YAĞIZ BARUT – TUGAY CAN / İZ GAZETE TÜYAP 24. İzmir Kitap Fuarı, İzmirli kitapseverleri ve yazarları ağırlamaya devam ediyor. Eski diplomat ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen İzmirlilerle ‘Geçmişten Geleceğe Türkiye’nin Dünyadaki Yeri’ isimli söyleşide buluştu. Öymen, söyleşi sonrasında İz Gazete okurları ve İz Web Tv izleyicilerine özel açıklamalarda bulundu.

'HERKESİN DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMASI GEREKİR'

Seçimlerin demokrasinin olağan unsurları olduğunu belirten Öymen, “Demokratik bir ülkeyseniz, demokrasi kurallarına uyacaksınız. Kurallara uyulduğu konusunda en ufak bir kuşku olsa, demokrasiye gölge düşürür. Bütün ilgili kurumların, partilerin, sivil toplum örgütlerinin, baroların herkesin demokrasiye sahip çıkmak konusunda çok duyarlı olması gerekir. Seçimleri beka sorunu gibi takdim etmek bence abartılı olur. Bütün mesele, demokrasinin kurallarına uyup uymamanız, onun dışında ben seçilirsem ülke kurtulur, ben seçilmezsem ülke batar gibi bir izlenim yaratmak, doğru değil. Başka ülkelerde de bensiz olmaz diyen partiler var. Bir tarihte İtalya’da da böyleydi. Bunlar demokrasiye güç katmaz. Türkiye’nin sağlıklı siyasi ve ekonomik yapıya sahip olması gerekiyor. Buradaki sıkıntıları aşmanın yolu da demokrasiye ve hukuk devleti kurallarına tam uymaktır. Hiçbir zaman kötümser olmamak lazım, Türkiye’nin çok sağlam bir geçmişi ve potansiyeli var. Geleceğe güvenle bakabiliriz. Zaman zaman yaşanan sıkıntılar, elbet çözülür. Bunlara bakarak kötümserliğe kapılmamak lazım, özellikle gençlerin mutlaka ülkenin geleceğine güvenmeleri gerekiyor” diye konuştu.

‘DEVLETLERİ ETKİLEME GÜCÜMÜZ SÖYLEDİKLERİ GİBİ DEĞİL’

Katıldığı söyleşi de büyük bir ilgiyle karşılanan Öymen, Türkiye’yi dünya ölçeğinde değerlendirdi. Güç deyince akla askeri güç geldiğini ama yeni kavramların ortaya çıktığını belirten Öymen, “Yumuşak güç, askeri güçten de önemli bir kavram, diplomasi ve ikna gücünüzü ifade eder. Askeri güçte 9.sıradayız ama yumuşak güç sıralamasında 30 ülkeden 30.sıradayız. Demekki devletleri ve dünyayı etkileme gücümüz siyasetçilerin söylediği kadar değil. Demokrasilerde neredeyiz biz? Milletvekillerimiz oy çuvallarının üstünde uyuyor. Böyle bir ülke gördünüz mü? Fıkra gibi. Bizim bütün amacımız iyi yönetilmek tabi, ama bunun için önce mazbatanız olması gerekiyor. Mazbata olmadan hizmet edemiyorsunuz. Türkiye’nin büyük bir gücü var, halkın yüreğinde de bir demokrasi aşkı var” diye konuştu.

‘ATATÜRK REFORMLARI HİÇBİR ÜLKEDE YOK’

Dünya ülkeleri arasında büyük bir yarış olduğunu söyleyen Öymen, “Köklü reformlar yapmak gerekiyor. Bütün OECD ülkelerinin devlet reformlarını araştırdık, açıkça söyleyeyim Atatürk döneminde yapılan reformlar hiçbir ülkenin reformunda yok, böyle köklü ve derin bir anlam taşımıyor. Ondan güç alarak sanayide, tarımda, insan haklarında her alanda ve özellikle demokraside büyük reformlar yapmamız gerekiyor. Yenildiğinizde gitmesini bildiğinizde emin olun Türkiye büyük bir sıçrama yaşar. Bu yüzden herşeyi kaybetseniz, umudunuzu kaybetmeyeceksiniz” açıklamasında bulundu.