Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE -  CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının konuğu olarak soruları cevaplandırdı.

‘ÇEVRE SINIR TANIMAZ’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, dünyada küresel ısınmanın kendisini gitgide gösterdiğini vurgulayarak, “Atmosferdeki karbon oranını arttıran en önemli unsur fosil yakıtlar. Biz bunları enerji amaçlı kullanıyoruz ve atmosfere gaz olarak yolluyoruz. Bunun çok ciddi etkileri var. Eğer insanoğlu önlem almaz ise dünyanın ömrü kısalır ve önlem almak zorundayız. Bunu durdurmak için çok ciddi maliyetler gerekiyor. Çevre sınır tanımaz ve hepimizin ilgi alanı olmalı. Bizim ülkemiz ise bu konuda sınıfta kaldı. En temiz enerji tasarruf enerjisidir ve bizim insanımız enerjiyi tasarruflu kullanmayı öğrenmelidir. Karbon ayak izi diye tabir ettiğimiz şeyi engellemenin en iyi enerji tasarrufu” diye konuştu.

‘SİYASİ İKTİDARIN ÇİFTÇİYE MİLYAR BORCU VAR’

Kamil Okyay Sındır, Türkiye'nin tarım politikası hakkında,"Kırdan kente bir göç var, bu bir gerçek. Tarımda varlığını sürdüremeyen çiftçi çocuğunu okutacak, ona harçlık verecek durumda değil. Çiftçi sürekli harcama yapar, ilacını, tohumunu öder, ürününü yılın bir döneminde hasat eder ve piyasaya sürer. Piyasada daha ucuza nasıl alırım diye düşünen insanlar yüzünden ürününün ederini çok altta satmak zorunda. Çiftçinin içinde bulunduğu durum borç içinde borç ve sağlıklı destek sağlanmadan tarımın sürdürülmesi çok zor. Kim zararına çalışır? Tarım kanunu, yıllar önce mevcut hükümetin yani AKP'nin 2006'da getirip bizim de destek verdiğimiz bir kanun. 21. madde der ki sen devlet olarak milli gelirin yüzde birinden az olmamak üzere tarıma destek vereceksin. Ama yüzde biri bırak, yüzde birin yarısını bile vermiyorlar. Siyasal iktidarın 2007'den bu yana eksik ödediği için çiftçiye 150 milyar borçlanmıș durumda" dedi. 

‘İZMİR’İN SEVİLMESİ YEREL YÖNETİCİLERİMİZİN NE KADAR DOĞRU İŞLER YAPTIĞININ SONUCUDUR’

Kamil Okyay Sındır, İzmir’deki yerel yönetimi değerlendirerek, “Devletin yetkileri kısmen yerel yöntemlere dağıtılıyor ve yaşam kalitemizin iyileşmesi için yerel hizmet birimleri oluşturuyorlar. Avrupa’da üç dev kuralı var mesela; demokrasi, kalkınma, ademi merkeziyetçilik. Ademi merkeziyetçilik devletin yapamayacağı bazı şeyleri yerele devretmek demek. Sağlıklı bir çevre ve iyi bir hizmet yerel yönetimden istediğimiz bu. İzmir'in başka şehirlerde sevilmesi, İzmir'de yerel yöneticilerimizin ne kadar doğru işler yaptığının sonucudur” diye konuştu.

‘PLANA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDASINIZ’

İzmir'deki yeşil alanı arttırmak için yerel yönetimin yapabileceklerine değinen CHP İzmir Milletvekkili Sındır, "Bu kentsel planlama işi. Mümkün olduğunca yeşil alanları korumak, artan kaçak yapılaşmayı önlemek ve yeşil alanları arttırmak, plana sahip çıkmak zorundasınız. Şu an İzmir’de bu konuda ciddi bir çalışma var. Tunç başkanının çevreyle barışık, ekolojik değerleri önde tutan bir insan olduğunu biliyorum. O anlamda İzmir'de şunu rahatlıkla söyleyeyim, İstanbul’un son 20 yılı içerisindeki toplam yeşil alan miktarını koyun ve İzmir ile karşılaştırın, önde olduğumuzu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘ÜLKESİNİ SEVEN KİMSENİN BU DURUMA RAZI GELECEĞİNİ SANMAM’

Uzun zamandır gündemde olan S400 konusunu ve bu konuda ABD’nin tavrını değerlendiren Sındır, "Biz egemenliğimizi başka ülkelerin aldığı tavra göre kollayacak durumda değiliz. Hiçbir kurum Türkiye’nin egemenlik hakkını tehdit edemez. Türkiye'nin hava savunması kötü durumda ve savunmasını güçlendirmeli. S 400 alımıyla ilgili bir itirazımız söz konusu değildir, bu milli bir duruştur. Onu almamak, baskı altında boyun eğmek, milli duruşu zedeler ve ülkeyi seven kimsenin buna razı geleceğini sanmam" dedi.

‘HENÜZ BİTMİŞ DEĞİL’

Kamil Okyay Sındır cümlelerini, “Yerel seçimleri geride bıraktık ve kazanan demokrasi oldu. Bütün insanlarımız demokrasi arzusu noktasında bir zafer oldu. Bunu iyi okumak lazım. Siyasi liderlerin kin öfke dilinden uzak durması, Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Henüz bitmiş değil. Her şey çok güzel olacak. Tünelin sonundaki ışık daha da gözükmeye başladı” diyerek noktaladı.

Editör: Haber Merkezi