Birgün'de yer alan habere göre, yerel seçim hazırlıklarına hız veren CHP, dün bu gündemle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) topladı. Kulislerde tartışılan ‘ittifak’ iddialarına üstü kapalı bir yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Biz ittifakı halkla, milletle yapacağız. Her zaman söylediğimiz gibi tavanda kurulan ittifak değil, tabanda kurulan ittifaktır” dedi.

ÖNSEÇİM VAR, TEK YÖNTEM YOK

Yerel Yönetim Politikaları’ndan sorumlu olan Torun, MYK toplantısının içeriğine dair bilgi verdi. Torun, CHP’nin adaylarını belirlenme sürecine dair teknik detayları da paylaştı. Tartışılan önseçim uygulamasının yapılacağını söyleyen Torun, aday tespitinde tek bir yöntemin uygulanmayacağını da duyurdu. Torun, şu bilgiyi verdi; “Önseçim olacak, eğilim, merkez yoklaması olacak. Tabii bunlar anketlerle desteklenecek. Mutlaka her seçim bölgesinde, belli yerlerde anketler yapılacak. Yani illa tamamında önseçim yapılacak, tamamında merkez, eğilim yoklaması olacak diye bir kaide yok. Aday tespitleri o bölgenin özelliğine göre, bölgedeki sürece göre, aday sayısına göre bir şekilde değişecek. Ama sağlıklı olarak tabii ki önseçim kullanacağımız metotlar arasında.”

BELEDİYELERİ NASIL SIRALADILAR?

Adayları nasıl açıklayacaklarına dair bir soru üzerine ise CHP’li Torun, şu ifadeleri kullandı; “Görevde olduğumuz belediyeleri ayrıca değerlendireceğiz. Onların zaten ortaya koydukları performanslar belli. Devem edecek arkadaşlarımızla devam edeceğimizi açıklayacağız. Devam etmeyecek arkadaşlarımızı da bir şekilde açıklayacağız. Ama bütün belediyeleri şöyle sıraladık: Yüksek oy oranı ile kazandığımız ve kaybettiğimiz yerler, az oy oranı ile kazandığımız ve kaybettiğimiz yerler olarak ayırdık. Bunları önümüzdeki süreçte peyder pey açıklayacağız.”

AYRIM YOK: TABANDA İTTİFAK

AKP ile MHP arasında ittifak görüşmelerinin yaşandığını söyleyen Seyit Torun, “Yani siz geçmişte ittifak kurdunuz da şimdi acaba bundan mı vazgeçiyorsunuz, yoksa geçmişte kurmadığınız ittifaktan dolayı seçimi kazanamayacağınız anlayışı ile bir korku ve panik içerisinde misiniz? Ne yaparsanız yapın, belediyecilikte artık sizin döneminiz bitmiştir” dedi. CHP olarak halkla ittifak yapacaklarını vurgulayan Torun, “Biz hangi siyasi partiden olursa olsun, hangi bölgeden olursa olsun, hangi anlayışa sahip olursa olsun tabanda, vatandaşla, seçmenle ittifak yapacağız” ifadelerini kullandı.

AKP ARTIK ‘ALTINDAN KALKAMAZ’

CHP’li Torun, tek adam yönetimini ve AKP’nin ‘metal yorgunluğu’ gerekçesiyle belediyelerde gerçekleştirdiği tasfiyeleri de eleştirdi. Torun, “Mart ayında yapılacak seçimler tek adam yönetiminin ortaya koyduğu bu olumsuzlukları değerlendireceğimiz ve güvenoyu vereceğimiz bir yapı olacaktır” dedi. Torun, şöyle devam etti; “İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir gibi birçok belediyede kendi belediye başkanını baskıyla, ağlatarak, tehdit ederek görevden alanlar, artık seçmenin karşısına nasıl çıkacaklar bilmiyorum. ‘Metal yorgunluğunu’ ifade ederek bunun altından kalkamazsınız. Yağmacı ve betoncu AKP’nin artık bu anlayışı bitmiştir. Artık büyükşehirlerde de diğer kentlerde de kimi aday gösterirlerse göstersinler, bu olayın altından kalkamazlar. Çünkü bu suçu hep birlikte işlediler.”

CHP LİDERİ ÜÇ BÜYÜK İLE TALİP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “İstanbul, Ankara ve İzmir’in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açabilir” sözlerine karşılık “Üçünü de alacağız” diyerek meydan okudu. CNN Türk’te yayımlanan ‘Gece Görüşü’ programına konuşan Kılıçdaroğlu; “Ankara, İzmir, İstanbul üç büyük kenti de almaya talibiz. Alacağız da” dedi. CHP’nin aday profiline de açıklık getiren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı; “Her adayımız kesinlikle CHP’lidir. CHP bayrağı altında seçime girecektir. Elbette ki sevilen birisi olacaktır. Kazandıktan sonra ne inanç ne kimlik ne parti ne siyasal hiçbir ayırım yapmadan her vatandaşa eşit hizmet götürmeye özen gösterecektir. Bizim yerel yönetim anlayışımız böyle. Bu anlayışla aday olacak arkadaşlarımız herhangi bir ittifaka gerek duymaksızın seçimleri kazanacaktır ve belediye başkanı olarak büyük başarılar sağlayacaktır.”

BİR OY İÇİN BİLE ÇALIŞACAK

24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de liderlik tartışmasının fitilini de ateşleyen Muharrem İnce, yerel seçimlerde partisi için elinden geleni yapacağını söyledi. Yalova’da Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce, “Ben partiliyim. Partimin bir oy fazla alması için elimden gelen her şeyi yaparım. Nasıl ki cumhurbaşkanlığı seçiminde 68 vilayete gidip 107 miting yaptıysam, önümüzdeki yerel seçimlerde de partimizin bir oy fazla alması için elimden ne geliyorsa onu yaparım” dedi.

ÖNSEÇİM İSTEDİ

Yalova’da kimin belediye başkanı adayı olmasını istediği sorusu karşısında ise İnce, “Yalova’nın milletvekili, il başkanı, yöneticileri var ama benim görüşüm önseçim yapılması ve anket yapılmasıdır. Takdir partili yöneticilerindir, ama ben önseçimle anketin karışımını savunuyorum” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi