Gizem Taban/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İz Televizyonu’na konuk oldu. Gazeteci Gizem Taban ile İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtlayan Torun, genel siyasete dair değerlendirmelerde bulundu.

‘KİRLİ DİLİN BU ÜLKEDE KARŞILIĞI YOK’

Cumhur İttifakı’nın CHP’ye ‘terör’ yaftalaması yapmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, bu tür söylemlerin seçmen üzerinde etki yaratıp yaratmadığına da yanıt verdi. Cumhur İttifakı’nın tavır ve söylemlerinin tutarlı olmadığının altını çizen Torun, şunları söyledi: “Bunların, toplumda bir inandırıcılığı, karşılığı kalmadı. Bahçeli’nin ve Erdoğan’ın söylediklerine bakın; bir insanın bir fikri olur, bir doğrusu olur, bir konu hakkında tutarlılığı olur. Vatandaş bunları izliyor. Siz vatandaşı ‘aptal’ yerine mi koyuyorsunuz, siz bu vatandaşı ‘hiçbir şey bilmez’ yerine mi koyuyorsunuz! Vatandaşın aklıyla dalga mı geçiyorsunuz! Dün, HDP’ye ‘terörist’ diyeceksin, Anayasa kararıyla kapatmaya kalkacaksın, ardından Anayasa değişikliği ile ilgili ziyaret edip desteğini isteyeceksin, sonra bir terör eylemi olacak ve tekrar HDP’ye dönüp ‘terörist’ diye, ‘terör örgütü’ ile suçlayacaksın, tekrar hakaret edeceksin. Bu, ülkenin kimler tarafından yönetildiğinin ve ne duruma geldiğimizin ispatı… İktidarın destekçisi Bahçeli, geçmiş dönemde; ağıza alınmayacak, bir siyasetçinin söylemeyeceği ifadeleri kullanıyordu, o gün Erdoğan’a karşı kullanıyordu, bugün bize karşı kullanıyor. Bu kirli dilin, bu ülkede karşılığı yok. Bizim insanımız gerçekten bundan hoşlanmıyor, hakaretvari konuşmalardan, ötekileştirmeden hoşlanmıyor. Aynı suçlamaları Bahçeli de yapmıştı ama Anayasa değişikliği için HDP ile görüşülünce ‘normal’ dedi. Biz aynı olayı yapsak, her türlü hakareti yaparlardı, ‘teröristlik’, ‘dış güçlerin maşası’ olması gibi her türlü hakareti yaparlardı. Ama bu, tutarlı bir davranış değil, bir siyasetçi duruşu değil. Bu akıl, sokakta yok. Bir konu hakkında düşüncesi olmayan, düşüncesini savunamayan, doğruları ortaya koymayan biri ne yapar? Sesini yükseltir, hakaret eder.”

HABERİN İLK KISMI İÇİN TIKLAYINIZ

‘ERDOĞAN, BU KAYADAN TAŞ KOPARAMAZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İYİ Parti’ye, 6’lı masayla ilgili, ‘Konumunu gözden geçirmeli’ yönünde yaptığı çağrıyı “Çaresizlik” olarak nitelendiren CHP’li Torun, ‘Erdoğan’ın bu hamlesi MHP’yi gözden çıkardığını mı gösteriyor?’ sorusunu da yanıtladı. Erdoğan’ın 6’lı masadan hiçbir şekilde taviz koparamayacağını vurgulayan Torun, “Gözden çıkarmamış olabilir ama MHP ile kazanamayacağını görüyor. Kazanabileceği güce erişmek ve o oranı yakalayabilmek için çabalıyor. Artık, kaybettiğini Erdoğan da gördü. Bu son çırpınışları… Yarın bir gün, ittifak içerisindeki başka bir partiye de gidebilir, ittifakı dışındaki başka bir partiye de gidebilir. Seçimi kazanmak için her şeyi deniyor. Dün hakaret ettiği, eleştirdiği, ağır ifadeler kullandığı siyasal yapılara da gidip, ‘Yeter ki gelin birlikte olalım, her türlü tavizi vereyim’ diyebilir. Ama 6’lı masa büyük bir kararlılık ve bağlılıkla yoluna devam ediyor. Çünkü 6’lı masa bir menfaat üzerine, şahsi bir kazanım üzerine kurulmadı. Altılı masa, bu ülkenin demokrasisi, adaleti, özgürlüğü adına kuruldu. Ve her bir lider, sorumluluğun farkında… Her bir lider, ülkeyi normalleştirmenin ve ülkenin içinde bulunduğu sorunları çözmenin gayretinde… Haliyle, hani derler ya ‘Başka kapıya’ diye, Erdoğan 6’lı masadan hiçbir şekilde taviz koparamaz, hiçbir şekilde destek alamaz. Erdoğan, 20 yılın sonunda çok hazin bir sonuç ile karşı karşıya kalacak. Millet her şeyin farkında… Ne kadar allayıp pullasa da farklı algılar yaratmaya çalışsa da bu millet artık onun gerçek yüzünü gördü. Sarayın içinde alınan kararlarından dolayı, tek adam yönetiminin kendisine ödettiği bedellerden dolayı millet, ‘Artık yeter, bu kötü gidişata dur demek için bunların gitmesi lazım’ diyor. Zaman zaman ‘Cumhurbaşkanı adayı o mu olacak, Cumhurbaşkanı adayı bu mu olacak’ şeklinde söylemler gündeme geliyor. Aday, altılı masadan çıkacak. Aday kim olursa olsun görülüyor ki vatandaş kararını vermiş. Oranlar da gösteriyor; 6’lı masa bu seçimi hem parlamentoda hem Cumhurbaşkanlığında kesinlikle kazanacak. Erdoğan, asla bu kayadan hiçbir taş koparamaz” diye konuştu.

