Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Covid-19 pandemisiyle birlikte ekonomik olarak olumsuz etkilenen sektörlerden biri olan düğün salonu işletmeleriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

4 MİLYON SEKTÖR ÇALIŞANI ETKİLENİYOR

Tüm dünyayı etkisi alan Covid-19 pandemisinin AKP iktidarının yanlış politikalarından dolayı yıkıcı şekilde hissedildiğini vurgulayan CHP’li Polat, “Küresel sağlık krizinin ortaya çıkışından bu yana pek çok sektör olumsuz yönde etkilenmiştir, düğün-davet sektörü de bunların başında gelmektedir. Düğün sektörünün tüm bileşenleri ile ülke ekonomisine direkt katkısı yıllık 9 milyar 715 milyon Dolar olarak hesaplanmaktadır. TÜİK verilerine göre ülkemizde yılda 575 bin ila 600 bin evlilik töreni gerçekleşmektedir. Türkiye’de yaklaşık 10 bin 300 düğün salonu/davet mekânı bulunmaktadır. Evlilik sektöründen direkt ve dolaylı olarak etkilenen esnaf ve işletme sayısı 15 bin, evlilik sektöründe direkt istihdam edilen personel sayısı 1 milyon civarındadır. Pandeminin yarattığı belirsizlik ve kapanma tedbirlerinden aileleriyle beraber 4 milyon sektör çalışanı etkilenmektedir” dedi.

TÖRENLERİN YÜZDE 90’I İPTAL EDİLMİŞ!

Bir yıldır faaliyet gösteremeyen veya kısıtlı şekilde faaliyet gösteren sektörün kanun teklifinin yürürlüğe girmesiyle nefes alabileceğini söyleyen Polat, “Düğün, kına, nişan, sünnet de dahil olmak üzere tüm ülkedeki iş kaybı 700 bin tören ve maddi olarak da 5 milyar 600 bin TL civarındadır. 04 Eylül 2020 tarihinde getirilen genel kısıtlamalar ile beraber yapılacak tüm törenlerin yüzde 90’ının iptali talep edilmiştir. Bu törenlere ilişkin yapılan ödemelerin iade süreci hem işletme sahiplerini hem de vatandaşlarımızı olumsuz etkilemiştir. Bu kanun teklifi ile koronavirüs salgını sebebiyle belirsizliğe terkedilen düğün salonu işletmecilerinin mevcut ve 2021 yılı içinde doğacak olan; SGK prim borçları ile KDV hariç vergi borçlarının 1.1.2022 tarihine kadar faizsiz ertelenmesiyle yaşadıkları mağduriyetin bir nebze olsun önüne geçilmesi amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi