olduğu eleştirisinde bulunan Çıray, Türkiye’nin geçmişteki deneyimlerini hatırlatarak, “ Saddam Irak’da Kürtlere karşı kimyasal silah saldırısı başlattığı zaman biz Irak’tan gelen Kürtleri bağrımıza bastık. Baktık ve tekrar onları iyi bir diplomasiyle ülkelerine barış içerisinde yaşayacak şekilde geri yolladık. Bugüne gelecek olursak yanlış politikalar yüzünden bu sığınmacı maliyeti Türkiye’ye 50 milyar dolar civarında. Bu ve bunun gibi birçok olumsuzlukları biz muhalefet olarak halka iyi anlatmamız lazım” ifadelerini kullandı.

HUKUK REFORMU YAPAMAZLAR

Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinin çok kötü olduğunu ifade eden Çıray, aralık ayında Avrupa Birliği Parlamentosu’nun Türkiye’ye karşı yaptırımlarının gündeme gelme ihtimaline dikkat çekti. Ekonomi dahil birçok sorunu çözemeyen iktidarın hukuk reformunu yapamayacağını ifade eden Çıray, beraat eden Gazeteci Murat Ağırel’e tekrar dava açıldığı örneğini vererek, “Bir yandan siz hukuk reformundan söz edeceksiniz, bir yandan bunu yapacaksınız. Dünyada benzeri olmayan bir başkanlık sistemi ile yönetiliyoruz. Muhalefette siyaset yapan arkadaşlarımızı uyarmak istiyorum. Bakanları eleştirmenin bir anlamı yok. Türkiye’de bir tek yönetim erki sayın Cumhurbaşkanı. Bugün Sağlık Bakanı başarısız olmuşsa, nedeni yüzde yüz cumhurbaşkanının talimatları ile hareket ettiği için başarısız olmuştur. Şu an itibarıyla Türkiye’de yapılan veya yapılmayan her işin sorumlusu sayın Cumhurbaşkanıdır” eleştirisinde bulundu.

T.C’Yİ YÖNETENLER İTİBARSIZ VE TEHDİT ALTINDA

Kurumlar arası tartışmalara sahne olan, devlet krizi yaşanan Türkiye’nin ekonomi ve siyasi anlamda dünyaya kötü bir fotoğraf verdiğini kaydeden Çıray, Dünya Bankası’nın rakamlarına göre, Türkiye’nin son 6 ayda 481 milyar dolar daha alarak, borcuna borç ilave ederek, kısa ve uzun vadeli döviz borcunun 1 trilyonu geçtiğini söyledi. ABD Başkanı Turump’ın bir tweti ile Türkiye’nin ekonomisini yerinden oynattığını hatırlatan İYİ Partili Çıray, Dünyada Türkiye’yi yönetenlerin itibarının olmadığını ve tehdit altında olduğu uyarısında bulunarak, “ Amerika’da kassa yaptırımları diye bir şey Demokles’in kılıcı gibi Türkiye’nin üzerinde sallayıp duruyorlar. İktidara soruyorum; Bütün bunlarda siz neden güçlü görünmüyorsunuz? Çünkü siz Muhalefeti ve kuvvetler birliğini yok ettiniz. Siz öyle bir rejim getirdiniz ki…meclisi bütçeyi oylayamayacak kadar işlevsiz hale getirdiniz. Dünyada tabii ki itibarınız olmaz.”

Editör: Haber Merkezi