YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir programı kapsamında Bergama'da Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Pakdemirli, tarım sektörünü ilgilendiren birçok açıklamada bulunurken özellikle Bergama Kozak Yaylası’ndaki üreticileri ilgilendiren çam fıstığı açıklaması ise dikkatlerden kaçmadı. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, çam fıstığındaki verim ve kalite kaybına değinirken, bu sorunu mutlaka çözmek gerektiğini belirtti. Pakdemirli, "Bu dünyada çözülmemiş bir problem. Bu işi çözmek bizim için zorunlu hale gelmiştir." dedi.

TEKLİF VERİLMİŞTİ

Pakdemirli’nin bu açıklaması ise TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın, Türkiye için büyük önem taşıyan ve üretiminin büyük bölümü İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Kozak Yaylası’nda yapılan çam fıstığı için verdiği araştırma enstitüsü kurulması yönündeki kanun teklifini akıllara getirdi. İzmir’de “Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü” kurulması için kanun teklifi veren Polat, enstitünün Türkiye’de çam fıstığı alanlarının belirlenmesi, üretimin artırılması ve yeni alanların belirlenmesi amacıyla gerekli araştırmaları yapacağını ifade etmişti. Türkiye’nin çam fıstığında ikinci sırada yer aldığını, Kozak Yaylası’nda çam fıstığı üretiminin son 10 yılda sürekli azaldığını kaydeden Polat, çam fıstığı ağaçlarında yaşanan verimsizlik sorununun araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma önergesi de vermişti.

TEKLİF REDDİLMİŞTİ

Çam fıstığı üretimin 2 bin tondan, 200 ton seviyesine düşmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü’ kurulması hakkında verilen kanun teklifi AKP ve MHP oyları ile reddedilince Kozaklı muhtarlar soluğu Ankara’da almıştı. Bölgede ki 17 köyün, yaklaşık 10 bin nüfusun gelir kaynağı olan Çamfıstığı ile ilgili verilen teklifin reddedilmesi Bergama gündemine bomba gibi düşmüştü. Muhtarlara, Bakan Pakdemirli çam fıstığındaki rekolte düşüşü ile ilgili çalışma başlatacaklarını söylese de önergenin AKP ve MHP oylarıyla mecliste reddedilmesine ilişkin bir açıklama yapamamıştı.

CHP’li Polat, bu görüşmenin ardından, “Sayın Pakdemirli, muhtarlarımıza kurulmasını teklif ettiğimiz enstitünün çözüm olmadığını ve konuyu farklı bilim insanlarıyla çözeceğini söylemiş. Hâlbuki bu konu orman bilimini, çevre bilimini, böcek bilimini, ekolojiyi, toprak bilimini ve daha birçok konuyu ilgilendiren bütüncül yaklaşılması gerekilen bir sorun. Bunun için mutlaka ‘Araştırma ve Koruma Enstitüsü’ kurulması ve biran önce çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

‘SAMİMİLERSE…’

CHP’li Mahir Polat, Pakdemirli’nin son açıklamasına ise “Sayın Bakan, çam fıstığının değer kaybı ile ilgili yaptığı açıklamalarda samimiyse eğer, kanun teklifimizin AKP-MHP oylarıyla neden reddedildiğini açıklasın. Yeni dönemde aynı teklifi tekrardan vereceğiz. Bu sefer teklifimizi kabul etsinler” sözleri ile tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi