YAĞIZ BARUT/İZ GAZETE - “Ekolojik Sürdürülebilir Bir Kent ve Adil Bir Yaşam” temasıyla 2-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek sempozyumda CHP genel başkan yardımcıları Doç. Yunus Emre ve Yıldırım Kaya ile İzmir üniversitelerinden ve sivil toplum kuruluşlarından 33 akademisyen ve uzman Çiğli’nin kentsel, ekolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarına yönelik olarak; kentsel dönüşüm, sürdürülebilir çevre, yenilenebilir enerji, Gediz Deltası ekolojisi, kooperatifçilik, kültür, sanat, eğitim başlıklarında konuşmalar yapacak. Sempozyumla, kent bilincinin gelişmesi, bilimsel ve katılımcı bir Çiğli için adım atılarak, kentin geleceğinin şekillenmesi amaçlanıyor.

'9,5 YIL DAHA GÖREVDEYİM'

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü konuşmasında "Çiğli'de ilk defa böyle bir sempozyum gerçekleşiyor. Ben göreve geldiğimde bu kenti alıp başka bir yere koyacağım dedim. Bunu derken, bir Çiğli halkına ve dinamizmine, iki Tunç başkanımızın kent vizyonuna güveniyorduk. Çiğliyi 10 yıl içinde başka bir yere taşıyacağız. Bunu sizlerle beraber yapacağız. Göreve geldik ve 4 aydır yeni hizmetler üretiyoruz. Kenti kentlilerle beraber yönetmek gayretindeyiz. 5 yıl görev yapacağız. Gerçi, ben daha önce söylemiştim, iki dönem üst üste Çiğli Belediye Başkanlığı yapacağım’ demiştim, 9 buçuk yılım daha var yani.

Mahallelerde sandıklar kurduk. Anket çalışmaları yaptık. Toplantılar ile vatandaşı dinliyoruz. Büyük bir resim ve röntgen çektik. Bunu yaparken bilim eksik olmasın dedik. Bu sempozyumu yön çizebilmesi için düzenledik. Emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Umuyorum bu çalışmalar daha gelişmiş şekilde başka yerlerde de hayata geçer. Biz de bunlardan faydalanırız. Temel hedefimiz Türk kültürünü muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bunu yaparken, Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi akıl ve bilimden başka rehberiniz yoktur." ifadelerini kullandı.

'ÇİĞLİ'NİN BU YOLDA ÖNDER ROL ALACAĞINA...'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "Çiğli'de ilk defa böyle bir sempozyum gerçekleşiyor. Tüm kalbimle tebrik ediyorum. Ülkemizde son 15 yılda kentler açısından çok büyük zararlar gördük bu da merkezi müdahaleler yüzünden oldu. Biz mevcut kentleşme sürecini farklı sürdürmek zorundayız. Tüm canlılar için çalışmak zorundayız. Strateji planlarımızı buna göre yaptık. Plânlarımızın içinde İzmir'in tarihsel dokusu da var ve Akdeniz çanağı ile doğuyu yeniden biraraya getirecek dünya kenti olarak görüyoruz. Bizde, altyapıdan anlaşılan yol yapmaktır. Biz yeşil altyapıyı düşünüyoruz. Yol ve barınma ne kadar alt yapı ise kentin yeşili olması, temiz havası olması da en temel altyapılardandır. Bu anlamda ulaşımda temel perspektifimiz raylı sistemi yaygınlaştırmaktır. Bu hem ekolojik hem maddi kolaylık sağlar belediyelere.

Demokrasinin kökleri bu topraklardan filizlendi. Demokrasi 5 yılda sandığa gitmek değildir, yaşam biçimi ve kültürüdür. Alınacak kararları halkımızla birlikte almaya devam edeceğiz. Çoğulculuğun ve farklılığın merkezidir İzmir. Birlikte yönetmeyi hedeflediğimiz çalışmaları İzmir Buluşmaları ile başlattık.
Yola çıkarken sadece İzmirlilerin değil flamingoların, denizin de başkanı olacağım demiştim. İnsanların havayla, suyla, iklimle barışık hayat sürdüğü bir İzmir hayal ediyoruz. İzmiri dünya kenti olarak hayal ediyoruz. 

'DÜNYA ÇİĞLİYİ MERAK EDECEK'

Biz bu toprakların bize bahşettiği zenginlikle birlikte yaşamadığımızı düşünüyoruz. Bu yüzden siyaset yapıyoruz. Başka bir gelecek düşünüyoruz. 
Çiğli'nin de bu yolda önder rol oynayacağına inanıyorum. Karizmatik, genç ve çok çalışkan bir başkanınız var. Ben de sonuna kadar arkasında olacağımı, ağabeylik yapacağımı söylemiş olayım. Çiğli'nin Gediz Deltası dünyanın en güzel havası ve içinde flamingo yaşayan başka delta yok. Dünyanın en güzel doğal parklarından biri haline getireceğiz orayı. Çalışmalar devam ediyor. Bunu başardığımızda, Dünya Çiğli'yi merakla görmek isteyecek."

Editör: Haber Merkezi