Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Gaziantep’de bir hastanede oksijen tüpü patlaması sonucu 11 kişi yaşamını yitirmesinin ardından, hastanelerde oksijen tüpü yetersizliği olduğunu ve karaborsaya düştüğünü iddia etti.

TEDAVİ HİZMETLERİNDE KÖTÜ PERFORMANS

Gaziantep’te yaşanan olayın bir sonuç olduğunu vurgulayan Doktor Çıray, “Ordu’da da patlamanın eşiğinden dönüldü ve birkaç hastanede de bu gibi olaylar yaşandı. Bugüne kadar koruyucu sağlık hizmetleri konusunda sınıfta kalan sayın Bakan ve iktidar ne yazık Tedavi Edici Hizmetler konusunda da aynı kötü performansı gösteriyorlar” eleştirisinde bulundu.

TÜP ALIMINDA KARABORSA İDDİASI

Türkiye’deki hastaneleri yöneten Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün pandemi sürecinde 4 aydır Genel Müdür ataması yapılamadığı için bir oterite boşluğu oluştuğuna dikkat çeken Çıray, “ Her hastane tüpünü kendisi alır ama bize gelen bilgilere göre bir karaborsa söz konusu ayrıca hastane sistemleri oksijen kullanımında problem çıkartıyorlar. Onun için uyarıcı ve talimatlandırıcı bir genelge gerekiyor. Bu genelge çok önceden çıkması gerekiyordu. Çünkü yeni konjonktüre uygun yeni düzenlemeler gerekiyor. Fakat ne yazık ki geç de olsa çıkan bu genelge sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastanelerine gönderilirken, aslında en büyük otorite olan ve Türkiye’deki tüm sağlık sektörünün başında olan Sağlık Bakanlığı aynı genelgeyi üniversite hastanelerine ve özel hastanelere göndermiyor” eleştirisinde bulundu.

BEN UYARMIŞTIM

İktidarın Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde başarısız olduğu için hastanelerde hasta yığılmalarının başladığını vurgulayan Çıray, ağustos ayı başında konuyla ilgili uyarısını hatırlatarak, “ 14-21 gün kapanma karantinasını sağlamazsanız, eylül-ekim aylarında Türkiye’nin sağlık sistemi çökecek demiştim. Buradan kastımız yoğun bakımlarda bir tıkanmanın ortaya çıkar uyarısıydı. Dolayısıyla yoğun bakımlarda kapasite üstü hasta ortaya çıkınca, oksijen tüpü meselesi sorunu ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar bu tedbirlerin alınmamış olmasının bir sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.

SAĞLIK GELİRLERİ ŞEHİR HASTANELERİNE AKIYOR

Hastanelerde kapasite üstü oksijen tüpüne ihtiyacın olduğunu, üniversite hastanelerinin devletten alacaklarından dolayı iflas durumunda olduğunu belirten Çıray, sağlık sektörünün en büyük kaynağını şehir hastanelerine akmasından dolayı bütün hastanelerin maddi sıkıntılar içinde olduğu tespitinde bulundu.

BAKANLIĞA MUTASYON TAVSİYESİ

Covid-19 virüsünün mutasyonu konusuna da değinen Çıray, İngiltere’de çıkan virüs tipi mutasyonun hangi sekanslarda olduğunun anlaşıldığından dolayı endişelenmeye gerek olmadığını söyledi. Türkiye’de iyileşen hasta sayısıyla birlikte ağır hasta ve vefat sayısının da arttığını kaydeden Çıray, Sağlık Bakanlığının dikkatini çekerek, “ Vefat sayılarının yoğunlaştığı yerlerde, hastalardan virüsü izole ederek, orada da bir mutasyon olup olmadığına bakmasını tavsiye ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi