Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasını ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. 

'KILIÇDAROĞLU'NUN ETKİSİ VAR'

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in asgari ücret konusundaki açıklamaları şöyle: "Günümüzdeki ekonomik koşullar dikkate alındığında yapılan artış çok düşük ve yetersiz... Çünkü geçen yıl açıklanan asgari ücretin alım gücü, bugün açıklanan rakamdan çok daha yüksekti. Dövizdeki kontrol edilemeyen artış; akartyakıt, gıda maddeleri gibi pek çok alandaki kontrolsüz fiyat artışları dikkate alındığında asgari ücretin en azından 5 bin 500 TL ile 6 bin TL aralığında olması gerekirdi. O yüzden bunu bir lütuf ya da başarı olarak yansıtmak doğru değil. Ayrıca asgari ücretin 4 bin 250 TL olarak açıklanmasında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı çağrı ve oluşturduğu kamuoyunun çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de açıklanan rakam yetersiz. Diğer taraftan işverenin üzerindeki yük de ciddi şekilde ağırlaşmış oluyor. İşçi çıkarma riski var. Çünkü Türkiye'deki ekonomi güven vermiyor. Eskiden önümüzdeki 1-2 seneyi öngörmeyi konuşurken şu anda birkaç gün sonrasını bile öngöremiyoruz. Böyle bir belirsizlikte de ne asgari ücretteki artış yeterli ne işverenin bunun altından kalkması ne de sanayicinin yatırım yapması mümkün."

'DAHA DÜŞÜK KALIYOR'

Asgari ücrette yapılan artışın erken seçim işareti olup olmadığına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yücel, "Tabi ki... Neticede, daha önce de birtakım artışlar yapılabilirdi, bazı seçim vaatleri daha önce hayata geçirilebilirdi. Daha önce yapılmayan bazı işlerin şu anda, yani seçim süreci yaklaştıkça hayata geçirilmesi konusunda birtakım hazırlıklar yapılıyor. 4 bin 250 TL asgari ücret artışı bekleniyor muydu? Bazı kesimler bunu beklemiyordu. Ama günün ekonomik koşullarına baktığımızda şu ana kadar yapılmış en yüksek artış olduğunu söylemek mümkün değil. Bir matematik var. Siz bunu, dövizdeki, akaryakıttaki artıştan bağımsız olarak hesaplayamazsınız, konuşamazsınız. Onlarla kıyaslayınca, bırakın bugüne kadar yapılmış en büyük artış olmasını, geçmişte yapılan artışlardan çok daha düşük kaldığını görüyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi