Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu CHP Karabağlar İlçe Başkanı Av. Mehmet Türkbay oldu. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile aralarında hiçbir sorun olmadığını dile getiren Türkbay, “Bizim hiçbir sıkıntımız yok. Buradan kimseye ekmek çıkmaz. Başka kapıya gitsinler diyoruz. Başkanla bizim dostluğumuz geçmişe dayanıyor. Birileri başından beri malzeme çıksın diye uğraşıyor. Ama ikimiz de takmayız. Partimizin başarısı için elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘START BEKLİYORUZ’

İlçe başkanlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkbay, “Genel Kurul’da yapmak istediklerimizi yapmaya çalıştık. Ama maalesef pandemi olumsuz etkiledi. Yapmak istediğimiz birçok şeyi de yapamadık. Göreve gelip mahalle temsilcilerimizi seçtik. Demokratik olsun diye mahallede temsilci olmak isteyen arkadaşlarımızı temsilci yaptık. Çalışıyorlar. Çalışmak isteyene kapımız açık. Karabağlar’ın bir şansı da kadın üyesinin fazla olması. Gençler de ellerinden geleni yapıyorlar.  Bu süreç biter de biz de sokaklara ineriz. Bir ilki yapmaya çalıştık. Danışma Kurulu oluşturmaya çalıştık. Deneyimli isimlerden oluşan kurulun ara ara toplanarak kendi deneyimlerini aktaracağı toplantılar yapmayı hedefliyorduk ama maalesef pandemi buna da engel oldu. Projelerimiz hazır. Start bekliyoruz” diye konuştu.

 Pandemide yaptıkları çalışmalara da değinen Türkbay, “Örgüt partisi olmanın avantajlarını kullandık. Bizden bir tepki beklemeden herkes mahallelerinde örgütlendi. Geçen kış gıda paketlerinin paketlenmesi ve dağıtılmasında en fazla Karabağlar’dan kadınlar ve gençler vardı. Bir elin verdiğini diğeri görmüyor. Bir telefon geliyor ve hemen yardım ulaştırılıyor. Çünkü çok fazla muhtaç var. pandemide inanlar işini, aşını kaybetti. Artık beyaz yakalılar da yardıma muhtaç hale geldi. Sıkıntılı bir süreç” dedi.

“Tam kapanma kararı var destek yok” diyen Türkbay, “Birileri çalışıyor birileri çalışmıyor. Esnaf iş yapamıyor. Giderayak bir çek yasağı çıkardılar. Hangi akla hizmet çıkardılar. Sonra genelgelerle düzeltmeye çalıştılar. Bu süreçte yapılan her yanlışlık emeğiyle geçinen dar kesime sıkıntı yaratıyor” dedi.

‘İKİMİZ DE TAKMAYIZ’

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile hiçbir sorunu olmadığını dile getiren Türkbay, “CHP’de çok uzun süre çeşitli görevler yaptım. Kendimi ev sahibi olarak addederim. Partime zarar verecek bir şey yapmamaya dikkat ederim. Varsa fikir ayrılıkları içeride konuşulur, kapatılır. Belediye Başkanımız kendi görevini yapıyor ben de kendi görevimi yapıyorum. Hiçbir sorumumuz yok. Önümüzdeki süreç çok zorlu bir süreç. Bir fırsat var. Eğer iktidara gelemezsek Türkiye bu yükü kaldıramaz. O yüzden herkes eteğindeki taşları dökecek ve eşgüdüm halinde çalışacak. Biz üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. İlçe başkanı olmayı düşünmüyordum. Gel ağabeylik yap, küskünleri barıştır dediler. Ben de geldim. Şu anda sorunları giderme noktasında elimizden geleni de yapıyoruz. Bizim hiçbir sıkıntımız yok. Buradan kimseye ekmek çıkmaz. Başka kapıya gitsinler diyoruz. Başkanla bizim dostluğumuz geçmişe dayanıyor. Birileri başından beri malzeme çıksın diye uğraşıyor. Ama ikimiz de takmayız. Partimizin başarısı için elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘HALKIN GÜVENİNİ ALINCA İKTİDARI DA ALACAĞIZ’

Belediye Başkanı Selvitopu’nun ikinci dönemindeki ilk 2 yılını değerlendiren Türkbay, “İlk yıl hazırlık yılıdır. Şimdi ikinci yılı ve yapılacak çalışmalar ortaya çıkmaya başlıyor. Gençlik Merkezi yapılacak. Ayrıca pazar yerlerimiz açılacak. Uzundere Nasrettin Hoca’da ufak tefek eksiklikler vardı onlar da gideriliyor. İktidar belediyelerin başarısız olması için elinden geleni yapıyor. İller Bankası’ndan çok fazla kesinti yapılıyor. Para gelmeyince belediyenin eli kolu bağlanıyor. Karabağlar İzmir’in en büyük ilçesi ve böyle kesintiler yaşanınca sıkıntılı süreç meydana geliyor. Bütün belediyelerin sıkıntısı bu. Ama sıkıntı var diye iş yapılmayacak mı? Sosyal belediyeciliği hayata geçirdiğimizde halkın güvenini alınca genel iktidarı da alacağımızı düşünüyorum. O yüzden çok çalışmamız lazım. Halka dokunduğumuz müddetçe halk genel iktidarda da güven duyacaktır.

‘BAŞKAN YAPMASI GEREKENİ YAPTI’

AKP Karabağlar İlçe Başkanı İrfan Doğrucu’nun Başkan Selvitopu’na yönelik eleştirilerine katılmadığını belirten Türkbay, “Kendi görevini yapıp muhalefet ediyor. Karabağlar’da iktidar bir şey yapmaya çalıştı da belediye hayır mı dedi? O görüşlerin hiçbirine katılmıyorum. Sadece Demokrasi Üniversite ile ilgili İzmir vekili Atilla Kaya’nın düşüncelerinden hareketle bu noktaya geliyor. Uzundere’de 90 hektara yakın yer var. 2018’de AKP ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı bir karar var. Biz tüm alanın üniversite alanı yapılmasını istiyoruz. 540 hektarlık kentsel döşümün yapılması gereken yer varken neden kolaya kaçılıp üniversiteye ayrılan alan TOKİ için imara açılıyor? Mahkeme de bu konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Vatandaşa da ısıtıp ısıtıp yalan yanlış anlatmanın gereği yok. Başkan görevi gereği yapması gerekeni yapmıştır. Yargı sonucunu beklemek gerekiyor” diye konuştu.

‘TEKRAR ADAY OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Son olarak gündemdeki yerini koruyan Anayasa değişikliği ve erken seçim söylemleri hakkında konuşan Türkbay, “Yapılmak istenen gündem değişikliğidir. Bizimkilerin bu tuzağa düşeceğini sanmıyorum. Çünkü Anayasa yapmak ciddi bir iştir. AKP ve MHP’nin daha önce bunu yapacak güçleri vardı. Neden yapmadılar? O yüzden şimdi bunu gündeme getirmeleri doğru değil. İnsanlar aç. İş yok, aş yok. Her gün bir esnaf batıyor. Üniversite mezunu bir sürü işsiz var. Gündem iş, aş, ekmek. Anayasa’yı değiştirmek bunlara çözüm mü olacak? Hayır. Sadece kendilerini kurtarmaya yönelik hamlelerdir. Belki seçimle de bağlantısı olabilir. Anayasa’nın 101. maddesi mevcut Cumhurbaşkanının en fazla 2 defa seçilebilir diyor. 2023’de mevcut Cumhurbaşkanının tekrar aday olması mümkün değil. Seçimler normal zamanında yapılmayacak. Çünkü normal zamanında yapılırsa cumhurbaşkanı tekrar aday olamayacak. Koşullar uygunsa baskın seçim yapılacaktır. Meclis’teki vekiller de her an seçim olacak gibi çalışıyorlar. Biz de her an seçim olacakmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Editör: Haber Merkezi