Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yerel mahkemenin AYM kararını tanınmaması konusunda, “Bir yerel mahkeme Anayasayı ihlal etmiştir. Anayasa mahkemesine karşı bir darbe suçu işlemiştir. Bu yerel mahkemedeki hakim Türkiye’deki en ilginç davalara bakan hakimdir. Örneğin Sözcü davası gibi…AYM üzerinden bazı tartışmalar bir süre önce başlatılmıştı. Sayın Bahçeli’nin, “bu anayasa mahkemesinin tadilattan geçmesi gerekir” gibi sözlerini hatırlayalım. Bunlar bir kurgunun zamanı geldiği zaman sahaya sürülen parçalarıdır” dedi.

ARA DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

“Hukukçular, hakimler, savcılar kararlarıyla konuşurlar” sözünü hatırlatan Çıray, tartışmalara neden olan AYM üyesinin twitt atmasını eleştirdi. Osmanlı döneminde yaşanan fetret devrini hatırlatan Çıray, devletin bütün kurumlarının birbirleriyle kavga halinde olduğunu belirterek, Türkiye’nin bir ara dönem sürecinden geçtiğini söyledi. AYM’nin en üst mahkeme olarak kabul edilmediği bir durumun yaşandığına dikkat çeken Çıray, “Buradan Türk milletine soruyorum? Anayasayı ihlalden bir yerel mahkeme hakimi kendisine anayasal suçla ilgili birisi gelirse bunu nasıl yargılayabilecek?” diye sordu.

SEÇİM KAZANMA OPERASYONLARI

AYM’nin Enis Berberoğlu için toplanmadığını söyleyen Çıray, hukuki sürecin 15. Ceza Mahkemesi’nde devam ettiğini kaydetti. Yaşanan sürecin, iktidarın seçimi yeniden kazanma operasyonlar silsilesi olarak değerlendiren Çıray, “Çünkü ekonomi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en derin krizi içerisinde. 2001 krizi ki iktidarı yıkmış, iktidar partilerini baraj altında bırakmıştı. O krizde dahi işsizlik yüzde 9.1’di. Bugün inanırsanız eğer resmi rakamlara göre dahi genel işsizlik oranı yüzde 13.4, genç işsizlik oranı yüzde 25’lerde. Bu muazzam bir işsizlik rakamı. Türkiye’de bütün gelirler düşüyor. Yıllardır emek vererek oluşturmaya çalıştığımız milli ilaç sanayimizin dağıtılması sonucunda, bugün ilaç ithal edemez hale gelen bir Türkiye var. İlaç ithal eder hale geldiyseniz gerisini saymayalım. Böyle bir ekonomik konjonktür var” eleştirisinde bulundu.

KATILIMCI BİR ANAYASA ŞART

Türkiye Cumhuriyeti’ni fiilen yozlaşmış bir yıkım içinde olduğunu söyleyen Çıray, bu devletin hukukun üstünlüğünü sağlayarak, yeniden inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu inşanın seçimlerden önce yapılmaması gerektiğini belirten Çıray, “Türkiye yeni cumhurbaşkanını seçmeli, bu cumhurbaşkanıyla sözleşme yapmalı ve seçimlerden sonra Venedik kriterlerine göre toplumun bütün kesimlerinin katıldığı ve yapılma şartlarının da özgürce ortaya konacak yeni bir anayasa olması gerekir” görüşünü dile getirdi.

MEŞRU SEÇİM UYARISI

Erken seçim tartışmaları konusunda muhalefetin eksikliklerine dikkat çeken Çıray, geçmiş seçimlerde yaşanan olumsuzlukları hatırlatarak, muhalefetin öncelikle seçimin meşru bir ortamda yapılmasının bütün şartlarının oluşmasını görmesi gerektiğini söyledi.

İYİ BİR GİDİŞ DEĞİL

İktidarın uyarılara, eleştirilere kulağını tıkadığını belirten Çıray, Rusya ile Türkiye’nin uçak düşürme gerginliğinden daha önemli bir gerginlik süreci yaşadığını ileri sürdü. ABD’nin Yunanistan’a askeri kuvvet yığmasının yanı sıra konuşulmayan Suriye ve Libya problemlerini hatırlatarak, “Türkiye bir belirsizliğe doğru sürükleniyor. Böyle bir yalnızlaştırma ve dış planlara karşı en zararlı şey siyaseti, meclisi işlevsiz hale getirmek, otoriterleşmek, demokrasiden uzaklaşma, özgürlükleri kısıtlama olur. Bu iyi bir gidiş değildir” uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi