Merkez Bankası'nın 128 milyar dolardan fazla rezerv akıbetinin ülke gündemini meşgul ettiğini belirten İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuyu meclis gündemine taşıyanak,“2019 Mart ayı itibariyle başlayıp günümüze kadar devam ettiği açık kaynaklardan görülebilen ve kamuoyunda hangi ihtiyaçla ve kim ya da kimlerin talimatı ile ne seviyede satıldığı belirsizliğini koruyan. Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticileri önce bu rezervlerin satılmadığını söylemiş, fakat 128 milyar doların nerede olduğu sorusu kamuoyunda ve sosyal medyada bir kampanyaya dönüştükten sonra bu rezervler ile ilgili birbirinden farklı açıklamalar yapmışlardır” dedi.

MERKEZ BANKASI BEYANNAMESİ

Merkez Bankasının kendi uluslararası rezerv yönetimi beyannamesine dikkat çeken Çıray, Merkez Bankası'nın ülke rezervlerinin saklı tutmasındaki amaçlarının; para ve kur politikalarına olan güveni sağlamak ve bu politikaları desteklemek, hazinenin yabancı para iç ve dış borç ödemelerini gerçekleştirmek için gerekli olan dövizi hazır bulundurmak, ülke ekonomisini yurt içi veya yurt dışında oluşabilecek ani finansal değişimlere karşı dayanıklı hâle getirmek, uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine duyulan güveni artırmak olduğunu anımsattı.

SATILAN REZERV 128 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE Mİ?

Bazı ekonomistlerin kamuoyunda gündeme getirdiği birtakım önemli soruların cevaplanmasını ve şeffaf devlet ilkesinin gereği olarak şüphelerin giderilmesi gerektiğini belirten Doktor Çıray, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, “ Satılan, eritilen döviz rezervi miktarı tam olarak ne kadardır? 128 milyar doların üzerinde midir?” diye sordu.

HANGİ KURDAN NE KADAR SATILACAĞINA KİM KARAR VERDİ?

Çıray Bakan Elvan’a konuyla ilgili şu soruları yöneltti:
- 128 milyar dolarlık döviz rezervleri Merkez Bankası'ndan hangi yollarla çıkarılmıştır?
- Merkez Bankası bu konuda, kendi bünyesi dışında yapılan satışlara ilişkin bir Banka Meclisi kararı, Yönetim Komitesi Kararı almış mıdır? Satışlarla ilgili bir Karar Defteri tutulmuş mudur?
- Ülke rezervlerinin finansal güvenliği tehlikeye atacak düzeyde bu denli eritilmesinde siyasi direktif var mıdır? Varsa kim vermiştir?
- Merkez Bankası'ndan çıkarılan dövizler nereye aktarılmıştır?
- Söz konusu rezerv miktarı hangi mekanizmalar aracılığıyla satılmıştır? Bankalar arasında mı? Döviz brokerleri aracılığı ile mi? Uluslararası banka ya da finansal kurumların oluşturduğu trading sistemleri aracılığı ile mi?
- Satışa aracılık edenler iblind brokerJ mıdır? Yoksa alıcı ve satıcı taraflar birbirlerini bilebilecek bir eşleşme ile mi satışlar gerçekleşmiştir?
- Dövizlerin günlük olarak işleyişte satışına kimler karar vermiştir?
- Hangi kurdan ne kadarlık miktarlarla satılmıştır?
- Hangi kurdan ne kadar satılacağına kim/kimler karar vermiştir?
- Satışla alınan TL'ler ne yapılmıştır? Hemen Merkez Bankası'na aktarılmış mıdır? Üzerinden faiz, komisyon elde edilmiş midir?
- Satışların alıcıları bilinmekte midir? Alıcılar biliniyorsa döviz satışları sırasında satıcının aleniyeti ile işlem ilişkisi örtülenmiş midir?
- Blok satışlar yapılmış mıdır? Yapıldıysa kimlere, ne kadar, hangi kurdan satılmıştır?
- Uzlaşmalı, pazarlıklı satış yapılmış mıdır?
- Yapılan satışlardan oluşan kur zararı (Hazine üzerine alınan pozisyonlar dâhil) ne kadardır?

Editör: Haber Merkezi