‘AKP VE MHP, BİRBİRİNDEN RAHATSIZ’

CHP’li Torun, Cumhur İttifakı’na yönelik açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Aslında MHP’den de rahatsızlar. Bazı milletvekilleri, MHP’ye ‘Kayyum’ diyor. MHP’nin bazı milletvekilleri de vatandaşın sıkıntısını görüyor, ‘Bunlarla gitmez’ diyor. Zaman zaman 6’lı masayı, bizim birlikteliğimizi eleştiriyorlar ya, 6’lı masa çok daha büyük bir kararlılık içerisinde… Aslında bu ikili o kadar büyük bir çatışma içerisindeki, tabiri caizse ‘Batan gemiden ne koparırız’ peşindeler. Gemi batıyor, bunlar da ‘Ben kendime menfaatime ne alırım, nasıl bir kazanım elde ederim’ çabası içerisinde… Biri diyor ki ‘Kayyum gibi hareket ediyorsun’, diğeri de ‘Sen bu ülkede devlet imkanlarını kullandın, büyük rant elde ettin, hani bana’ diyor. Bunların birlikteliği menfaat birlikteliği… Bunlardan bu ülkeye fayda olmaz. Bunlar, fakirin fukaranın sırtından zenginleşme çabası içerisindeler. Bunun da sonu geldi. Öyle, ‘Ben SİHA yaptım’, ‘Ben araç yaptım’ falan, milletin bunlara karnı tok! Millet, ‘Bu zamana kadar neredeydin’ diyor. Yapılanlara teşekkür ediyoruz, daha da geliştirmek lazım ama bunu yaparken de vatandaşın mutfağında aşının kaynaması lazım. Çocuğunu okula gönderirken beslenme çantasına yiyecek koyması lazım, üniversite mezununa iş bulması lazım, çiftçisine ürettirmesi lazım, sanayicisini desteklemesi lazım, ihracatçısının önünü açması lazım. Ama bunlar olmadığı zaman diğer yapılanların sürdürülebilirliği yok. Yapılan her iyi şeyi olumlu görüyoruz ama bir tarafı yaparken de önemli bir tarafı yıkmanın, bu ülkeyi daha fazla yoksullaştırmanın gereği yok.”

‘GÖNLÜMÜZDEN KILIÇDAROĞLU GEÇER’

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Torun, “Biz Sayın Genel Başkanımızın aday olmasını istiyoruz. Onun bu süreci çok iyi yöneteceğini, onun bir devlet aklı olduğunu, bu milletin uzlaşma noktası olduğunu, toplumun tüm kesimlerini kucakladığını, devletin şefkatini herkesin üzerinde hissedeceği bir iradesi olduğunu görüyoruz. Ama bu kararı 6’lı masa verecek. Onların verdiği karar da bizim başımızın üzerinde… Ama benim CHP’nin bir üyesi ve yöneticisi olarak gönlümden geçen Sayın Genel Başkanımız…” ifadelerini kullandı.

‘KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, ‘Kazanacak aday’ vurgusu üzerine gelişen söylemler doğrultusunda ‘Kılıçdaroğlu kazanacak aday mı?’ sorusuna yanıt veren CHP’li Torun, “Sayın Kılıçdaroğlu, kesinlikle kazanacak aday! Kimsenin endişesi olmasın. Sayın Genel Başkan, bugüne kadar sürdürdüğü süreçlerle, inanılmaz performansıyla, sorunlarını yerinde tespit edip çözüm önerilerini aktarmasıyla, içinde bulunduğumuz dijital devrimde o çağı yaşamanın gerekliliğini ortaya koymasıyla, toplumun tüm kesimlerinin sorunlarının çözümü için irade ortaya koymasıyla ve daha birçok gerekçeyle kazanacak aday…”

‘YÜZ YILDA YAPILMAYANLARI YAPTILAR’

Torun, konuşmasına şöyle devam etti: “Sermaye birikimimiz var, insan birikimimiz var, Tek bir şeye ihtiyacımız var, bu iktidarı değiştirmek. Bu iktidarı değiştirdiğimizde göreceksiniz; bu ülkenin çok daha iyi olacağını göstereceğiz. Öyle bir ülke yarattılar ki, ‘Biz olmazsak her şey mahvolur’ diyerek sanki insanımız 20 yıl önce hiçbir şeye sahip değildi. Yüz yılda yapılmayanları yaptıklarını söylüyorlar ya, çok doğru… Yüz yılda yapılmayanları yaptılar. İnsanımızı ayrıştırdılar, ötekileştirdiler, yoksullaştırdılar ve bu ülkeyi dışarıya muhtaç ettiler. Samanı dahi ithal etmek durumunda bıraktılar, doktorlarımızı kovdular, yetişmiş beyinlerimizi bu ülkeden gönderdiler, gençlerimizi kovdular. Kısacası bu süreci değiştireceğiz, değiştirmek zorundayız. Bu ülkeyi kuranlara karşı, bu ülkeyi kurtarma sorumluluğumuz var. Bunu da yerine getireceğiz. Umutsuzluğa kapılmayalım, her şey çok güzel olacak. Bizim bütün bu süreci değiştirecek, içinde bulunduğumuz sorunları çözecek gücümüz ve irademiz var. Sandığı bekliyoruz. Bu ülkeye barışı, huzuru, refahı getireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi