CEREN DUMAN/ YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Çiğli Belediye Başkan adayı olan Utku Gümrükçü, ‘Gülümseyen Çiğli’ sloganıyla çıktığı yolda yüzde 62 oy alarak başkan olmuştu. Göreve geldikten sonra katılımcı belediyecilik ve birlikte yönetim anlayışıyla önemli çalışmalara imza atan Gümrükçü, mahalle toplantıları, esnaf ziyaretleri ve toplu ulaşım kullanarak Çiğlili vatandaşlarla bir araya gelmiş, sorun ve talepleri dinlemeye başlamıştı. Gümrükçü düzenlediği toplantı ile 100 günlük hizmet süresinde neler yaptığını aktarırken, bundan sonra da neler yapmayı planladığını açıkladı.

‘OYUMUZ YÜZDE 70’E DAYANDI’

Değişimi yönetmenin kolay olmadığını ama irade koyup kararlı olmak gerektiğini vurgulayan Gümrükçü, “ Kendin için olmasa bile kentin için hedef koyman gerekir. Yaptığımız bütün çalışmalar kentin kimliğini netleştirmek ve Çiğliyi geleceğe nasıl taşırız diye hayal kurmak istiyoruz. Bu hayale uygun belediye yaratmak istiyoruz. Bazen itiraz oluyor, bazen birbirimizin ayağına basıyoruz. Biz kararlıyız, bu şehrin geleceğini değiştireceğiz. Çiğli İzmir’in kalbi olacak. Mahalle toplantılarında gördüğümüz net bir şey var, oyumuz yüzde 70’e dayandı. İnsanlar size oy vermedim ama keşke tekrar seçim olsa da size oy versem diyor. Bu herkesin yarattığı çalışma disiplini ile somut olmayan ama bilinen bir şey. Bunu kurumsallaştırmak ve Utku Gümrükçü’ye değil, CHP’ye kazandırmak için çalışmalar devam edecek.” diye konuştu.

Gümrükçü’nün, ‘Yüzleri Gülümseten 100 Gün’ isimli toplantısındaki konuşmasından satır başları şöyle:

Hizmeti daha iyi yönetebilmek için belediyenin kendisini değiştirmesini düşündük ve bu amaçla kurumsal dönüşümü başlattık. Yaş ortalamasını belediyede 45’e indirmiş durumdayız. Kadın müdür sayımızı yüzde yüz arttırdık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hem belediyede hem de Çiğli’de sağlamak istiyoruz.

‘VATANDAŞI DAHA ÇOK DİNLİYORUZ’

Sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ve katılımcı demokrasi anlayışını Çiğli’de hayata geçirmiş durumdayız. Mahallelerde toplantı düzenliyoruz, biz az konuşuyoruz, vatandaşı daha çok dinliyoruz. 26 mahallede çalıştaylar düzenledik bu da mahalle meclislerini alt yapısını hazırladı. Daha sonra da Çiğli Kent Konseyi’nin kurulması için çabamız olacak. Erken kalkan yol alır anlayışıyla yürüyerek, muhtarın öncülüğünde başkan yardımcıları ile tespit çalışmaları yapıyoruz. Hem yurttaşlarımıza günaydın diyoruz hem de sokaklar boşken sorunları daha net görebiliyoruz.

Türkiye’de ilk defa bütün mahallelerde sandık kurarak, onların taleplerini ve sorunları yazabilecekleri ortamı sağladık. Bir mahallemizde merkezimiz var bunun zemin katını nasıl kullanılacağı yönünde tartışma vardı. Bir grup taziye evi, bir grup sağlık ocağı istiyordu. Sandık koyduk mahalleli sağlık ocağı istediği için onu yapmaya karar verdik. Bu katılımcı anlayış 5 yıl boyunca devam edecek.

‘ULUSLARARASI KRİTERLERE UYGUN ÇİĞLİ’

Uluslar arası kriterlere uygun bir Çiğli yaratabilmek için Avrupa kent konseyi partneri olduk. BM 2030 yılına yönelik dünya çapında hedefler belirledi. Toplumların gelişmişlik düzeyi ile ilgili insani hedefler bunlar. Bütün dünyada uygulamaya geçildi. Tunç Başkanımızın çizdiği vizyon ile Çiğli’de hedeflerin hayata geçmesi için çalışacağız.

‘GENÇLERİMİZ ATATÜRK’ÜN AYDINLIĞINA İZMİRLİ OLABİLSİN’

Siyasi hayatımın gelişmesinde belediyenin ne kadar faydalı olduğunu anladım. Yaşadıkça, gördükçe yaşadığım siyasi değişimin sosyal demokrat belediye anlayışı ile alakası olduğunu anladım. Çocukluğumda Bergama Belediye Başkanımız Sefa Taşkın, sinema getirmesiyle, tiyatro ile, çevreye yönelik kampanyaları ile, Bergama’nın tarihsel mücadelesi ile benim ve arkadaşlarımın üzerinde etkisi olmuştu. Tarihimizden ve partimizden aldığımız anlayışla kültür, spor ile ilgili gençlerimize yönelik çalışmalar yapacağız ki, gençlerimiz Atatürk’ün, Cumhuriyet’in aydınlığında İzmirli olabilsinler.

EĞİTİM KENTİ ÇİĞLİ

Çocuklarımıza satranç takımı hediye ettik. Santrancın zihinsel gelişimindeki anlamını bilerek bunu yaptık. Ücretsiz kurslar açtık açmaya devam edeceğiz. Eğitim merkezimizin kapasitesini arttırmak adına bir çalışma yapıyoruz. Yüzde 30 civarı bir artış olacak bu.

Çiğli bir eğitim kenti ve üniversitesi var, özel okullar var. Bu kurumların yöneticileriyle bir araya geldik. Çiğli’yi nasıl eğitimde öncü kent yapabiliriz diye bir çalışma yaptık ve sürdürüyoruz.

Yaz aylarında vatandaşları kaynaştırabilmek için ve hizmeti ayağına götürebilmek adına yaz konserleri düzenliyoruz. İlk defa tenis kursu, yüzme, satranç kursları başlattık. Plates, basket ve futbol kursları da devam ediyor. Çiğli’yi hep beraber spor kenti yapacağız.

KATI ATIK BEDELİNDE İNDİRİM

İlçemizde yaşayan 150 şehit ailesine yüzde 100, engelli vatandaşlarımıza yüzde 50 oranında katı atık bedellerinde indirim yapacağız. Konu meclisimizde, onaylandıktan sonra başlayacak.

‘ATATÜRK’ÜN AYAK İZLERİNİ TAKİP EDİYORUZ’

Atatürk’ün ayak izlerini takip ediyoruz. Bu amaçla kadınlarımızı ve çocuklarımızı her ay farklı bir yere götürüyoruz. Çanakkale gezileri düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. İzmir’deki tarihi yerler hakkında da çalışmalarımız devam edecek.

Sosyal belediyecilik anlayışı gereği ihtiyaç sahibi evlerimize sıcak yemek götürüyoruz.

‘TEMİZ ÇİĞLİ İÇİN VATANDAŞLARIMIZI DA ÇALIŞMALARA KATACAĞIZ’

Çevremizi önemsiyoruz. Mahalleleri gezdiğimizde insanların en büyük 5 problemin bu olduğunu görüyoruz. 5 yıl içerisinde Çiğli’yi İzmir’in en temiz ilçesi yapacağız. Vatandaşlarımızı da işin içine katarak bunu yapacağız. Mahalle toplantılarımızda soruyoruz ve vatandaş katılacağını söylüyor.

‘HAYVAN DOSTU ÇİĞLİ’

Can dostlar bizim için önemli ve öncü ilçe olmak istiyoruz. Pati festivali yaptık ve bunu devam ettireceğiz. Her ay bir gün belediyemiz personelinin işlerine evcil hayvanları ile gelmesine karar verdik. İlçe çapında 500 adet suluk yerleştirdik. En az bin suluk da esnafımıza mahallelere dağıtacağız. Sokak hayvanları İzmir’in en büyük problemlerinden biridir. Bunların hepsini fiziken bir yere toplamak mümkün değil, o amaçla sahiplendirmelere önem veriyoruz.

‘İMAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ’

2030 yılında yapılan araştırmalara göre İzmir nüfusu 6 milyonu geçecek. Çiğli 500 bine ulaşabilme potansiyeline sahip. Bu hem nüfus artış hızı ile alakalı hem de Çiğli en çok göç alan ilçe. Buna uygun yönetim anlayışı gerçekleştireceğiz. Eylül ekim gibi Güzeltepe’de kentsel dönüşüm görüşmeleri başlıyor. İmar sorunlarını da çok hızlı bir şekilde gerekli yerlerle ortak çalışmalar yaparak çözeceğiz.

‘ÇİĞLİ TRAMVAYINI BİR AN ÖNCE İSTİYORUZ’

En önemli hayallerimizden bir tanesi Karşıyaka tramvayını Çiğli’ye uzamasını istiyoruz. Buca Metrosu gibi Çiğli tramvayının da hemen projesinin yapılmasını istiyoruz. Çiğli bölünmüş bir ilçe ve bu ulaşımda sorunlar yaratıyor.

İzmir’e Sayın Soyer şanstır, çiğli için daha büyük şanstır. Kentin geleceği ile ilgili sorunlarda ortak çalışmalarımız sürecek. Zaten arka sıradakiler hizmette öncelik yapacağını söylemişti.

Gümrükçü basın mensuplarının da sorularını cevapladı.

ALPEREN’İN BABASINA BELEDİYEDE GÖREV

Çiğli’de bir kreşin servis aracında unutulduğu için havasızlıktan ölen Alperen Sakin’in (3) babası Serkan Sakin’in belediyede göreve başlamasıyla ilgili konuşan Gümrükçü, “Serkan Bey, çok acı bir olay yaşadı. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Serkan Bey’e sahip çıkılması yönüne bize talimat verdi. Nasıl yapabiliriz diye düşündük? Çiğli’de belediyeye ait kreşimiz var ve 26 mahallede daha kreş açma düşüncemiz var. Yaşadığı acı ve mahkeme süreci kendisini bu konuda uzman yapmış. Tek başıma almaktan korktuğum bir sorumluluktu bu ama onun tecrübesinden yararlanalım istedim. Bunun duyurusunu biz yapmadık. Bir ajans babalar günü öncesinde, Serkan Bey uygun görüyorsa kendisi açıklasın dedi. Serkan Bey’de bu konuyu basına yansıtmış oldu. Yoksa biz böyle bir duyuru yapmamıştık.” diye konuştu.

‘ÖRGÜT DİZAYN EDEN BAŞKAN OLMAYACAĞIM’

Belediye başkanı olarak parti içindeki olaylara karışıp karışmayacağı sorulan Gümrükçü şöyle cevapladı: “Her belediye başkanının bir partisi var. Bir dünya görüşümüz var ona uygun bir çalışma yürüteceğiz. Utku Gümrükçü, partisinden güç alan değil, partisine güç veren biri olarak çalışmak istiyor. CHP’de iki ayrı yapı var. Biz CHP’nin ideolojik ve toplumsal bağlantısını kendi gücüyle çözebilecek, örgütün belediye üzerinde baskı yapmadığı, belediyenin de örgütü dizayn etmediği bir çalışma yapmak istiyoruz. 20 yıldır savunduğum doğruları belediye başkanı olarak hayata geçirme sorumluluğundayım. İlçe başkanını belirleyen bir başkan olmayacağım. Fikrim sorulursa, partili olarak açıklama yapma hakkım olduğunu düşünüyorum. Ama bunlar örgüt dizayn konusunda olmayacak. Biz CHP’de fikirler ve adaylar özgürce yarışsın ve arkasında ideolojik doluluk olsun istiyoruz. 3 aydır yaşanan bazı sorunlar parti içi sorun değildi. Partili arkadaşlarımızın belediyede yapamadıkları faaliyetlerle ilgiliydi. Hiç kimseyi doğduğu yere göre, siyasi partisine göre değerlendirmiyoruz ve değerlendirmeyeceğiz. Çalışanlarımızdan tek isteğimiz emek verip onun karşılığında ücretlerini hak etmeleri. Vatandaş memnuniyetini önceleyen çalışma yapmalarını istiyoruz.  Arkadaşların parti içi yaptıkları faaliyet ilçe başkanını ve partiyi ilgilendirir. Bu yüzden benim örgütümle kavgam olmayacak. 20 yıldır gördüm ki hiçbir başkana, parti dizayn etmek yaramadı.”

Editör: Haber Merkezi