Cengiz Aldemir/ANKARA - Devletin yönetim kadrolarında çalışarak deneyim sahibi olduklarını belirten ve “ Bizi yönetimde olsaydık, salgın tedbirlerini 15 ocaktan itibaren alırdık” diyen İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, toplumun sağlığı ile birlikte aç ve açıkta kalmaması için ekonomik kaynaklarının kullanılamamasını eleştirdi. Bir televizyon programına bağlanan Çıray, “İktidarın sağlık politikaları konusunda ki başarısızlığı bu kovid 19 salgını sürecinde bir kez daha ortaya çıktığını görüyoruz. Ne yazık ki onca uyarılarımıza rağmen vatandaşların can güvenliğini bilinçli bir şekilde karantinaya alamamıştır. Virüs salgını ile ilgili iktidara 14 ile 21 günlük karantina ilan edilmesi uyarılarını yaklaşık 1 ay önceden yaptıklarını ifade eden Çıray, bu karantinayı ilan edememelerini, ekonomik sıkıntıların yanı sıra karar alma mekanizmalarının tek adam sistemine bağlanması ve karantina konusunu bilmediklerinden kaynaklı olduğunu söyledi.

BİLİM KURULUNA ELEŞTİRİ

Salgın hastalığın aralık ayında çıktığını ve bu süreçte Türkiye’nin bir çok konuda geciktiğine vurgu yapan Çıray, Bilim Kurulu üyelerinin konuşmalarına dikkat çekerek, “Bilim Kurulu üyesi bir takım bilim insanları TV’lere çıkarak halkın kafasını karıştırıyorlar. En basitinden maske konusunda yaptıkları farklı açıklamalar ortada. Günler sonra bizim dediğimize gelindi. Şimdi de bedava mı verelim satalım mı tartışması çıktı. Nihayet PTT aracılığıyla dağıtılmaya başlandı. Karantina nasıl yapılabilir? Öncelikle sokağa çıkma yasağı ile karantina aynı şey değildir. Sokağa çıkma yasağı darbe dönemlerindeki yasakları çağrıştıran kötü bir kavram. Bunun doğrusu ise Türkiye çapında karantinadır. İktidarın bu süreçte aldığı her kararda bizim gibi uyarıda bulunan insanları dinlemiyorlar. Ancak en az bir hafta sonra gecikmeli olarak bizim dediklerimizi yapmaya başlıyorlar. Daha önce de söylemiştim tekrar edeyim taksit taksit anlayışı ile hareket ediyorlar. Gaziantep Belediye Başkanının açıklamaları beni dehşete düşürdü. 65 yaş üstü kararını eleştirmeme rağmen, bu kararın bilim kurulu kararı olduğunu düşünürken, iki belediye başkanı tarafından önerilerini ciddiye alan devlet yönetimi beni korkuttu. Biz hekimler yanlış yapılanlara karşı susmayı yeminimize ihanet sayarız. Buradan bir kez daha uyarıyorum iktidarı; Koordinasyon kaybolduğu zaman durumun nereye gideceği belli olmaz” uyarısında bulundu.

İKİ ÜLKE HALKINDA PARA İSTEDİ

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin geç de olsa, bunun bir milli güvenlik sorunu olduğunu anladıklarını ve bakanlıklar arası koordinasyon kurduklarını ifade eden Çıray, bu koordinasyon ağının içinde İsrail’in Mossad istihbarat örgütünün de görev aldığına dikkat çekti.

Pandemi sürecinde dünyada iki devletin halkından para istediğine dikkat çeken Çıray, bu ülkelerin Türkiye ve Sudan olduğunu belirtti. Bu durumun gurur duyulacak bir şey olmadığını vurgulayan Çıray, iktidarın bu süreçte de birlik beraberlik çağrılarının samimi olmadığını ve siyasi ayrımcılığa devam ettiğini söyledi. Çıray, “Sağlık politikalarındaki başarısızlığı ekonomi yönetiminde de bir kez daha gördük. Zaten bozulmakta olan Türkiye ekonomisine bu salgın da darbe vurdu. Türkiye bu konuya ekonomisi bağlamında da hazır olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi.

Editör: Haber Merkezi