Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, adaletin sadece lafta kaldığı bir Türkiye'de hukuk ve adaletten bahsetmenin zor olduğunu ifade ederek, genel kuruldaki hukukçu milletvekilinin çokluğuna dikkat çekti. Adalet olmadan cumhuriyet değerleri ve toplumun temelinin yok sayıldığının altını çizen Serter, ”Türkiye'deki adaletin nerelere geldiğini size göstermek maksadıyla biraz geçmişe uzanarak bir zincir oluşturmaya çalıştım ama acı. 27 Mayıs 1960'tan başlayalım: Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhuriyet kurulduktan sonraki ilk darbesi. Seçilmiş insanları darbeyle iktidardan indirip yargılayan, o günün ordu mensuplarının verdikleri idam fermanlarını soruyorum, adalet bunun neresindedir?” diye sordu.

DARBELER VE MAĞDURİYETLER

Türkiye’de şimdiye kadar yapılan darbelerle yaşanan mağduriyetleri hatırlatan CHP’li Serter, milletvekillerine seslenerek, “12 Mart 1971: Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurdun savunması görevini bırakıp memleketin idaresine el atması ve devamında 12 Mart muhtırasının radyolarda askerlerce okunması doğru muydu? Bu darbe üzerinden bir yıl iki ay geçtikten sonra birçok olayın faturasını askerî mahkeme 20'li yaşlarda 3 gencimizin idam fermanını imzalayarak kesti. Gelelim 12 Eylül 1980'e: Kenan Evren ve şürekâsı darbe ilan etti, sağcı solcu demeden 650 bin kişiyi gözaltına aldı, 230 bin kişi yargılandı, 50 kişi idam edildi, hapishanelerde işkencelerde bildiğimiz kadarıyla 300 kişi can verdi. Geldik 1997'ye: 28 Şubatta ordu tarafından bir post modern darbe yapıldı. Şu andaki Cumhurbaşkanı yargılanmaya başlandı. MGK kararlarıyla, seçimle iş başına gelmiş olan Refah Partisi kapatıldı. Sonuç: 1999 yılında o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Tayyip Erdoğan okuduğu bir şiir nedeniyle hapse atıldı. Adalet bunun neresinde?” diye seslendi.

FETÖ-AKP KUMPASLARI

2008'de peş peşe Türkiye'yi, cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetlerini allak bullak eden hain FETÖ'cülerin o günkü Hükûmetle el ele vererek gerçekleştirdiği Ergenekon, Balyoz ve Poyrazköy davalarını hatırlatan Serter, bu davaları yoktan var eden hâkim ve savcıların verdikleri kararların sonucunda birçok askeri ve rütbeliyi hiç uğruna cezaevlerine attıklarını vurguladı. Cezaevlerine atılanların, cumhuriyet aşığı ve Atatürk'ün ilke ve inkılaplarıyla yetişmiş bir tanesinin de  eski teğmen CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi olduğunu, üç dört yıl sonra "Pardon." denilip salıverildiğini belirterek, yaşananların sorgulanması gerektiğini vurguladı.

MİLLETVEKİLLERİ UYANIN

FETÖ terör örgütünün iftira ve karalamaları yüzünden intihar eden Yarbay Ali Tatar'ı da hatırlatan Serter, FETÖ örgütünün 17-25 2013'te gerçekleştirmeye çalıştığı yargı darbesini vurguladı. 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasında 240 masum vatandaşın şehit edildiğini belirten Serter, 15 Haziran 2017'de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla başlattıkları Ankara-İstanbul arasında hak, hukuk ve adalet aradıkları yürüyüşü hatırlattı. 

Daha önce bu ülkenin geldiği, getirildiği son durumla ilgili yaptığı, "Uyanın sayın milletin vekilleri." konuşmasını akıllara getiren Serter şöyle konuştu: “ Bugün de sesleniyorum ve soruyorum, adalet bugün nerede ve kimlerin elinde? Meclisimizde: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Milletimiz bu Meclisten adaletin, hakkın, hukukun korunmasını ve cumhuriyetin varlığını ve bütünlüğünün devamının sağlanmasını talep etmektedir bizlerden. Bu nedenle bu Meclisten çıkan her kanun halkın adaletine uygun olmalıdır, kişilerin değil.”

Editör: Haber Merkezi