Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası yerleşkesi içerisinde bulunan 8 adet atölye binasının tescilden düşürülmesi İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Dava, İYİ Parti Bergama İlçe Başkanı Nuri Çiftçi ve Meclis Üyesi Av.Olgu Altuğ Kemaller adına Av.Gökhan Engel tarafından açılmıştı. Söz konusu karar ise İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın katılımı ile duyuruldu.

Bergama, Kınık ve Dikili İlçelerinde bir takım temaslarda bulunan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Bergama’nın endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan eski Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın, Bergama’nın AKP’li yönetimince imar değişikliği yapılarak devredilebilmesi ya da satılabilmesi için tescilden düşürülme çabalarına karşı açılan davadan sevindirici haber çıktığını söyledi. Yapılan açıklamaya göre mahkeme Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası’nın özgün karakteri ile ‘Cumhuriyet Dönemi Endüstri Mirası’ olduğu ve UNESCO Dünya Kültürel Miras listesinde yer alan Bergama'ya ait korunmaya değer bir eser olduğu vurgusu yaparak 8 adet atölye binasının tescil dışında bırakılması kararını iptal etti.

“HUKUKA AYKIRI UYGULAMALARI ÖNLEDİK”

Söz konusu karar; cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası’nın DEÜ Bergama Yüksek Okulu giriş kapısında duyuruldu. Yapılan duyuruda söz alan Çıray; “AKP’li yönetimin hukuksuz uygulaması, mahkeme kararıyla tescillenmiştir. Bergamalı yurttaşlarımıza söz verdiğimiz gibi, Bergamalının malına sahip çıkılmıştır” dedi. Emeği geçenlere teşekkür etti.

İYİ Parti Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ Kemaller tarafından yapılan açıklamada ise; “Bergama Belediyesi önce Tekstil Fabrikası yerleşkesini hukuka aykırı bir biçimde 2 parsele bölmüş, sonra da böldüğü parseli SGK'ya devretmek istemişti. Bu yapılanın yanlış olduğunu Meclis Toplantısında dile getirmemize rağmen bu yanlışta ısrar edildi. Bunun üzerine İYİ Parti olarak açtığımız davayı kazarak, Tekstil Fabrikası’nın 2 parçaya bölünmesini ve SGK'ya devredilmesini önledik”

“ALİCENGİZ OYUNUNA KARŞI DAVA AÇTIK”

“Geçen zamanda fark ettik ki Yüksek Koruma Kurulu ne hikmetse kalkmış, bizim yerleşkemiz içindeki tam da SGK 'ya devredilmek istenen parça üzerinde bulunan 8 adet atölye binamızı tescilden düşürmüş. Bu Alicengiz oyununu fark ederek davayı açtık”

“ATABİLECEKLERİ BAŞKA ADIM KALMADIĞINI MÜJDELEMEK İSTERİM”

“Bizce Koruma Kurulu’nun aldığı karar tamamen siyasi olup, bilimsel olmaktan bir hayli uzaktır. Yerleşke içinde bütünlük arz eden binaların tescilden düşürülmesi kabul edilemez. Dava açtığımız İzmir 3.İdare Mahkemesi de verdiği kararda Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikasının özgün karakteri ile ‘Cumhuriyet Dönemi Endüstri Mirası’ olduğu ve UNESCO Dünya Kültürel Miras listesinde yer alan Bergama'ya ait korunmaya değer bir eser olduğu vurgusunu yapmıştır. Bu vurguyla da 8 adet atölye binasının tescil dışında bırakılması kararını hukuka uygun bulmayarak iptal etmiştir. Bu dava sonucu artık Tekstil Fabrikasını elden çıkarmak için atılabilecek bir başka adım kalmadığını da müjdelemek isterim”

“TEKSTİL FABRİKASI DEĞERSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞILDI”

“Ancak, üzülerek ifade etmek zorundayım ki, Bergama Belediyesi 2,5 yıldan bu yana bir şekilde Tekstil Fabrikamızı elden çıkarmaya veya değersiz göstermeye çabalamaktadır. Bu konuda açtığımız bütün davaları kazandık. Bundan sonrası için temennim Bergama'yı yöneten yöneticilerin bu yerleşkenin hak ettiği değeri görmesi konusunda çaba göstermeleridir. Her fırsatta Bergama'nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde olduğunu dillerinden düşürmeyenler, Bergama'nın Kültürel değerleri ile bir kavga içinde olmamalıdırlar diye düşünüyorum” dedi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray Dikili, Bergama ve Kınık ilçe başkanlıklarını ziyaret etti.

(AJANS BAKIRÇAY)

Editör: Haber Merkezi