2021 yılında en düşük ve en yüksek araç muayene ücretlerinin ortalaması hesaplandığında Alman ve Doğuş Grubu ortaklığıyla faaliyet gösteren TüvTürk, 2021 yılının ilk on ayında 4 milyar 373 milyondan fazla gelir elde etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in araç muayene sayıları ve elde edilen gelirleri üzerine verdiği önergeyi cevaplayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Araç muayene istasyonlarında, 1 Ocak 2021 – 28 Kasım 2021 tarihleri arasında muayene tekrarı da dahil olmak üzere toplam 12 milyon 796 bin 488 adet araç muayenesi gerçekleştirilmiş olup, muayene istasyonlarında araçların hurdaya ayrılmasına ilişkin herhangi bir işlem gerçekleştirilmemektedir” dedi.

Sertel’in Türkiye genelindeki araç sayısına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, bakanlığın faaliyet alanına giren geçerli taşıt sayısının 1 milyon 465 bin 794 olduğunu söyledi. Bakan Karaismailoğlu, araç muayenelerinden devletin kasasına giren parayı ise açıklamadı.

VATANDAŞ SOYULUYOR

AKP iktidarının araç muayene istasyonlarını özelleştirmesinin halkı soymanın yöntemlerinden biri olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Vatandaşlarımız araç muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle haklı olarak isyan ediyor. 2021 yılında en düşük araç muayene ücreti 189 lira, en yüksek araç muayene ücreti ise 462 lira idi. Bu ücretler bu yıl yüzde 36,2 daha artarak en düşük 258 TL, en yüksek 685 TL’ye çıktı. 10-15 dakikalık bir kontrol için bu denli yüksek ücretler alınıyor. Üstelik TüvTürk kart kabul etmiyor ve peşin çalışıyor. 2007 yılından itibaren özelleştirilen araç muayene istasyonları her yıl TüvTürk’ün cebine milyarları dolduruyor. Özelleştirilen fabrikaların, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan köprülerin, yolların faturasını vatandaşa yükleyen AKP iktidarı, araç muayene istasyonları aracılığıyla hem birilerinin kasasını dolduruyor hem de her yıl vatandaşı soyuyor” diye konuştu.

ÜCRETLER DÜŞÜRÜLSÜN

2022 yılında gelen zamlardan araç muayene ücretlerinin de nasibini aldığını anlatan Atila Sertel, araç muayene ücretlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Sertel, “Vatandaşlarımız 10-15 dakika için 600 lira üzerinde ücret ödüyor. Haklarını helal ediyorlar mı? Ödedikleri ücretlerin aldıkları hizmetlere değdiğini düşünüyorlar mı? Araç muayene ücretleri düşürülmelidir. Vatandaşımız bazı kurum ve kuruluşlara ezdiriliyor. Vatandaş önümüzdeki seçimlerde bütün bunları düşünerek sandığa gitsin. Gereken yanıtı sandıkta versin” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi